per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
1
11
10.22092/isfj.2018.117454
117454
Research Paper
اندازه گیری و تجزیه و تحلیل بهرهوری کل عوامل تولید ماهیان سردآبی در مزارع پرورشی استان کرمانشاه
The measurement and total factors productivity analysis of cold-water fish production in Kermanshah province farms
علی نجفی
1
سید یعقوب زراعت کیش
2
زهره مطاعی
3
کامیار غرا
onlykamyar@yahoo.com
4
به منظور بررسی اقتصادی و محاسبه بهرهوری عوامل تولید ماهیان سردآبی استان کرمانشاه، کل مزارع فعال این استان طی سال زراعی 1394 بهعنوان جامعهی آماری، انتخاب شد. بخشی از دادههای مورد نیاز این تحقیق از آمار رسمی منتشر شده است و بخش دیگر بهوسیله انجام مصاحبه حضوری با مزرعهداران و کارشناسان شیلات استان کرمانشاه و ازطریق پرسشنامه جمعآوری گردید. سپس توسط نرمافزار Eviews و با روش حداقل مربعات معمولی (OLS)، به برآورد توابع تولید پرداخته شد و از طریق آزمون برتری مدل، در نهایت تابع تولید Cobb-Douglas انتخاب گردید. نتایج نشان میدهد که متغیرهای موقعیت جغرافیایی، تحصیلات، تعداد بچهماهی رهاسازی شده، تعداد تلفات بچهماهی، استفاده از دستگاههای هواده بر میزان تولید تأثیر معنیدار داشتهاند (05/0p<). جمع ضرایب متغیرهای مستقل در تابع تولید برآورد شده حدود 08/0 است که نشان دهنده وجود بازدهی کاهنده (نزولی) نسبت به مقیاس است. کشش تولیدی دستگاههای هواده و پمپ برگشت آب بیشتر از نهادههای دیگر است و بیانگر این مطلب است که بایستی از این نهاده به صورت مناسبتری برای این فعالیت اقتصادی استفاده کرد. همچنین ضریب نهادهی تعداد بچهماهی 69/0 است و حاکی از آن است که اگر تعداد بچهماهی یک درصد افزایش یابد، تولید گوشت ماهی به میزان 69/0 درصد افزایش مییابد که نیاز به تعداد ماهی رها سازی شده بیشتر جهت رفتن به سمت بهینه تولید را نشان میدهد. در این پژوهش نتایج نشان داد تجربه مدیر مزرعه روی تولید اثر معنی داری ندارد (05/0p>)، اما تحصیلات دارای اثر معنیدار و مثبتی است (05/0p<)، این بیانگر آن است که سطح فناوری در این فعالیت بالا است. از آنجا که این صنعت در استان غیرساحلی کرمانشاه یک فعالیت نوپا میباشد، منطقی به نظر میرسد که سطح سواد بهرهبرداران، روی تولید محصول اثر معنی داری داشته باشد. مقایسه تابع تولید و تابع lnTFP نشان میدهد که برخی از عوامل تولید که روی تابع تولید اثر معنی داری داشتند، روی بهرهوری معنیدار نیستند و برعکس. لذا این امر ما را به این نکته رهنمون میکند که جهت رسیدن به سودآوریِ بیشتر و استفاده بهینه از عوامل تولید، تخمین تابع تولید لازم است اما کافی نیست بلکه برای ارزیابی دقیقترِ استفاده از عوامل تولید، علاوه بر تخمین تابع تولید، بایستی اقدام به محاسبه شاخصهای بهرهوری و تخمین تابع TFP کرد تا امکان بررسی کاملتر فراهم گردد.
In order to do an economic study and measure the productivity of the factors of production of the coldwater fish in Kermanshah province, all of the active farms of this province in 2015 agricultural year have been chosen as the statistical population. A part of the required data for this study is taken from the published official statics, and another part is collected through interviews via questionnaires with fish farmers and the experts of the fishery department of Kermanshah. Then using Eviews software and with the ordinary least square (OLS) method, the production functions have been estimated; and through the priority model test, Cobb-Douglas production function was finally chosen. Results show that the variables of the geographic location, education, the number of the released juvenile fish, the number of juvenile fish losses and using the aeration devices have a significant effect on the amount of the production (p<0.05). The sum of the coefficients of independent variables in the estimated production function is around 0.08, which indicates a decreasing (downward) returns to scale. The production elasticity of aeration devices and water-returning pumps is more than the other inputs, suggesting that this input should be used more appropriately for this economic activity. Also the coefficient of the number of juvenile fish is 0.69, which indicates that if the number of juvenile fish is increased one percent, the production of fish will increase by 0.69 percent; and the demand for more released fish shows the direction toward the optimal production. In this study, results have indicated that the experience of the farm manager has no significant impact on the production (p>0.05), but education has a significant and positive effect (p<0.05). Expressing that technological level in this activity is high. Since this industry is a new activity in this non-coastal province, Kermanshah, so it seems logical that the educational level of employers would have a significant effect on the production. The comparision of the production function and the lnTFP functions indicates that some of the factors of production, which had a significant effect on the production function, have no significant effect on the productivity, and vice versa. Hence, this leads us to the point that to achieve a greater profitability and an optimal utilization of the factors of production, the estimation of the production function is necessary, but not sufficient; rather for a more accurate assessment of using the factors of production, in addition to estimating the production function, calculating the productivity indexes and estimating TFP function is demanded, so that a more complete study is provided.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117454_823cc3945fd57f66af36e61f23f8af5b.pdf
بهرهوری
کرمانشاه
پرورشآبزیان
ماهیان سردآبی
تولید
Productivity
Kermanshah
Aquaculture
Cold water
Production
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
13
24
10.22092/isfj.2018.117453
117453
Research Paper
بررسی تغییرات جغرافیایی-فصلی ترکیبات تقریبی خیار دریایی Holothuria leucospilata آبهای خلیج فارس و دریای عمان
Changes of sea cucumber (Holothruia leucospilota) proximate composition during geographical- seasonal variation in the Persian Gulf and Oman sea waters
محمود حافظیه
jhafezieh@yahoo.com
1
شهلا جمیلی
isfj@areo.ir
2
شهرام دادگر
shdadgar@yahoo.com
3
در این پژوهش ترکیبات خیار دریایی غذایی گونه Holothurialeucospilota آبهای جنوب کشور که از استان های سیستان و بلوچستان و هرمزگان تا بخش های انتهایی استان بوشهر به تفکیک پاییز و زمستان سال 1395 و بهار و تابستان سال 1396 که با عملیات غواصی جمع آوری گردیده بود، آنالیز گردید. برای این منظورابتدا ازهراستان یک ایستگاه با طول و عرض جغرافیایی مشخص انتخاب و در وسط هر فصل با سه تکرار و درهر تکرار 3 نمونه برداشت گردید. نمونه های هر تکراربه تفکیک هر فصل با هم چرخ شده و ترکیبات تقریبی آنها شامل رطوبت، پروتئین، چربی و خاکستر بر اساس روش های استاندارد اندازه گیری گردید. نتایج نشان داد که این خیار دریایی از نظرمحتوای پروتئین دارای سطوح نسبتا بالا می باشد و در استان هرمزگان در فصل تابستان بالاترین درصد پروتئین (p<0.05) در پیکره خیار دریایی بدست آمد (69/3±15). کمترین درصد پروتئین در نمونه های استحصالی از استان بوشهر، در طی فصول پاییز (73/1±10) و زمستان (8/1±10) بدست آمد. یکی از دلایل ،میزان پروتئین بالای خیار دریایی.صید شده در فصل تابستان استان هرمزگان، دمای آب بالاتر و میزان کلروفیل a بیشتر آن در مقایسه با فاکتورهای مشابه در فصل تابستان در دو استان دیگر می باشد. بیشترین درصد رطوبت از خیاران دریایی حاصل از صید در زمستان در دو استان سیستان و بلوچستان (43/7±1/86) واستان بوشهر (43/8±1/86) بدون اختلاف معنی دار بدست آمد، حال آنکه کمترین درصد رطوبت مربوط به نمونه های صید شده از استان هرمزگان طی فصل تابستان(63/5±1/81) بود (p<0.05). بالاترین درصد چربی در نمونه های فصل زمستان استان سیستان و بلوچستان (08/0±29/0) و کمترین درصد چربی در نمونه های استان هرمزگان طی فصل تابستان (02/0±12/0) بدست آمد(p<0.05) و بالاترین درصد خاکستر در نمونه های صید شده فصل زمستان استان بوشهر (24/0±1/3) و کمترین آن مربوط به خیار دریایی فصل زمستان استان هرمزگان (24/0±08/2) بود (p<0.05). بطور کلی نمونه های استحصالی از هرمزگان در تابستان می تواند از شاخص قیمت بالاتری برخوردار باشد.
