2024-03-28T11:47:14Z
https://isfj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11275
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
تاثیر نوکلئوتید جیره غذایی بر تغییرات ساختار روده، رشد و پروفیل اسیدهای چرب میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei)
امین
اوجی فرد
عبدالمحمد
عابدیان کناری
علی
طاهری
انسیه
غنی زاده کازرونی
تاثیر نوکلئوتید جیره (2/0 درصد) بر رشد، مورفولوژی روده و پروفیل اسیدهای چرب میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) به مدت 5 هفته در استان بوشهر (دلوار) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با 3 تکرار در مخازن پلیاتیلنی مدور با ظرفیت 300 لیتر انجام گرفت. هر تانک پرورشی بطور تصادفی با 25 عدد میگو با میانگین (انحراف معیار) وزن 03/0±21/3 گرم پر شد. افزودن نوکلئوتید جیره سبب بهبود معنی دار شاخص های رشد (شامل، 10 درصد افزایش وزن بدن، 97/7 درصد افزایش ضریب رشد ویژه، 32/11 درصد افزایش نرخ بازده پروتئین، 64/9 درصد کاهش ضریب تبدیل غذایی) و میزان اسیدهای چرب 5n14:1، 3n20:3 و DHA شد اما اختلاف معنیداری در میزان بقاء، طول حدقهای کاراپاس، غذای مصرفی و میزان SFA, MUFA, PUFA, n3/n6 و EPA+DHA بین دو تیمار مشاهده نشد. همچنین طول سلولهای اپیتلیال روده در بند اول شکمی در تیمار نوکلئوتید بطور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود.
نوکلئوتید
اسیدهای چرب
تغذیه
رشد
میگوی سفید غربی
2011
06
22
1
10
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110018_5ea78e988578a73248b32f1c7b5916ee.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
همبستگی بین طول، وزن و سن مولدین ماهی بنی (Barbus sharpeyi Günther 1874) و ماهی شیربت (Barbus grypus Heckel 1843) در تکثیر مصنوعی
فرود
بساک کاهکش
وحید
یاوری
فرخ
امیری
غلامرضا
مکوندی
منصور
نیک پی
این مطالعه به منظور تعیین مولدین مناسب ماهی بنی (Barbus sharpeyi) و ماهی شیربت (Barbus grypus) با استفاده از شاخص هم آوری کاری جهت تکثیر مصنوعی آنها صورت گرفت. برای این منظور سه تیمار برای ماهی بنی انتخاب شد. تیمار 1 مولدین با میانگین (± انحراف معیار) وزن 300 ±650 گرم، سن 5/0±1 سال و طول کل7/2±68/40 سانتیمتر، تیمار 2 مولدین با وزن350±1350 گرم، سن 5/0±5/2 سال و63/4±92/ 47 سانتیمتر، تیمار 3 با وزن 400±2200 گرم و سن 4/0±4 سال، با طول کل 56/3±62/59 سانتیمتر و مولدین نر برای همه تیمارها مشترک بوده است )80 ±700 گرم و1 سال). برای ماهی شیربت نیز سه تیمار انتخاب شد. تیمار 1 مولدین با وزن میانگین (± انحراف معیار) 780±5/2212 گرم، سن 5/0±5/2 سال و طول کل 7/6±68/62 سانتیمتر، تیمار2 مولدین با وزن 780 ±4518 گرم، سن1±4 سال و طول کل36/4±12/79 سانتیمتر، تیمار 3 با وزن 1171 ± 5/7712 گرم، سن3/1±7/7 سال، 13/3±62/92 سانتیمتر ومولدین نر برای همه تیمارها مشترک بوده است (100±1400 گرم و2 سال). مولدین ماده بنی و شیربت در دو نوبت و با فاصله زمانی10 ساعت با عصاره غده هیپوفیز به میزان 3 میلیگرم در کیلوگرم ومولدین نر در یک مرحله و به میزان 2 میلیگرم در کیلوگرم تزریق شدند. همآوری کاری در گروههای وزنی، سنی و طولی اندازهگیری شد. حداکثر همآوری کاری ماهی بنی1450±33000 عدد (تیمار 2) و ماهی شیربت 57/4651±37/13000 عدد (تیمار 2) محاسبه گردید. در همآوری کاری اختلاف معنیداری بین تیمار2 با دیگر تیمارها برای هر دو گونه ماهی مشاهده گردید. با افزایش وزن، سن و طول مولدین ماده همآوری کاری برای هر دو گونه ماهی افزایش و از تیمار 2 به بعد کاهش مییابد. برای انتخاب مولدین جهت تکثیر مصنوعی و تولید بچه ماهی، اندازه مولدین تیمار 2 برای هر دو گونه ماهی پیشنهاد میگردد.
