TY - JOUR ID - 119048 TI - اثر مجزا و ترکیبی عصاره‌‌های کاسنی (Cichorium intybus) و علف‌چای (Hypericum perforatum) بر شاخص های ایمنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - فرض الهی, لیلا AU - سروی مغانلو, کوروش AU - ایمانی, احمد AD - Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 28 IS - 1 SP - 165 EP - 176 KW - کاسنی KW - علف چای KW - ایمنی KW - آنزیم‌های آنتی اکسیدانی KW - قزل آلای رنگین کمان DO - 10.22092/isfj.2019.119048 N2 - این تحقیق با هدف بررسی تاثیر عصاره های کاسنی (Cichorium intybus) و  علف­چای (Hypericum perforatum) بر شاخص های ایمنی و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گرفت. برای این منظور 720 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان به وزن متوسط 5±100 گرم بصورت تصادفی میان چهار گروه آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره­های حاوی 3% عصاره کاسنی، 3% عصاره علف چای و  ترکیب %5/1 عصاره کاسنی و %5/1 عصاره علف­چای تقسیم شدند. آزمایش به مدت 12 هفته بطول انجامید. شاخص­های ایمنی سرم شامل فعالیت آنزیم لیزوزیم، جایگزین کمپلمان و سطح ایمونوگلوبولین کل به همراه فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی مانند کاتالاز (CAT)، سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) کبد سنجیده شد. بر اساس نتایج بدست آمده، افزودن 3% عصاره کاسنی به جیره غذایی موجب افزایش معنی­دار میزان ایمونوگلوبین کل و فعالیت آنزیم لیزوزیم نسبت به گروه شاهد شده است (05/0>p). بالاترین میزان فعالیت جایگزین کمپلمان در تیمار حاوی ترکیب %5/1 عصاره کاسنی و %5/1 عصاره علف­چای مشاهده شد. افزودن مجزا و ترکیبی عصاره­های هر دو گیاه کاسنی و علف چای به جیره غذایی نیز منجر به افزایش فعالیت آنزیم­های SOD و GPX نسبت به جیره شاهد گردید (05/0>p). بیشترین و کمترین فعالیت آنزیم کاتالاز نیز به ترتیب در گروه شاهد و  تیمار %3 علف چای مشاهده شد (05/0>p). نتیجه آن­که، افزودن %3 عصاره گیاه کاسنی به جیره غذایی باعث بهبود شاخص­های ایمنی و %3 علف چای منجر بر افزایش سطح فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی ماهی قزل آلای رنگین کمان  شد.   UR - https://isfj.areeo.ac.ir/article_119048.html L1 - https://isfj.areeo.ac.ir/article_119048_8c2e1b4cb16397f39e0c44c92d5190c1.pdf ER -