In this study, proximate composition of Holothuria leucospilota from Sistan and Baluchistan, Hormozgan to some parts of Bushehr provinces which were caught by diving, during autumn and winter 2016 and spring and summer 2017, determined. For this purpose, one station was selected in each province, three specimens from each three replication of different seasons sampled. In nutrition laboratory, all specimens from replication of each season of separated province, minced and analyzed proximate compositions protein, lipid, ash and humidity based on standard methods. Results showed that the studied sea cucumber species compromised relative high protein level (p<0.05). The highest protein content was found in Hormozgan at summer season (15±3.69) and lowest not significantly in Bushehr at autumn season (10±1.73) and Sistan and Baluchistan province at spring season (10±1.8), caused by higher WT. and consequently higer chlorophyll a contents in Hormozgan water at summer season compare to samples from other studies provinces at the same seasons. Humidity percentage were the highest in the sea cucumber caught at winter both in Bushehr (86.1±8.43) and Sistan–Baluchistan (86.1±7.43) provinces not significantly (p>0.05), while the lowest (p<0.05) was obtained from Hormozgan samples at spring season (81.1±5.63). Lipid contents with low levels in this species showed the highest in Sistan and Baluchistan province at winter season (0.29±0.08) and the lowest lipid content was obtained from sampled in Hormozgan province at Summer time (0.12±0.02) (p<0.05). Ash body content of H. leucospilota species was the highest in samples from Bushehr province at winter season (3.0±0.24) and the lowest ash was found in specimens from Hormozgan province at winter season (2.08±0.24) (p<0.05).
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117453_0b58f10c21eb08501ddc9f658ed4f99f.pdf
ترکیبات تقریبی
خیار دریایی
دریای عمان و خلیج فارس
فصول مختلف
Sea cucumber
Proximate composition
different seasons
Oman Sea
Persian Gulf
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
25
35
10.22092/isfj.2018.117679
117679
Research Paper
بررسی تغییرات بافت دستگاه گوارش گورخر ماهی (Danio rerio) تغذیه شده با جیره حاوی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum)
The gastrointestinal histological changes in zebra fish (Danio rerio) fed with cumin
(Cuminum cyminum) essential oils
محسن شهریاری مقدم
1
احسان احمدی فر
2
این مطالعه با هدف بررسی اثرات استفاده از جیره حاوی اسانس زیرهسبز (Cuminum cyminum) بر بافت روده و کبد گورخرماهی انجام شد. اسانس زیره سبز در دو غلظتmg/kg 500 و 1000 به جیره ماهیان اضافه و در پایان دوره پرورش (۸ هفته) مطالعات بافتشناسی انجام شد. نتایج نشان داد ارتفاع ویلیها، عرض ویلیها، نسبت توسعه لایه مخاطی به سروزی، قطر هسته و اندازه هپاتوسیتها، در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی اسانس نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود؛ در حالی که عرض کریپتها نسبت به شاهد کاهش نشان داد. در ماهیان پرورش یافته با جیره حاوی mg/kg 1000 اسانس تعداد سلولهای گابلت نسبت به ماهیان شاهد بیشتر شده بود؛ در حالی که در تیمار حاوی غلظت کمتر اسانس، تعداد این سلولها نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. علیرغم مشاهده تغییرات مشخص در شاخصهای اندازهگیری شده، تنها قطر سلولهای کبدی در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی غلظت بالای اسانس با دیگر تیمارها اختلاف معنیداری نشان دادند و اندازه این سلولها در ماهیان این تیمار نسبت به دیگر تیمارها بزرگتر بود. به طور کلی با توجه به افزایش نسبت توسعه لایه مخاطی به سروزی و همچنین کاهش تعداد سلولهای گابلت در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی mg/kg 500 اسانس زیره سبز، به نظر میرسد استفاده از غلظتهای پایین اسانس در جیره میتواند منجر به بهبود ویژگیهای هیستولوژیک دستگاه گوارش گورخر ماهی شود.
Present study was conducted to investigate the effects of cumin (Cuminum cyminum) essential oil on the intestine and liver tissues of zebra fish. Essential oil was added to the diet in two concentrations (500 and 1000 mg/kg) and at the end of the experiment (8 weeks) histological studies were performed. The results showed that villus height and width, absorption surface area of the intestinal mucous membrane surface, diameters of hepatocyte and their nucleus in the fish that fed with the essential oils were higher than control treatment, while the crypt depth decreased compared with the control. In fish grown with diet containing 1000 mg/kg, the number of goblet cells increased compared with control group, while in fish fed with the lower concentrations, the number of them was lower. Despite the observed changes in the measured parameters just the diameters of the hepatocytes in fish fed with diets containing 1000 mg/kg essential oils showed a significant difference and the size of these cells was larger than other treatments. In general, due to the increase in the absorption surface area and decrease in the number of goblet cells in fish fed with diet containing 500 mg/kg essential oil it seems that the use of low concentrations of essential oils can improve the histological characteristics of the digestive tract.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117679_120453a3c9aeffe974b83324b381af06.pdf
روده
زیره سبز
سلول گابلت
گورخرماهی
هپاتوسیت
cumin
goblet cell
hepatocyte
intestine
zebra fish
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
37
46
10.22092/isfj.2018.117684
117684
Research Paper
بررسی برخی عناصر فلزی (Al, V, Ni, Zn, Tl, Sn) در بافتهای مختلف ماهی کفال طلایی (Liza aurata) و ارتباط آن با جنسیت و شاخص وزن و طولی
Analysis of some metal elements (Al, V, Ni, Zn, Tl, and SN) and their relationship with gender and biometric indices in different tissues of the golden grey mullet (Liza aurata)
محمد بهروز
mohammad_behrooz@ymail.com
1
مهرنوش نوروزی
nmehrnoosh@yahoo.com
2
پژوهش درمورد غلظت عناصر فلزیدر آبزیان از جهت سلامت انسانی اهمیت دارد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی میزان غلظت عناصر فلزیروی (Zn)، نیکل (Ni)، قلع (Sn)، آلومینیوم (Al)، وانادیوم (V) و تالیوم (Tl) در بافت خوراکی (عضله) و بافتهای غیر خوراکی (کبد و آبشش) ماهی کفال طلایی و ارتباط آن با جنسیت و شاخص وزن و طول است. نمونهبرداری از ماهی کفال طلایی بالغ، از مناطق مختلف نوار ساحلی دریای خزر در دو فصل پاییز و بهار در سال 1393-1394 انجام گردید. استخراج فلزات از بافت، طبق روش استاندارد با استفاده از مخلوط اسید هضم و تعیین غلظت، بوسیله دستگاه جذب اتمی و بر حسب میکروگرم برگرم وزن خشک انجام شد. نتایج نشان داد میزان جذب عناصر فلزیدر فصل بهار بیشتر از فصل پاییز و به صورت Zn>Ni>Sn>Al>Tl>V در بافت ماهیچه و Zn> Ni> Al> Sn>V> Tl در بافتهای کبد و آبشش بود. میزان تجمع فلزات بین سه بافت به صورت کبد> آبشش> عضله بود. به ترتیب میزان عناصر آلومینیوم، وانادیوم، روی، نیکل، قلع و تالیوم در بافت عضله 09/0، 04/0، 33/19، 09/0، 43/0 و 04/0؛ در بافت کبد 2/0، 13/0، 44/75، 82/0، 15/0 و 1/0؛ در بافت آبشش 14/0، 07/0، 47/51، 6/0، 09/0 و 07/0 میکروگرم برگرم وزن خشک بود. بیشترین تجمع فلزات در جنس نر دیده شد. رابطه منفی معنیداری بین جذب فلزات آلومنیوم، وانادیوم و روی در سه بافت با وزن و طول وجود داشت (05/0>p). در مقایسه تجمع عناصر فلزیدر بافت عضله با حد مجاز استاندارد سازمان بهداشت جهانی تمامی فلزات مورد بررسی پایینتر از حد مجاز اعلام شد.