تکثیر و پرورش
همآوری
کپور ماهیان
2011
06
22
11
20
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110019_c35572730845e1b2088eb3f35a355e99.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
زیست شناسی تولید مثل، طول بلوغ جنسی و همآوری کیلکای آنچوی Svetovidov 1941) Clupeonella engrauliformis ) در سواحل ایرانی دریای خزر
علی اصغر
جانباز
حسن
فضلی
رضا
پور غلام
محمد علی
افرایی بندپی
حسن
نصراله زاده ساروی
شهرام
عبدالملکی
این تحقیق به منظور مدیریت بر صید و بهرهبرداری پایدار از ذخایر ماهی کیلکای آنچوی با هدف تعیین دوره تولید مثلی، زمان اوج تخمریزی و طول بلوغ جنسی در سواحل جنوبی دریای خزر در سال 1385 انجام شد. نمونههای مورد نیاز توسط شناورهای صیادی مخصوص مجهز به تور قیفی و نور زیر آبی تهیه گردید. میانگین (± انحراف معیار) طول چنگالی و وزن کل بترتیب 9/5±118 میلیمتر و 7/1±11 گرم و میانگین سن 2/1±6/4 سال محاسبه شد. میانگین (± انحراف معیار) همآوری مطلق 5533±12625 عدد تخمک محاسبه شد. طول در سن بلوغ (Lm50) بیانگر آن است که بیش از 50 درصد نمونهها در اندازههای بالاتر از 50/92 میلیمتر به سن بلوغ میرسند. بررسی مشخصات ظاهری اندامهای جنسی و شاخص گنادی نشان میدهد که علاوه بر تخمریزی اصلی این گونه در فصل پاییز، دوره تخمریزی این گونه در طول سال بسط و گسترش یافته است، بطوریکه فراوانی ماهیان آماده یا در حال تخمریزی که در مراحل IV وV رسیدگی جنسی بودند بویژه در فصول بهار و زمستان به بیش از40 درصد افزایش یافته است. براساس نتایج این تحقیق دامنه طولی و سنی کیلکای آنچوی نسبت به سالهای گذشته محدودتر شده، فراوانی ماهیان مسن افزایش و بالعکس فراوانی ماهیان جوان (کمتر از 2 سال) که ذخایر تجاری این ماهیان را در سالهای آتی تشکیل میدهند کاهش یافته است. این مسئله ممکن است بدلیل فشار صیادی و ورود شانهدار مهاجم به دریای خزر و بدنبال آن کشیده شدن دوره تولید مثلی به فصل زمستان باشد. احتمالاٌ وقوع این پدیده برای آنچوی که در معرض کاهش مولدین جوان قرار دارد موجب شده تا این گونه با توسعه دوره تخمریزی در تمام طول سال، به نحوی با کاهش ذخایر Recruitment (ذخایر ماهیان جوان وجدید اضافه شونده) مقابله نماید.
مدیریت صید
ارزیابی ذخایر
کیلکای آنچوی
دریای خزر
2011
06
22
21
32
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110020_75ea1e4f74e7c4528cedb3e046cd264c.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
شناسایی عوامل مؤثر بر بهرهوری شرکتهای صیادی استان بوشهر و رتبه بندی آنها با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی (GAHP)
غلامرضا
جمالی
تورج
ولی نسب
شرکتهای صیادی استان بوشهر یکی از بخشهای مهم اقتصادی صنایع شیلاتی میباشند که نقش مؤثری را در ایجاد اشتغال و ارزش افزوده در این استان دارند. هدف اصلی از این تحقیق ابتدا شناسایی و سپس تحلیل و رتبه بندی عوامل مؤثر بر بهره وری شرکتهای صیادی استان بوشهر با استفاده از تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی گروهی Analytic Hierarchy Process (GAHP) Group می باشد. بدین منظور دو نوع پرسشنامه استاندارد تدوین گردید نمونه آماری شامل 100 نفر از صیادان و 18 نفر از کارشناسان و خبرگان بخش شیلات در استان بوشهر بودند. در این تحقیق پس از تحلیل پاسخ های مرتبط به پرسشنامه نوع اول عوامل مؤثر بر بهره وری شرکتهای صیادی در استان بوشهر در دو معیار اصلی عوامل داخلی و عوامل خارجی و 5 زیر معیار دولت، عوامل ساختاری، منابع طبیعی، عوامل نرمافزاری و عوامل سختافزاری شناسایی گردیدند. در مرحله بعد، با استفاده از اطلاعات مربوط به پرسشنامه نوع دوم هرکدام از عوامل شناسایی شده، با استفاده از تکنیکGAHP رتبه بندی گردیدند. از جمله نتایج مهم تحقیق این بود که در زیر معیار دولت، اداره کل شیلات، در زیر معیار عوامل ساختاری، عامل تغییرات اقتصادی، در زیر معیار عوامل نرمافزاری، روشهای مدیریت و بالاخره در زیر معیار عوامل سختافزاری، میزان و نوع صید با دارا بودن بیشترین وزن مهمترین عامل در هر کدام از زیر معیارهای خود بشمار می آیند. براساس نتایج بدست آمده راهکارهای مهم جهت ارتقاء عملکرد شرکتهای صیادی در استان بوشهر ارائه گردیدند.
