%0 Journal Article %T بررسی تغییرات بافت دستگاه گوارش گورخر ماهی (Danio rerio) تغذیه شده با جیره حاوی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum) %J مجله علمی شیلات ایران %I موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور %Z 1026-1354 %A شهریاری مقدم, محسن %A احمدی فر, احسان %D 2018 %\ 10/23/2018 %V 27 %N 4 %P 25-35 %! بررسی تغییرات بافت دستگاه گوارش گورخر ماهی (Danio rerio) تغذیه شده با جیره حاوی اسانس زیره سبز (Cuminum cyminum) %K روده %K زیره سبز %K سلول گابلت %K گورخر‌ماهی %K هپاتوسیت %R 10.22092/isfj.2018.117679 %X این مطالعه با هدف بررسی اثرات استفاده از جیره حاوی اسانس زیره­سبز (Cuminum cyminum) بر بافت روده و کبد گورخر­ماهی انجام شد. اسانس زیره سبز در دو غلظتmg/kg  500 و 1000  به جیره ماهیان اضافه و در پایان دوره پرورش (۸ هفته) مطالعات بافت­شناسی انجام شد. نتایج نشان داد ارتفاع ویلی­ها، عرض ­ویلی­ها، نسبت توسعه لایه مخاطی به سروزی، قطر هسته و اندازه هپاتوسیت­ها، در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی اسانس نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود؛ در حالی که عرض کریپت­ها نسبت به شاهد کاهش نشان داد. در ماهیان پرورش یافته با جیره حاوی mg/kg 1000 اسانس تعداد سلول­های گابلت نسبت به ماهیان شاهد بیشتر شده بود؛ در حالی که در تیمار حاوی غلظت کمتر اسانس، تعداد این سلول­ها نسبت به تیمار شاهد کمتر بود. علی­رغم مشاهده تغییرات مشخص در شاخص­های اندازه­گیری شده، تنها قطر سلول­های کبدی در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی غلظت بالای اسانس با دیگر تیمار­ها اختلاف معنی­داری نشان دادند و اندازه این سلول­ها در ماهیان این تیمار نسبت به دیگر تیمار­ها بزرگتر بود. به طور کلی با توجه به افزایش نسبت توسعه لایه مخاطی به سروزی و همچنین کاهش تعداد سلول­های گابلت در ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی mg/kg 500 اسانس زیره سبز، به نظر میرسد استفاده از غلظت­های پایین اسانس در جیره می­تواند منجر به بهبود ویژگی­های هیستولوژیک دستگاه گوارش گورخر ماهی شود. %U https://isfj.areeo.ac.ir/article_117679_120453a3c9aeffe974b83324b381af06.pdf