The present research was conducted to evaluate the concentration of some metal elements in aquatic animals, which is important for human health. The aims of this study were to examine the concentration of metal elements namely zinc (Zn), nickel (Ni), tin (Sn), aluminum (Al), vanadium (V), and thallium (Tl), and their relationship with gender and biometric indices on edible (muscles) and nonedible (liver and gill) tissues of the golden grey mullet (Liza aurata). Samples were obtained from mature golden grey mullet in different regions on the shoreline of the Caspian Sea in autumns and springs of 2014 and 2015. According to standard methods, metals were extracted of muscles, livers, and gills of the species using the digestion method and an acid mix. The concentration was determined using a graphite atomic absorption spectrometer with µg/g dry weight. Research results revealed that absorption of metal elements was higher in spring than autumn and it was in the Zn>Ni>Sn>Al>Tl>V order in the muscle tissues and the Zn>Ni>Al>Sn>V>Tl order in the liver and gill tissues. The order of concentration of metals in the three aforementioned tissues was as follows: liver>gill>muscle. Concentrations of aluminum, vanadium, zinc, nickel, tin, and thallium in the muscle tissues were 0.09, 0.04, 19.33, 0.09, 04.43, and 0.04 µg/g dry weight, in the liver tissues were 0.2, 0.13, 75.44, 0.82, 0.15, and 0.1 µg/g dry weight, and in the gill tissues were 0.14, 0.07, 51.47, 0.6, 0.09, and 0.07 µg/g dry weight, respectively. The highest concentration of metals was observed in the male species. Weight and length showed a significantly negative relationship with accumulation of aluminum, vanadium, and zinc in the three tissues (p<0.05). The comparison of concentrations of metal elements in muscle tissues to the standard WHO concentration showed that concentrations of all of the metals under study were lower than the standard levels.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117684_a8dafab17ba38d663b50def90593ccc9.pdf
عناصر فلزی
ماهی کفال طلایی
بافت
سواحل ایران
دریای خزر
Metal elements
Golden grey mullet
tissues
Iran coasts
Caspian Sea
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
47
56
10.22092/isfj.2018.117718
117718
Research Paper
استخراج ژلاتین به کمک آبکافت آنزیمی از پوست فیلماهی (Huso huso) به روش بهینه یابی سطح پاسخ (RSM)
Enzymatic assisted extraction of gelatin from Beloga (Huso huso) fish skin in response surface method (RSM)
زهرا اسکندری
1
سید علی جعفرپور
a.jafarpour@sanru.ac.ir
2
علی معتمدزادگان
3
ژلاتین ماهی خصوصاً با داشتن خصوصیاتی مانند دمای ذوب پایینتر، حل شدن سریع در دهان و عدم ایجاد حالت الاستیکی یکی از مناسبترین جایگزینهای ژلاتین پستانداران محسوب شده و بهعنوان غذایی حلال پذیرفته میباشد. هدف این مطالعه بررسی تأثیر سه فاکتور دما در سه سطح 30، 40 و 50 درجه سانتی گراد، آنزیم در سه سطح 01/0%، 055/0% و 1/0% وزنی-وزنی و pH در سه سطح 2، 3 و 4 بر روی استخراج ژلاتین از پوست فیلماهی بود. در این راستا پارامترهای استحکام ژل در قالب نقطه شکست و عمق نفوذ، بازده ژلاتین و پارامترهای رنگ (L*a*b*) پودرهای ژلاتین ستخراجشده و میزان سفیدی آن اندازهگیری شد. بر اساس نتایج بیشترین بازده ژلاتین تولیدشده در فرآیند آنزیمی با میزان 65/21% مربوط به تیمار با دمای50 درجه سانتیگراد و نسبت آنزیم 01/0% و 2=pH بود درحالیکه این عدد در فرآیند شیمیایی 10% به دست آمد. از سویی دیگر، با افزایش pH و درصد آنزیم، استحکام ژل افزایش یافت (۰۵/۰>p). اما دما اثر معنیداری بر آن نداشت (۰۵/۰>p). بررسی رنگ ژلاتین نشان داد که میزان روشنایی (L*)، قرمزی (a*) و سفیدی (W) در پودر ژلاتین استخراجشده به روش آنزیمی بیشتر از روش شیمیایی بوده (۰۵/۰>p). بیشترین روشنایی در ژلاتینی که با شرایط دمایی 40 درجه سانتیگراد، درصد آنزیم 055/0 وزنی-وزنی و 3= pH مشاهده شد. بر اساس نتایج بیشترین بازده ژلاتین تولیدشده در فرآیند آنزیمی با میزان 65/21% مربوط به تیمار با دمای50 درجه سانتیگراد و نسبت آنزیم 01/0% و 2=pH بود درحالیکه این عدد در فرآیند شیمیایی 10% به دست آمد. نتیجه اینکه استفاده از دمای 30 درجه سانتیگراد و درصد آنزیم 1/0 وزنی-وزنی و 4=pH منجر به استحکام ژل بیشتر ولی استفاده از دمای50 درجه سانتیگراد و نسبت آنزیم 01/0% و 2=pH منجر به تولید ژلاتین با بازده بیشتر میشود.
Fish gelatin, by benefiting the lower melting point, quicker mouth melting and presenting elastic characteristics is considered as the most proper substitute for mammalians gelatin and as a Halal food item. The aim of this study was to evaluate the effects of temperature at three levels of 30, 40 and 50 ºC, enzyme at 0.055%, 0.01% and 0.1% (w/w) levels and pH at 2, 3 and 4 levels on the quality of extracted gelatin from Huso huso fish skin. Accordingly, the gel strength in form of breaking force and distance, yield and color (L*a*b*) and whiteness of resultant gelatin were determined. According to the results, the highest gelatin yields as 21.65% was related to the enzymatic assisted method at 50 ºC, 0.01% enzyme at pH=2, whereas it was obtained as 10% at the chemical extraction method. Based on the results, despite from temperature, by increasing of pH and enzyme percentage, the firmness of gelatin was increased (p<0.05). The highest firmness was recorded at 30 ºC, 0.1% enzyme at pH=4. The color data revealed that lightness (L*), redness (a*) and whiteness of enzymatic extracted gelatin powder was higher that the chemical extracted one (p<0.05). The highest lightness was observed at 40 ºC, 0.055% enzyme at pH=3. In conclusion, by application of 30 ºC and 0.1% enzyme at pH=4 the highest gelatin with the highest firmness is achievable, while using 50 ºC and 0.01% enzyme at pH=2 could results the gelatin yield.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117718_4bbf0b1cb7548b54f0c5397dfcac6fb0.pdf
استحکام ژل
استخراج آنزیمی
بازده
رنگ
ژلاتین
فیل ماهی
firmness
Enzymatic extraction
yield
color
gelatin
Huso huso
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
57
66
10.22092/ISFJ.2018.117724
117790
Research Paper
معرفی دستگاه جدید انتقال مرجانها (Coral carrier) و مقایسه آن با دستگاه (Carrier basket)
Introducing Coral carrier and comparing it with Carrier basket
مرجانها جانوران دریایی از رده آنتوزوآ (Anthozoa) و شاخه کنیداریا (Cnidaria) متشکل از پولیپ های متراکم هستند که هر کدام از آنها به صورت انفرادی به همراه جلبکی به نام زوگزانتلا زندگی همزیستی دارند. صخرههای مرجانی از مهمترین و مفیدترین عوامل در اکوسیستمهای دریایی محسوب میشوند. به همین دلیل حفاظت و ترمیم این آبزی در برنامههای توسعهای پایدار از توجه ویژهای برخوردار است. در سال 1390 به دنبال طرح توسعه اسکله شهید بهشتی در چابهار و به حداقل رساندن آسیب به ادامه حیات مرجانهای این منطقه، با سرمایهگذاری سازمان بنادر و دریا نوردی اقدام به جابجایی مکانی این مرجانها گردید. از آنجایی که مرجانها موجوداتی ظریف، حساس، شکننده و آسیبپذیرند، جابجایی آنها میبایستی با حداکثر احتیاط انجام شود، تا احتمال شکستن و مرگ و میر آنها به حداقل برسد. حامل مرجان ((Coral carrier وسیله ای است که در جابه جایی مرجانها در پروژه توسعه اسکله شهید بهشتی مورد استفاده قرار گرفت. با این وسیله در مدت چهل و پنج روز تعداد 18000 عدد مرجان به مکان مناسبی منتقل گردید. نتایج انتقال مرجانها با دستگاه رایج سبد حامل (Carrier basket) و دستگاه حامل مرجان مقایسه گردید. این بررسی نشان داد، مرجانهایی که توسط دستگاه سبد حامل و دستگاه حامل مرجان جابجا شده بودند بترتیب 34 و 76% سالم در حین عملیات به مقصد انتقال داده شدند. نتایج پایش یکساله بترتیب نشان از حیات و سلامت معنیداری در سطح P<0/05 با بقاء 26 و 92% از مرجانهای حمل شده با سبد حامل و حامل مرجان را داشت. با توجه به کارایی دستگاه ابداعی حامل مرجان و اطمینان از عملکرد آن در انتقال مرجانها، این دستگاه میتواند جایگزین مناسبی برای دستگاه سبد حامل باشد.