بهره وری
شرکتهای صیادی
اقتصاد شیلاتی
خلیج فارس
2011
06
22
33
42
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110021_2b3e9ea34e0474deccb52131ba3e4d36.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
استفاده از اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده بر نانو ذرات آهن برای القا بیهوشی در ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
علی
خسروانی زاده
مصطفی
غفاری
مصطفی
خواجه
بهروز
ابطحی
حسن
صالحی
اسحاق
زکی پور رحیم آبادی
خلیل
احمدی پور نظام آبادی
در تحقیق حاضر 50 عدد ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین (± انحراف معیار) وزن 24±8/155 گرم و میانگین (± انحراف معیار) طول 2±7/23 سانتیمتر در سیستم مدار بسته پژوهشکده تالاب بینالمللی هامون دانشگاه زابل با غلظتهای 100، 75، 50، 25 و ppm 10 اسانس گل میخک (Eugenia caryophillata) بارگذاری شده روی نانو ذرات آهن به شیوه حمام بیهوش شدند. زمانهای رسیدن به مراحل تسکین، از دست دادن تعادل، بیهوشی سبک، بازگشت تعادل و احیاء کامل هر یک از ماهیان اندازهگیری و ثبت شد. نتایج نشان دادند که هر چه غلظت ماده بیهوشکننده کمتر شود، ایجاد بیهوشی آهستهتر و بازگشت از آن سریعتر اتفاق میافتد. حداقل مقدار مورد نیاز برای القا بیهوشی در این گونه با استفاده از اسانس گل میخک بار شده بر نانو ذرات آهن ppm 10 تعیین شد که بطور میانگین پس از 16/2 دقیقه بیهوشی را القا کرد و بازگشت از آن بطور میانگین 65/4 دقیقه بطول انجامید. مقایسه نتایج بدست آمده در این تحقیق با نتایج بدست آمده توسط دیگر محققین در مورد استفاده از اسانس گل میخک روی ماهی قزلآلای رنگین کمان نشان میدهد بارگذاری اسانس گل میخک روی نانو ذرات آهن قدرت بیهوشکنندگی آن را تا 25 برابر افزایش میدهد.
بیهوشی
قزلآلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
نانو تکنولوژی
2011
06
22
43
52
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110022_b54c4191339a96ec2b8d53f076e9dcfe.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
اثرات برخی از عوامل بیوشیمیایی بر فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) برای جلوگیری از پدیده هضم دیواره شکمی در محیط in vitro
عباس
زمانی
مسعود
رضائی
رسول
مدنی
در این تحقیق عوامل بیوشیمیایی موثر در فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک که در پدیده هضم دیواره شکمی (Belly Bursting) در ماهی کیلکای معمولی (Clupeonella cultriventris caspia) نقش دارد، مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی عوامل دما، pH، عناصر فلزی و بازدارندهها نشان داد که آنزیم تریپسین در دامنه دمایی بین 70- 4 درجه سانتیگراد، بیشترین فعالیت را در دمای 60 درجه سانتیگراد داشت و توانست پایداری خود را تا دمای 55 درجه سانتیگراد نیز حفظ نماید. بررسی فعالیت آنزیم تریپسین در دامنه pH 4 تا 11 نشان داد که آنزیم تریپسین بالاترین فعالیت را در pH 5/8 داشت و بالاترین پایداری را نیز در این pH نشان داد. اثر عناصر فلزی بررسی شده در این تحقیق نیز آشکار نمود که CaCl2، MgCl2 و MnCl2 اثر افزایشی و عناصر CuCl2، ZnCl2 و Al2(SO4)3 اثر کاهشی بر فعالیت آنزیم تریپسین از خود نشان دادند. بازدارندههای SBTI، PMSF، TLCK و ρ-aminobenzamidine نیز اثر بازدارندگی روی فعالیت آنزیم تریپسین روده و ضمائم پیلوریک نشان دادند و از بین آنها SBTI و TLCK که دو بازدارنده اختصاصی برای آنزیم تریپسین هستند بطور معنیداری از فعالیت آنزیم جلوگیری نمودند. نتایج این بررسیها در محیط in vitro نشان داد که استفاده از دمای پایین (4 درجه سانتیگراد)، pH اسیدی، عناصر CuCl2، ZnCl2 و Al2(SO4)3 و بازدارندههایSBTI و TLCK میتوانند از فعالیت آنزیم تریپسین در روده و ضمائم پیلوریک و از هضم دیواره شکمی ناشی از فعالیت آنزیم تریپسین جلوگیری نمایند.
