TY - JOUR ID - 120956 TI - مقایسه تطبیقی خصوصیات فیزیکوشیمیایی ژلاتین استخراج شده از فانوس ماهی (1890Benthosema pterotum, Alcock ) و ژلاتین گاوی JO - مجله علمی شیلات ایران JA - ISFJ LA - fa SN - 1026-1354 AU - عسگرزاده, فهیمه AU - عطایی, مریم AU - چوبکار, نسرین AD - Y1 - 2020 PY - 2020 VL - 29 IS - 2 SP - 53 EP - 63 KW - ژلاتین KW - فانوس ماهی KW - خواص فیزیکوشیمیایی KW - قدرت ژلی DO - 10.22092/isfj.2020.120956 N2 - در این مطالعه برای نخستین بار ژلاتین فانوس ماهی (1890Benthosema pterotum, Alcock)، با هدف استفاده بهینه از این صید جانبی ارزشمند استخراج گردید. ترکیبات (رطوبت، خاکستر، پروتئین)، قدرت ژلی، دمای ژل شدن و دمای ذوب شدن ژلاتین استخراج شده، بررسی و با خواص ژلاتین تجاری گاوی موجود در بازار، مقایسه شد. دو نمونه ژلاتین مورد بررسی همچنین از لحاظ خصوصیات رنگی با یکدیگر مقایسه شدند. میزان رطوبت و خاکستر ژلاتین فانوس ماهی در مقایسه با ژلاتین گاوی به طور معنی‌داری بیشتر بود. رطوبت و خاکستر ژلاتین فانوس ماهی به ترتیب برابر با 1/0 ± 2/8 % و 1/0 ± 2/3 % اندازه‌گیری شد. میزان پروتئین ژلاتین گاوی به طور معنی‌داری بالاتر از میزان پروتئین ژلاتین فانوس ماهی و برابر با 1/0 ± 7/91 % اندازه‌گیری شد، در حالی که میزان پروتئین ژلاتین فانوس ماهی برابر با 1/0 ± 3/86 % بود(p <0.05). دما و زمان ذوب ژلاتین فانوس ماهی (C° 5/0 ± 23، 0/2 ±  135 ثانیه) ، به دلیل کم بودن مقدار هیدروکسی‌پرولین در آن، به طور معنی‌داری پایین‌تر از دما و زمان ذوب ژلاتین گاوی بود (C° 5/0 ± 26، 0/1 ± 150 ثانیه) که در کل از مزایای ژلاتین ماهی می‌باشد (p <0.05). اختلاف معنی‌داری بین قدرت ژلی ژلاتین فانوس ماهی (00/1 ± 45 گرم) و ژلاتین گاوی (2/1 ± 240 گرم) مشاهده شد (p <0.05). ژلاتین گاوی از لحاظ فاکتورهای رنگی، در مقایسه با ژلاتین استخراج شده از فانوس ماهی، دارای کیفیت بهتر بود. در مجموع از ژلاتین فانوس ماهی می‌توان به عنوان یک منبع اقتصادی و حلال در بسیاری از صنایع، با رویکرد بیوتکنولوژی، به جای ژلاتین خوک و گاو استفاده کرد. UR - https://isfj.areeo.ac.ir/article_120956.html L1 - https://isfj.areeo.ac.ir/article_120956_0ea9e05e3ee82b9514dc69015790182d.pdf ER -