Corals belong to Anthozoa and Cnidaria class, consisting of densely populated polyps, each of them individually lives with algae called Zugansentla. Coral reefs are one of the most important and effective factors in marine ecosystems. For this reason, conservation and restoration of this aquatic environment, especially in sustainable development programs, is mentioned. In 2011, a group of coral reef located Shahid Beheshti pier in Chabahar was transferred to safe area under investment of the ports and seaside organization. This corals were endangered due to e development of Shahid Beheshti pier project. Since the corals are subtle, sensitive, fragile and vulnerable, their displacement should be done with maximum caution in order to minimize the chances of breaking and mortality. Coral Carrier was a vehicle which forty-five days used to move coral in the development project of Shahid Beheshti pier. Qua in this period, 18,000 corals were transferred to a proper location. The study showed that 34 and 76% corals safely relocated by coral basket and coral carriers respectively. The results of one year monitoring significantly showed 26 and 92% survival of corals performed with coral basket and coral carriers respectively at the level of P<0.05. Due to the efficiency of the coral carrier's innovative device and its reliance on coral transfer, this device can be a good alternative to the coral basket system.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117790_8423ea015e8359f08afbfd0dc5bf86a4.pdf
مرجان
انتقال مرجان
حامل مرجان
سبد حامل
دریای عمان
Corals
Coral relocation
Coral carrier
Carrier basket
Oman Sea
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
67
76
10.22092/isfj.2018.117721
117721
Research Paper
ارزیابی وضعیت بهرهبرداری ماهی کلمه خزری، Rutilus caspicus (Yakovlev, 1870) در جنوب شرقی دریای خزر
Assessing exploitation status of Caspian roach (Rutilus caspicus, Yakovlev, 1870) in southeast of the Caspian Sea
رجب دردی تاتار
1
رسول قربانی
ghorbainaserabadi@yahoo.com
2
سعید گرگین
3
غلامعلی بندانی
banda_gh@yahoo.com
4
محسن یحیایی
5
ماهی کلمه خزری (Rutilus caspicus, Yakovlev, 1870) یکی از با ارزشترین گونههای تجاری دریای خزر است که طی دهههای گذشته، میزان صید آن به دلیل بهرهبرداری بیش از حد، نوسانات زیادی داشته است. در این پژوهش، دادههای طولی حاصل از 246 نمونه صید شده از تورهای شرکتهای تعاونی پره مستقر در سواحل جنوب شرقی دریای خزر در فصل صید 94-1393 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد، ماهیان صید شده در دامنه سنی 3 تا 10 سال، دامنه طول چنگالی 5/14 تا 1/32 سانتیمتر و دامنه وزنی 7/70 تا 437 گرم قرار داشتند. پارامترهای رشد در معادله ون برتالانفی بصورت ](766/0+t)12/0-e-1[ 8/41= Ltبدست آمد. رابطه طول چنگالی- وزن بصورت 9184/2FL0208/0=WT (901/0=R2) برای مادهها و 0244/3FL0138/0=WT (92/0=R2) برای نرها محاسبه گردید. الگوی رابطه طول چنگالی و وزن کل در هر دو جنس ایزومتریک بود. ضرایب مرگ و میر کل (Z)، مرگ و میر طبیعی (M) و صیادی (F) بهترتیب 239/1، 324/0 و 916/0 بر سال و نرخ بهرهبرداری (E) 74/0 محاسبه شد. میزان زیتوده ماهی کلمه 417 کیلوگرم و میزان MSY معادل 215 کیلوگرم محاسبه و برآورد گردید، درحالیکه کل میزان صید شرکتهای تعاونی پره معادل 28 کیلوگرم بود. بنابراین، ذخایر ماهی کلمه در بخش جنوب شرقی دریای خزر بهشدت در صید بیش از حد بوده است و نیازمند ارائه راهکارهای مدیریتی کارا جهت حفظ ذخایر آن میباشد.
Caspian roach (Rutilus caspius), is one of the most important commercial species in the Caspian Sea with a high level of catch fluctuations over the past decades mainly due to overfishing. In this study, data from 246 specimens caught from beach seine cooperative companies in the southeast coast of the Caspian Sea during the October 2014- April 2015 were analyzed. Results showed that the fish age were ranged between 3 to 10 years with fork lengths and weights ranging 14.5-32.1 cm and 70.7-437 g, respectively. The growth parameters of the von Bertalanffy equation were found as Lt=41.8 [1-e–0.12(t+0.766)]. The length-weight relationships were estimated to be WT= 0.0208 FL2.9184 (R2 =0.901) for females and WT= 0.0138 FL3.0244 (R2 =0.921) for males. Weight increased isometrical with the fork length for females and males. Total mortality, natural and fishing coefficients (Z, M, F) and exploitation rate (E) were estimated to be 1.239, 0.324, 0.916 year-1 and 0.74, respectively. Fish biomass and maximum sustainable yield (MSY) were equal to 417 Kg and 215 Kg, while the ration of cooperative companies catch was 28 Kg. Therefore, it is suggested that the Caspian roach stocks are severely exposed to overfishing, and there is an urgent need to efficient management for stock conversation
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117721_d6d590cca46125e8306ae2146ac38866.pdf
پارامترهای رشد
جنوب شرقی دریای خزر
زیتوده
ماهی کلمه
Rutilus caspicus
Growth parameters
Southeast of the Caspian Sea
biomass
Rutilus caspius
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
77
85
10.22092/isfj.2018.117722
117722
Research Paper
تأثیر جایگزینی سطوح مختلف روغن کانولا با روغن ماهی در جیره غذایی بر شاخصهای رشد، نرخ بازماندگی و آنالیز لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انگشت قد
Effects of replacing dietary fish oil with canola oil on growth indices, survival rate and body chemical composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerling
سیما برزگر
1
کیومرث علی رمجی
2
سلطنت نجار لشگری
se_lashgari@yahoo.com
3
میلاد عادل
4
مهدی محمد علیخانی
5
این پژوهش به منظور بررسی اثرات جایگزینی سطوح مختلف روغن کانولا با روغن ماهی در جیره غذایی بر شاخصهای رشد، نرخ بازماندگی و آنالیز لاشه ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchusmykiss) انگشت قد طراحی و اجرا گردید. بدین منظور، سه جیره آزمایشی با سطح پروتئین یکسان (40 درصد) و سطوح چربی 100 درصد تهیه شد (جیره اول با 100 درصد روغن ماهی، جیره دوم با 100 درصد روغن کانولا و جیره سوم با 50 درصد روغن ماهی و 50 درصد روغن کانولا با سه تکرار). سپس 405 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 1±11گرم و تراکم 45 عدد در 9 حوضچه طی مدت هشت هفته با جیره های آزمایشی مورد تغذیه قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده، ترکیب 50 درصد روغن ماهی و 50 درصد روغن کانولا در جیره، موجب بهبود شاخصهای رشد شامل: وزن نهایی، درصد افزایش وزن، ضریب رشد ویژه و شاخص وضعیت گردید و تفاوت معنی داری را با سایر تیمارها نشان داد (05/0>p). از نظر ضریب تبدیل غذایی نیز اختلاف مشاهده شده در هر سه تیمار معنی دار بود (05/0>p) و بیشترین میزان آن در تیمار 100 درصد روغن ماهی مشاهده شد. هر چند که در بین تیمارهای مختلف از نظر درصد بازماندگی و مقادیر پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت لاشه ماهیان اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0<p). بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، جایگزینی بخشی از روغن کانولا با روغن ماهی (50 درصد روغن ماهی با 50 درصد روغن کانولا) در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان انگشت قد تأثیر مثبتی بر شاخصهای رشد داشته است و می تواند با کاهش طول دوره پرورش موجب کاهش هزینه ها گردد.