تغذیه
دستگاه گوارش
دیواره شکمی
ترکیبات بازدارنده
2011
06
22
53
62
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110023_f3721104b150596db928f883f002b2a4.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
بررسی امکان پرورش میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در آب لب شور زیر زمینی
عباسعلی
زنده بودی
رضا
قربانی واقعی
تحقیق حاضر بمنظور تعیین امکان پرورش میگوی سفید غربی با استفاده از آب زیرزمینی لب شور در استان بوشهر، ایران انجام شد. در تیر ماه سال 1387 نسبت به ذخیرهسازی پست لاروهای میگوی سفید غربی در 4 تانک فایبرگلاس (هریک به مساحت 8/3 مترمربع) اقدام گردید. دو عدد از تانکها با آب دارای شوری 35 قسمت در هزار و دو تانک دیگر با آب چاه با شوری 4 قسمت در هزار، آبگیری و تا پایان دوره این شوریها حفظ گردید. تانکها در فضای باز (بیرون از سالن تکثیر ایستگاه) مستقر و با یکدستگاه هواده مرکزی در طول شبانهروز هوادهی شدند. تراکم ذخیرهسازی 58 عدد در هر مترمربع و طول دوره پرورش 90 روز بود. غذای مصرف شده در طول دوره برای تغذیه میگوها، غذای تجاری تولید داخل کشور بوده است. در هر تانک، غذای مورد نیاز هر وعده، در 2 سینی غذادهی هر یک با قطر 75 سانتیمتر ریخته میشد. معمولاٌ هفتهای 2 بار آب تانکها به میزان 20 تا 30 درصد تعویض میگردید. در طول دوره به فاصله هر 15 روز یکبار، با استفاده از یکدستگاه ترازوی دیجیتالی، 40 عدد میگو بصورت انفرادی وزن میگردیدند. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که در شوریهای 35 و 4 قسمت در هزار، میانگین وزن در پایان دوره بترتیب 34/21 و 22/18 گرم، بازماندگی بترتیب 25/92 و 75/97 درصد، میانگین تولید در واحد سطح بترتیب 11/1 و 03/1 کیلوگرم بر مترمربع و ضریب تبدیل غذایی بترتیب 20/1 و 28/1 بوده است. با استفاده از آنالیز واریانس مشخص گردید که از نظر شاخصهای ذکر شده، بین تیمارها اختلاف معنیدار آماری وجود ندارد.
