TY - JOUR ID - 113995 TI - تعیین ارزش غذایی دوکفه ای Anodonta cygnea در منطقه سلکه ( تالاب انزلی ) در دو فصل پاییز و بهار JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - اشجع اردلان, آریا AU - خوشخو, ژاله AU - معینی, سهراب AU - ربانی, محمد AD - Y1 - 2006 PY - 2006 VL - 15 IS - 3 SP - 9 EP - 22 KW - ارزش غذایی KW - صدف آنودونت KW - ANODONTA CYGNEA KW - تالاب انزلی KW - دریای خزر DO - 10.22092/isfj.2006.113995 N2 -   در این مطالعه از منطقه سلکه تالاب انزلی که دریافت کننده آب حوضه آبریز بخش جنوبی تالاب می باشد در دو فصل پاییز سال 1383 و بهار سال 1384 نمونه برداری از صدف آنودونت صورت گرفت. هدف از این تحقیق تعیین ارزش غذایی دو کفه ای Anodonta cygnea در منطقه سلکه (تالاب انزلی) بود. در فصل پاییز تعداد 30 نمونه و در فصل بهار تعداد 20 نمونه بطور تصادفی برداشت شد و ترکیبات غذایی بافت نرم مورد بررسی قرار گرفت.پس از نمونه برداری، صدف ها بطور زنده به آزمایشگاه منتقل و بیومتری گردیدند و پارامترهای طول، عرض، ارتفاع (با دقت 0.01 میلیمتر)، وزن کل و وزن تر (با دقت 0.01 گرم) قسمت های نرم داخلی مورد سنجش قرار گرفت و سپس میزان رطوبت، خاکستر، پروتئین، ازت فرار، چربی و اسیدهای آمینه موجود در بافت نرم این دو کفه ای بررسی گردید. میزان رطوبت با مقدار 84.84 درصد مربوط به نمونه های فصل بهار و مقدار 83.60 درصد مربوط به نمونه های فصل پاییز بود.مشخص گردید که آنودونت های فصل پاییز از لحاظ دارا بودن خاکستر (4 درصد) رتبه بالاتری را نسبت به آنودونت های فصل بهار (2.32 درصد) دارند.بررسی پروتیین در دو کفه ای های مورد مطالعه نشان داد که میزان آن در بافت نرم آنودونت های فصل پاییز 12 درصد، در حالیکه در آنودونت های فصل بهار 10.5 درصد بود. میزان ازت فرار نیز با مقدار 0.031 درصد مربوط به نمونه های فصل پاییز و در نمونه های فصل بهار 0.003 درصد بود.میزان چربی نیز حاکی از این بود که آنودونت های فصل پاییز (4 درصد) نسبت به فصل بهار (3 درصد) از چربی بالاتری برخوردار هستند. همچنین 16 اسید آمینه از جمله اسیدهای آمینه ضروری در نمونه های مورد بررسی شناسایی شدند. UR - https://isfj.areeo.ac.ir/article_113995.html L1 - https://isfj.areeo.ac.ir/article_113995_725f5ab6325e818445501e4b662f4448.pdf ER -