This study was conducted to evaluate the effects of replacing dietary fish oil with canola oil on growth indices, survival rate and body chemical composition of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerling. For this purpose, three experimental diets were prepared with the same protein level (40%) and fat levels of 100% )First diet with 10% fish oil, second diet with 100% canola oil and third diet with 50% fish oil and 50% canola oil with three replicates). Then 405 fingerling rainbow trout with an average weight of 11±1 g and a density of 45 in 9 ponds were fed in experimental diets for 8 weeks. Based on the results, the combination of 5% fish oil and 5% canola oil in the ration improved the growth indices including: final weight, Increase Body Weight (BWI), Special Growth Ratio (SGR) and Condition Factor (CF) and showed a significant difference with other treatments and the highest amount was observed in 10% fish oil treatment (p<0.05). However, there was no significant difference between treatments in terms of survival rate and protein, fat, ash and moisture content of fish carcasses (p>0.05). Based on the results of this study, replacing part of canola oil with fish oil (50% fish oil with 50% canola oil) in rainbow trout diet has a positive effect on growth indices and can reduce costs by reducing the length of breeding period.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117722_016c2fecc1366837f571264e17dac854.pdf
روغن کانولا
رشد
بازماندگی
آنالیز لاشه
قزل آلای رنگین کمان
Canola oil
Growth
survival
Carcass analysis
Rainbow trout
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
87
96
10.22092/isfj.2018.117723
117723
Research Paper
بررسی باکتری های قابل انتقال میان ماهی و انسان در استخرهای ماهی قرمز (Carassius auratus auratus)، استان گیلان
The study on Zoonotic bacteria in Gold fish (Carassius auratus auratus) of Guilan province farms
م فئید
1
ص امیدوار
2
م قاسمی
3
م مهرابی
4
ف هاشمی نسب
5
جواد دقیق روحی
6
پرورش ماهی قرمز در اکثر کشورهای جهان متداول است. هدف از این تحقیق، شناخت و بررسی باکتریهای شایع و قابل انتقال میان ماهی و انسان در استخرهای ماهی قرمز استان گیلان، عوامل مستعد کننده در بیماریزایی ماهی قرمز و مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های جداسازی شده از ماهی قرمز بوده است. در این پژوهش، 150 نمونه ماهی قرمز از چهار مزرعه (12 استخر) استان گیلان بصورت فصلی و انتخابی صید و بطور زنده به آزمایشگاه باکتری شناسی پژوهشکده آبزی پروری انزلی انتقال داده شدند و به روش افتراقی و بیوشیمیایی، باکتریهای مختلف جداسازی وشناسایی شدند. نتایج نشان داد جدایه های جداسازی شده از ماهی قرمز و آب استخر در فصول مختلف سال شامل Enterobacteriaceae، Pseodomonas sp.،.spAeromonas Sterptococcus sp.، Vibrio sp،sp. Micobacterium بودند. بیشترین و کمترین درصد فراوانی باکتری در ماهی، بترتیب متعلق به جنس سودوموناس (6/33%) و استرپتوکوکوس (3/7%) بود .
Goldfish rearing is common in most countries of the world. In this study, 150 specimens of Goldfish were taken from four fish farms (12 pools) seasonally and selectively, and transferred alive in the bacteriological laboratory of Inland Waters Aquaculture Research Center. The bacteria were isolated from professional test and biochemical methods. The results showed that Goldfish and pool water bacteria isolations were included Enterobacteriaceae, Pseudomonas sp., Aeromonas sp., Sterptococcus sp., Vibrio sp., Mycobacterium sp. In different seasons of the year, the highest and lowest abundance of bacteria in Goldfish, respectively, belonged to the genus Pseudomonas spp. (33/6%) and Streptococcus spp. (7/3%).
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117723_6d12ecf8ab53d6f09e8c77711966fd8d.pdf
ایران
گیلان
باکتری
ماهی قرمز
باکتری های قابل انتقال میان ماهی و انسان
Iran
Guilan
Bacteria
Goldfish
zoonosis
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
97
105
10.22092/isfj.2018.117732
117732
Research Paper
ارزیابی جوامع زیستی، کیفیت آب و پتانسیل آبزی پروری دریاچه اردلان در استان آذربایجان شرقی
Assessment of bio communities, water quality and aquaculture potential of Ardalan dam reservoir in East Azarbaijan province
جواد دقیق روحی
1
علیرضا میرزاجانی
ar_mirzajani@yahoo.com
2
علی عابدینی
3
محمد صمدزاده
4
جلیل سبک آرا
jsabkara@yahoo.com
5
کیوان عباسی
kayvan_abbasi@yahoo.com
6
سپیده خطیب
7
بررسی ویژگیهای زیستی و غیر زیستی، دریاچه اردلان در آذربایجان شرقی، وجود 36 جنس فیتوپلانکتونی و 25 جنس زئوپلانکتونی در این دریاچه را تایید کرد. شاخههای Bacillariophyta و Chlorophyta از فیتوپلانکتون ها و شاخه Rotifera از زئوپلانکتون ها بیشترین فراوانی را داشتند. میانگین فراوانی فیتوپلانکتون ها و زئوپلانکتون ها به ترتیب 106 × 15/19 و 1863 عدد در هر لیتر از آب دریاچه بود. از گروه کفزیان، خانواده های Chironomidae و Tubificidae شناسایی گردیدند. میانگین زیتوده کفزیان طی ماههای بررسی g/m2 9/0 بود، که بسیار فقیر است. جنس بستر دریاچه بیشتر از سیلت و رس بود. در این بررسی هفت گونه ماهی شناسایی گردید اما گونههای پرورشی کپور معمولی و کپور نقرهای به ترتیب حدود 53 و 45 درصد جمعیت ماهیان صید شده را تشکیل میداد. بررسی هیدرو شیمی نشان داد مقادیر فسفر و ازت کل در دریاچه به ترتیب معادل mg/L 073/0 و 779/0 و متوسط کلروفیل آ اندازهگیری شده 03/6 برحسب mg/m3 بود. دامنه تغییرات اکسیژن محلول از mg/L 4/6 تا 5/10 mg/L بود. میانگین هدایت الکتریکی 576 میکرو موس بود. نظر به اینکه دمای آب دریاچه تنها در مرداد از ºC20 تجاوز میکند، دوره رشد ماهیان گرمابی در این دریاچه بسیار کوتاه است.
In this study the biotic and abiotic characteristics of Ardalan dam reservoir was studied from 2011 to 2012. Diatoms, Bacillariophyta, was the main phylum of phytoplankton in Ardalan dam reservoir that was dominant in the most seasons and green algae, Chlorophyta, was the second dominance groups. Survey of zooplanktons showed there were 25 genus from 6 phylum, and Rotatoria constitute 64% of the zooplanktons in. The average phytoplankton and zooplankton abundance during this study were about 19.15×10 6 and 1863 per liter of lake water respectively. Survey of benthic communities showed that Chironomidae and Tubificidae were the main benthic groups in Ardalan dam. Average of benthic biomass during this survey was 0.9 gr/m 2 which is very poor. Sediments in Ardalan dam was mostly of silt and clay. Fish structure survey by gill nets in Ardalan dam showed that common carpand silver carp, by %53 and %45 respectively were the main economical species in the dam. Hydro chemical survey showed that total phosphorus and total nitrogen were 0.073 and 0.779 mg/L respectively. The amount of chlorophyll a was 6.03 mg/m 3 . The range `of dissolved oxygen was 6.4-10.5 mg/L. Average of EC was 576 µs/cm. Since the water temperature just in august month was more than 20ºC, the appropriate period for warm water fish culture in this reservoir is limited.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117732_d04c9db4a6239b6f8b2b04969783c662.pdf
دریاچه اردلان
آبزیپروری
آذربایجان شرقی
Ardalan dam
Aquaculture
East Azarbaijan
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
107
121
10.22092/isfj.2018.117733
117733
Research Paper
مقایسه اثر بیهوشکننده اسانس اسطوخدوس (Lavandula angustifolia) با اسانس گل میخک (Eugenia caryophyllata) بر برخی شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم در ماهی جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio)
Comparative study of the effect of anesthetizer Topped lavender essential oil (Lavandula angustifolia) with clove oil (Eugenia caryophyllata) on some hematological and serum biochemical parameters of common carp (Cyprinus carpio) juveniles
نرگس بهشتی
1
سکینه یگانه
2
میلاد عادل
3
هدف از این پژوهش مقایسه اثر دو ماده بیهوشکننده اسانس اسطوخودوس (Lavandula angustifolia)و گل میخک (Eugenia caryophyllata) بر برخی شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم خون در ماهی جوان کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. بچهماهیان کپور معمولی در معرض سه تیمار شامل غلظت بهینه بیهوشی اسانس اسطوخودوس (170 میلیگرم بر لیتر)، میخک (35 میلیگرم بر لیتر) و تیمار شاهد قرار گرفتند و برخی شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم ماهیان در معرض غلظت بهینه بیهوشی با اسانس اسطوخودوس و میخک در زمانهای مختلف صفر (بلافاصله)، 3 و 24 ساعت پس از بیهوشی مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد در غلظت بهینه اسانس اسطوخودوس و میخک اثر تیمار (ماده بیهوشی) در تمامی شاخصهای خونشناسی، اثر زمان در شاخصهای WBC، Hb و شاخصهای MCH، MCHC، اثر متقابل تیمار در زمان، در تمام شاخصها به جز Hct و RBC و اثر تیمار، زمان و اثر متقابل تیمار و زمان بر تمام شاخصهای بیوشیمیایی سرم معنیدار بود (05/0>p). با گذشت زمان پس از بیهوشی میزان RBC در تیمار شاهد و اسطوخدوس تفاوت معنیداری نداشت (05/0<p)، اما در تیمار میخک بلافاصله پس از بی هوشی به طور معنیداری بیشتر از سایر زمانها بود (05/0>p). میزان WBC در تمام زمانها در تیمار میخک کاهش معنیداری را نسبت به سایر تیمارها نشان داد (05/0>p). با گذشت زمان در تیمار شاهد کاهش هموگلوبین و در تیمار میخک و اسطوخدوس افزایش هموگلوبین مشاهده شد (05/0>p). در تیمار شاهد با گذر زمان مقدار هماتوکریت افزایش معنیدار مشاهده شد (05/0>p)، اما در سایر تیمارها تفاوت معنی داری مشاهد نشد (05/0<p). کمترین میزان گلوکز در هر سه زمان در تیمار اسطوخدوس مشاهده شد (05/0>p) و در تیمار میخک و اسطوخدوس پس از یک افزایش در 3 ساعت پس از بیهوشی، کاهش معنیدار در 24 ساعت مشاهده شد (05/0>p). میزان کورتیزول در 3 ساعت پس از بیهوشی بین تیمار شاهد و میخک تفاوت معنیدار نداشت (05/0>p). در تمام زمانها میزان AST در تیمار شاهد، میزان ALT در تیمار شاهد و میخک، ALP در تیمار میخک بیشتر و میزان LDH در اسطوخدوس کمتر مشاهده شد. در مجموع اگرچه تاثیر اسانس اسطوخودوس بر شاخصهای اندازهگیریشده با میخک تفاوت نشان داد، اما میتوان آن را به عنوان ماده جایگزین بومی برای بیهوشی در آبزیپروری معرفی نمود.
This study was conducted to compare the effect of two anesthetizers Topped lavender essential oil (Lavandula angustifolia) and clove oil on some hematological and serum biochemical parameters in common carp (Cyprinus carpio) juveniles. Common carp juveniles exposed to three treatments including optimum concentration of Topped lavender essential oil (170 mg l-1), clove oil (35 mg l-1) and control and hematological, serum biochemical and stress parameters were determined at different times including 0, 3 and 24 h after anesthetizing. The results showed the effect of treatment (anesthetizing agent) on all hematological parameters, the effect of time on WBC, Hb, MCH and MCHC, the interaction effect of treatment and time on Hct and RBC and the effect of treatment, time and the interaction effect of them on all serum biochemical parameters were significant (p<0.05). Over the studied period after anesthetizing, RBC didn’t show significant difference between Topped lavender and control (p>0.05), but in clove oil at the start of anesthetizing time (0) was significantly higher than other sampling times (p<0.05). WBC showed significant decrease compare to other treatments in all sampling times (p<0.05). Over the studied period after anesthetizing, Hb decreased in the control group and increased in Topped lavender and clove oil treatments (p<0.05), Hct also showed significant increase in the control group (p<0.05) and didn’t significant difference in other treatments (p>0.05). In all times, the lowest amount of glucose was observed in Topped lavender treatment; in Topped lavender and clove oil treatment, after increase in 3 h after anesthetizing, showed decrease in 24 h (p<0.05). The amount of Cortisol didn’t have significant difference between the control and Clove oil groups (p>0.05). In all the studied times, higher level of AST in the control, ALT in the control and clove oil, ALP in clove oil and the lower LDH in Topped lavender groups were observed (p<0.05). Overall, although the effect of Topped lavender essential oil on determined parameters showed some difference with clove oil, but Topped lavender essential oil can introduce as native anesthetizing replacement agent for aquaculture.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117733_f5126cc6c7e30206d379270bc5eb441c.pdf
کپور معمولی
اسانس میخک و اسطوخودوس
بیهوشی
شاخصهای خونی و بیوشیمیایی سرم
Cyprinus carpio
Clove oil and Topped Lavender essential oil
anaesthetic
hematological and serum biochemical parameters
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
123
136
10.22092/isfj.2018.117746
117746
Research Paper
مقایسه تغییرات کیفی میگوی (Metapenaeus affinis) با پوست طی نگهداری شده در یخ و یخچال
Comparative changes in peeled white shrimp (Metapenaeus affinis) during ice and refrigerator storage
ثریا صالحی
1
آی ناز خدانظری
2
اسحاق زمانی
3
جهت بهبود کیفیت میگو، ارزیابی خصوصیات کیفی میگو دارای اهمیت میباشد. بنابراین، تغییرات فیزیکوشیمیایی، میکروبیولوژیک و حسی میگو (Metapenaeus affinis)، طی نگهداری در یخ (ºC 0) و یخچال (ºC 1±4) ارزیابی شده است. میزان بار باکتریایی مزوفیل، سرمادوست، استافیلوکوکوس، انتروباکتریاسه، باکتریهای تولید کننده H2S ( کلنی سفید) و باکتریهای تولید کننده H2S ( کلنی سیاه) میگوی سفید نگهداری شده در یخ در روز 16 به ترتیب log10 CFU/g 50/7، 83/7، 13/7، 42/6، 06/7 و 45/6 بودند. میزان بار باکتریایی مزوفیل، سرمادوست، استافیلوکوکوس، انتروباکتریاسه، باکتریهای تولید کننده H2S ( کلنی سفید) و باکتریهای تولید کننده H2S ( کلنی سیاه) میگوی نگهداری شده در یخچال در روز 16 به ترتیب log10 CFU/g 76/8، 80/9، 13/8، 95/6، 28/8 و 20/7 بودند. میزان بار باکتریایی مزوفیل، سرمادوست، استافیلوکوکوس، انتروباکتریاسه و باکتریهای تولید کننده H2S میگوی سفید نگهداری شده در یخچال بیشتر از میگو نگهداری شده در یخ بود. شاخصهای تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA)، بازهای ازته فرار (TVBN) و pH میگونگهداری شده در یخچال بیشتر از میگو نگهداری شده در یخ بود (05/0>p). در میگوهای نگهداری شده در یخ، افزایش با سرعت اندک در pH، بازهای ازته فرار و تیوباربیتوریک اسید به دست آمده است. باکتریهای تولید کننده H2Sگروه غالب میکروارگانیسمهادر یخچال بود در حالی که انتروباکتریاسه باکتری غالب در یخ بود. در مقایسه با فاکتورهای فیزیکوشیمیایی، بازهای ازته فرار نیتروژنی همبستگی خوب (859/0=r) با امتیازهای حسی در میگوهای نگهداری شده در یخ و همبستگی خوب (987/=r) با امتیازهای حسی در میگوهای نگهداری شده در یخچال دارد. ضریب همبستگی بین بار باکتریایی و ارزیابی حسی در میگوهای نگهداری شده در یخ و یخچال بالای 824/0 بود. شاخص سفیدی در میگوهای نگهداری شده در یخچال همبستگی خوب (925/0-=r) با ارزیابی حسی دارد. در مجموع نتایج نشان داد که استفاده از یخ باعث بهبود بار میکروبیولوژیکی، تاخیر فساد اکسیداتیو و افزایش زمان نگهداری میگوی (M. affinis) شد.
To improve shrimp quality, it is of importance to evaluate shrimp spoilage characteristics. Therefore, physicochemical, microbiological and sensory changes of white shrimp (Metapenaeus affinis) during storage at ice (0 ºC) and refrigerator (4±1 ºC) were assessed. Mesophilic, psychrophilic, Entrobacteriaceae, Staphylococcus sp., H2S producing bacteria (white colony) and H2S producing bacteria (black colony) counts of stored in ice at day 16 were 7.50, 7.83, 7.13, 6.42, 7.06 and 6.45 log10 CFU/g, respectively. Mesophilic, psychrophilic, Entrobacteriaceae, Staphylococcus sp., H2S producing bacteria (white colony) and H2S producing bacteria (black colony) counts of stored at refrigerator at day 16 were 8.76, 9.80, 8.13, 6.95, 8.28 and 7.20 log10 CFU/g, respectively. Mesophilic, psychrophilic, Entrobacteriaceae, Staphylococcus and H2S producing counts were higher in white shrimp stored at refrigerator compared to white shrimp that stored at ice. Thiobarbituric acid, free fatty acid, total volatile bases nitrogen and pH indexes were higher in white shrimp stored at refrigerator compared to white shrimp stored at ice (p<0.05). The lowered rate of increase in pH, total volatile basis nitrogen (TVBN) were obtained in shrimp stored at ice. H2S-producing bacteria were the dominant group of microorganisms at refrigerator whereas Enterobacteriaceaewere dominant at ice. Total volatile basic nitrogen correlated well (r= 0.859) with the sensory scores in shrimps stored at ice and correlated well (r= 0.987) with the sensory scores in shrimps stored at refrigerator. Correlation coefficient of bacteria count and sensory evaluation in shrimp stored at ice and refrigerator was above 0.824. The results showed that using of ice could improve the microbiological count and delay the spoilage and extend the shelf life ofwhite shrimp (M. affinis).
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117746_2b1298b1b485ddceef8c5ee342b04894.pdf
Metapenaeus affinis
ارزیابی حسی
بار میکروبی
خصوصیات فیزیکوشیمیایی
Metapenaeus affinis
Sensory evaluation
Microbial count
Physicochemical properties
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
137
148
10.22092/isfj.2018.117747
117747
Research Paper
اثرات کاهش سطح پروتئین جیره و درصد پودر ماهی بر شاخص های رشد و میزان نیتروژن آزاد شده در ماهی قزل آلای رنگین کمان Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792))
The effects of low protein and fishmeal diets on growth parameters and Nitrogen excretion in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
علی اعظم اسماعیلی
1
عبدالصمد کرامت
amirkola@yahoo.com
2
اسدالله تیموری یانسری
3
حسین اورجی
hoseinoraji@tahoo.com
4
در این تحقیق اثرات کاهش سطح پروتئین خام به همراه جایگزینی قسمتی از پودر ماهی با منابع پروتئین گیاهی در جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور جیره هایی با سه سطح پروتئینی 40، 36 و 32 درصد با سطوح پودر ماهی 60، 40 و 20 درصد با متعادل سازی الگوی اسیدهای آمینه مورد استفاده قرار گرفت، که شامل: 9 تیمار با سه تکرار بود. نتایج نشان داد که تأثیر سطح پروتئین در شاخص های رشد معنی دار بود (05/0p˂). ولی جایگزینی پودر ماهی تنها بر ضریب رشد ویژه و رشد نهایی اثر داشت (05/0p˂). اثرات متقابل سطوح پروتئین و میزان جایگزینی پودر ماهی، بر ضریب رشد ویژه معنی دار بود (05/0p˂) و در سایر شاخص های رشد تأثیری مشاهده نگردید (05/0p>). بالاترین سرعت رشد ویژه مربوط به تیمار 36p40f (36 درصد پروتئین خام و40درصد تأمین پروتئین با پودر ماهی) به میزان 02/0±76/1 بود. بررسی میزان کل نیتروژن آمونیایی (TAN) نشان داد که سطوح پروتئین خام و جایگزینی پودر ماهی به صورت جداگانه و متقابل اثر گذار بود (05/0p˂) و کمترین میزان نیتروژن آمونیایی در دو تیمار 36p20f و 32p40f مشاهده شد. در نتیجه مشخص گردید کاهش سطح پروتئین جیره تا 36 درصد و جایگزینی بیش از 60 درصد پودر ماهی با منابع پروتئین گیاهی در جیره قزل آلای رنگین کمان با متعادل سازی الگوی اسید های آمینه بدون تأثیر منفی در شاخص های رشد امکان پذیر است و می تواند میزان ورود نیتروژن آمونیایی به منابع آبی را کاهش دهد.
The main goal of the current study was to investigate the effects of low protein diets along with fishmeal replacement by plant protein in rainbow trout diet. In the current study, three protein levels (32, 36 and 40%) and three fishmeal levels (20, 40 and 60%) were tested in rainbow trout. Amino acid content of the diets were balanced by addition of essential amino acids. This led to nine experimental diets and three replicates for each treatment. The results showed that growth parameters were influenced by protein level (p<0.05). However, fishmeal replacement only changed final weight and specific growth weight (p<0.05). The result also revealed that the interaction effect between protein level and fishmeal replacement was significant only for specific growth rate (p<0.05) and there were no interaction effect for other growth parameters (p>0.05). Maximum growth was observed in fish fed diet containing 36% protein and 40% fishmeal. Both protein level and fishmeal replacement affected TAN excretion in rainbow trout (p<0.05) and minimum ammonia nitrogen was observed in treatments 36p20f and 32p40f (p<0.05). In conclusion, the current result suggested that lowering dietary protein by 36% and also fishmeal replacement by plant protein up to 60% did not have a negative impact on growth parameters in rainbow trout when dietary essential amino acids were balanced. This condition also can lead to a lower ammonia release to water.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117747_686f38da0738b2afadd7956f4741d7dd.pdf
سطوح پروتئین
پودر ماهی
اسید آمینه
رشد
ضریب تبدیل غذایی
Amino acids
Growth
Feed conversion
protein level
fishmeal
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
149
158
10.22092/isfj.2018.117751
117751
Research Paper
تغییر ارجحیت بویایی تاس ماهی ایرانی(Acipenser persicus Borodin, 1897) از طریق ایجاد حافظه بویایی
Changing olfactory preference by olfactory imprinting in Persian Sturgeon ( Acipenser persicus) larvae
مهدی شکوری
1
حسین اورجی
hoseinoraji@tahoo.com
2
عبدالصمد کرامت
amirkola@yahoo.com
3
حسینعلی عبدالحی
4
ایجاد حافظه بویایی یکی از روش های امید بخش برای بهبود تغذیه نوزدان در دامپروری است. به منظور بررسی امکان ایجاد حافظه بویایی و بکارگیری این روش در بهبود تغذیه لارو اولیه تاس ماهی ایرانی، تخم لقاح یافته و لاروهای اولیه حاصله تاس ماهی ایرانی، در قالب سه تیمار از ابتدای جنینی تا روز 29 پس از تفریخ در معرض فنیل اتیل الکل با غلظت 0001/0 مول در لیتر و عصاره غذای کنسانتره ماهی با غلظت 01/0 گرم در لیتر قرار گرفتند. به تیمار شاهد، ماده محرکی افزوده نگردید. در روز یازدهم و در روز بیست و پنجم پس از تفریخ، رفتار لاروها در مواجهه با بوی ماده محرک و عصاره آرتمیا در آبراهه دو بازویی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصله از این آزمون نشان داد که لاروهای نگهداری شده در معرض محرک های بویایی در روز یازدهم پس از تفریخ برای بوی ماده محرکی که در آن پرورش یافته اند، ارجحیتی قائل نیستند اما در روز بیست و پنجم پس از تفریخ، بوی موادی که در معرض آن رشد یافته اند را نسبت به بوی عصاره آرتمیا به عنوان ماده جاذب به طور معنی داری ترجیح می دهند (05/0>P). در حالی که در روز 25 پس از تفریخ 80 درصد لاروهای تیمار شاهد در اولین انتخاب وارد بازوی حاوی عصاره آرتمیا می شوند، لاروهای پرورش یافته در معرض محرک بویایی، بازوی حاوی ماده محرک را برای اولین ورود انتخاب می نمایند. میانگین مدت زمان حضور این لاروها (ارزش واکنش) در بازوی حاوی ماده محرک بویایی نیز به طور معنی داری بیش از میانگین مدت حضور آنها در بازوی حاوی عصاره آرتمیا است (05/0>P). این نتایج نشان داد که قرار گرفتن مستمر جنین و لارو ماهی قره برون در معرض فنیل اتیل الکل با غلظت 0001/0 مول در لیتر و عصاره غذا با غلظت 01/0 گرم در لیتر موجب تغییر ارجحیت بویایی در لارو های 25 روزه می شود.
Olfactory imprinting is one of the affordable approaches for improving neonatal feeding in husbandry. In order to evaluate the possibility of olfactory imprinting in the Persian sturgeon larvae and to evaluate its future application in the feeding of larvae, two groups of early fertilized eggs were exposed to the stimuli solution (phenyl ethyl alcohol (0.0001 mol/L) and the fish feed extract (0.01 g/L) until 29 days after hatching. The third group (control) exposed to neither stimuli solution nor the fish feed extract. Fish larvae behavior was examined in Y-maze at days 11 and 25 posthatch in order to evaluate the larvae preference/avoidance reactions to the stimuli solution and the fish feed extract. The results indicated that the exposed Persian sturgeon larvae did not show any preference/avoidance reaction at day 11 posthatch to the pertinent stimuli, whereas the exposed Persian sturgeon larvae preference was for the stimuli solution rather than the fish feed extract at day 25 posthatch (P<0.05). The preference of larvae of the control group was for the fish feed extract rather than the stimuli solution at day 25 posthatch, whereas the exposed Persian sturgeon larvae preference was for the stimuli solution rather than the fish feed extract at day 25 posthatch. The average time of the larvae presence (value for reaction) in the arm containing the pertinent stimuli was significantly higher than the average time of the larvae presence in the arm containing the fish feed extract (P<0.05). The result indicated that continues exposure of egg and larvae of the Persian sturgeon to the phenyl ethyl alcohol (0.0001 mol/L) and the fish feed extract (0.01 g/L) could change olfactory preference of the larvae at day 25 post hatch.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117751_b34a08887bb1ad533ef323625682f9ff.pdf
حافظه بویایی
قره برون
تغذیه لاروی
Y maze
Olfactory imprinting
Persian sturgeon
Feeding larvae
Y-maze
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
159
163
10.22092/isfj.2018.117720
117720
Research Paper
شناسائی انگلهای ماهی گورخری (Aphanius vladykovi) دریاچههای شلمزار و سلم استان چهارمحال و بختیاری
Identification of parasites of Aphanius vladykovi from Shalamzar and Salm Lakes, Chaharmahal va Bakhtiari Province, Iran
مهدی رئیسی
mreissy@yahoo.com
1
اسماعیل پیرعلی خیرآبادی
2
پروین محسنی
manati50@yahoo.com
3
کپور دندان دار زاگرس (Aphanius vladykovi)، ماهی گورخری، انگلهای ماهی، Ornithodiplostomum.
Zagros tooth-carp (Aphanius vladykovi) which belongs to cyprinodontidae family is one of the most important native fish species of Iran. In this study which was conducted in summer 2015, a total of 50 individuals of A. vladykovi were caught from Shalamzar and Salm Lakes in Chaharmahal va Bakhtiari Province and were examined for parasites. The results of this study indicated that all the examined fish were infested by parasites. Different parasite species including Ichthyophthirius multifiliis, Ichthyobodo necator, Gyrodactylus sp., Allocreadium isoporum and metacercaria of Ornithodiplostomum sp. were found in the examined fish. Among them, the highest infestation rate belonged to Ornithodiplostomum sp. as 68 percent of the studied fish were infested by this parasite. The infestation rate of Ornithodiplostomum sp.in fishes from Shalamzar and Salm Lakes were 41.66 and 92.3 percent, respectively. The results of this study indicated that Zagros tooth-carp fish is highly infested with different parasite species affecting population of this fish.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117720_1caef4da9523eabe3ffbee8bfe2bd6ad.pdf
کپور دندان دار زاگرس (Aphanius vladykovi)
ماهی گورخری
انگلهای ماهی
Ornithodiplostomum
Zagros tooth-carp
Aphanius vladykovi
Fish parasites
Ornithodiplostomum sp
per
موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
2322-5998
2018-10-23
27
4
165
168
10.22092/isfj.2018.117753
117753
Research Paper
درصد غذادهی بهینه در دوره ی نرسری ماهی شانک زردباله (Acanthopagrus latus)
Optimum feeding percentage in nursery phase of yellowfin seabream (Acanthopagrus latus)
منصور طرفی موزان زاده
1
اسمعیل پقه
2
مجتبی ذبایح نجف آبادی
zabayeh2005@gmail.com
3
جاسم غفله مرمضی
jmarammazi@yahoo.com
4
سید جواد حسینی
5
شاهپور مهرجویان
6
رحیم اصولی
7
حمید سقاوی
8
جواد منعم
9
بهینه سازی استراتژی تغذیه نه تنها منجر به افزایش رشد ماهی و کارایی جیره غذایی میگردد، بلکه سبب کاهش اختلاف اندازه در جمعیت ماهیان، هزینههای تولید و مواد آلاینده نیتروژنی نظیر آمونیاک، نیترات و نیتریت نیز خواهد شد (Schnaittacher et al., 2005).
ماهی شانک زردباله با نام علمی A. latus از خانوادهی شانک ماهیان Sparidae یکی از گونههای مهم نامزد در جهت توسعه صنعت پرورش ماهیان دریایی در قفس می باشد. از دو دههی پیش زیفن تکثیر این گونهی با ارزش در ایستگاه تحقیقات ماهیان دریایی بندر امام خمینی (ره) به دست آماده است اما تا کنون تحقیقی در زمینهی درصد غذادهی این گونه در مرحله نرسری صورت نگرفته است. لذا هدف مطالعه حاضر تعیین سطح مناسب تغذیه این گونه را در مرحله نرسری و همچنین مقایسه کارایی غذای فرموله با غذای تر در مرحله نرسری میباشد.
A 30-day research was conducted to evaluate the effects of different feeding rate (2, 4, 6, 8 and 10% of wet body weight/day) and also fresh food (20% of wet body weight/day) on growth performance and feed utilization of Acanthopagrus latus fry in nursery phase. Fish that fed with fresh food had the lowest survival rate and feed efficiency in comparison with other treatments. Growth performance including final weight and specific growth rate (SGR) significantly increased with increasing feeding rate (p< 0.05). The relationship between SGR (% per day) and ration level (% per day) was an asymptotic curve described as SGR=0.3196X+0.7319. There were not significant differences in hepatosomatic, viscerosomatic and condition factor indices among different treatments. Based on the above results, it may be concluded that a ration size of 8% of body weight per day is optimal for good growth and feed conversion efficiency of juvenile A. latus in nursery phase.
https://isfj.areeo.ac.ir/article_117753_fe5e2a677c653ce0a31910d4105f47eb.pdf
نرخ غذادهی
مرحله نرسری
غذای تر
غذای خشک
Acanthopagrus latus
Feeding rate
Nursery Phase
Fresh Food
Dry Feed
Acanthopagrus latus