آب لب شور زیرزمینی
پرورش در تانک
میگوی سفید غربی
Litopenaeus vannamei
2011
06
22
63
70
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110024_fd2c128df8c0d435739c2ef4bd9eac12.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
تاثیر آرتمیای غنی شده با ویتامین C و اسیدهای چرب غیراشباع بلند زنجیره (HUFA) روی رشد و بازماندگی پست لارو میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)
محب علی
سیستانی
مازیار
یحیوی
امیر هوشنگ
بحری
اشکان
اژدهاکش
در این تحقیق، اثرات جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی شده با اسیدهای چرب بلند زنجیره غیراشباع و مقادیر مختلف ویتامین C روی فاکتورهای رشد و بازماندگی میگوی سفید غربی (وانامی) در 4 گروه مختلف (3 تیمار و یک شاهد) و با 3 تکرار برای هر تیمار به مدت 15 روز در مرحله پست لاروی یک تا 15 روزه مورد بررسی قرار گرفت. پست لاروهای یک روزه بصورت تصادفی انتخاب و در تانکهای 300 لیتری ذخیرهسازی شدند و در 4 تیمار با جیرههای غذایی حاوی آرتمیای غنی نشده (تیمار شاهد)، آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد (تیمار 1)، آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 10 درصد ویتامین C (تیمار 2) و آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 20 درصد ویتامین C (تیمار 3) تغذیه گردیدند. از بررسی میزان رشد پست لاروهای تغذیه شده (میانگین وزن و متوسط طول کل) در هر 3 تیمار، اختلاف معنیدار نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد ولی از این نظر اختلاف معنیداری بین پست لاروهای تیمار 2 و 3 مشاهده نگردید. مقایسه درصد بازماندگی بین تیمارهای (1 ، 2 و 3) با تیمار شاهد نشان داد که فقط تیمارهای 2 و 3 تفاوت معنیدار با تیمار شاهد دارند. بالاترین میزان رشد و درصد بازماندگی در بین تیمارهای فوق مربوط به تیمار 3 بود که پست لاروها میگو با جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی شده با روغن کبد ماهی کاد و 20 درصد ویتامین C تغذیه گردیدند و کمترین میزان رشد و درصد بازماندگی مربوط به تیمار شاهد بود که پست لاروها با جیره غذایی حاوی آرتمیای غنی نشده تغذیه شدند.
تغذیه
میگوی وانامی
مکمل غذایی
ویتامین C
2011
06
22
71
80
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110025_78c1d4e471f257a357cedc7a0e9ef976.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
تاثیر پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa) و ضایعات کشتارگاهی طیور بر ترکیب اسیدهای آمینه، رشد و بقا آلوینهای ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
علی
طاهری
عبدالمحمد
عابدیان کناری
روئین
حلاج
تغذیه
آرد ماهی
پرورش
جیره غذایی
2011
06
22
81
96
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110026_1404796991d4f088ad337e8a032e69d6.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
تاثیر غنی سازی ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانا و ویتامین E بر میزان رشد، مرگ و میر و مقاومت در برابر استرس لارو شانک زردباله (Acanthopagrus latus)
محمد نبی
عدلو
عباس
متین فر
در این تحقیق به بررسی تاثیر سطوح دو نوع پروتئین هیدرولیز شده حاصل از ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa) و این آزمایش در مدت 36 روز به منظور بررسی تاثیر ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانای (Artemia fransiscana) غنی شده با ویتامین E روی میزان رشد، بازماندگی و مقاومت لاروهای ماهی شانک زردباله در برابر تنش های دمایی، شوری در اردیبهشت ماه 1388 انجام گردید. لاروهای شانک زردباله با میانگین (± انحراف معیار) طولی 08/0±84/0 میلی متر و میانگین وزنی (± انحراف معیار) 01/0±53 میلی گرم، با تراکم 4 عدد به ازای هر لیتر به مخازن پرورش منتقل شدند و پس از پانزده روز آداپتاسیون، به مدت 8 روز بوسیله ی ناپلیوس آرتمیا فرانسیسکانای غنی شده با اسیدهای چرب غیراشباع حاوی 5 و10 درصد ویتامین E (بترتیب گروههایE1 و E2) تغذیه شدند و پس از آن تا روز سی و ششم بوسیله ی ناپلیوس آرتمیای غنی نشده و غذای کنسانتره تغذیه شدند. در پایان دوره پرورش، به منظور ارزیابی مقاومت در برابر استرس، دو گروه از لاروها در برابر تنش های شوری صفر گرم در لیتر و دمای 15 درجه سانتیگراد قرار داده شدند. میزان مرگ و میر استرس دمایی ثبت و ماهی هایی که تحت استرس اسمزی قرار گرفتند، برای بررسی میزان هورمون کورتیزول، گلوکز و پروتئین کل در دمای 25- درجه سانتیگراد منجمد گردیدند. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که ویتامین E موجب بهبود رشد لاروهای شانک زردباله گردید ولی تفاوت آماری معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد. این در صورتی است که تفاوت معنیداری را در بازماندگی، هنگام آغاز تیمارهای تغذیه ای نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان دهنده ی آن است که غنیسازی آرتمیا با اسیدهای چرب ضروری می تواند روی رشد و کاهش مرگ و میر، مفید واقع شود.
شانک زرد باله
غنی سازی
آرتمیا فرانسیسکانا
ویتامین E
تنش
2011
06
22
97
106
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110027_49d57f63f4df9999fce6c645b4ee13bb.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
اثر متقابل سلنیوم و چربی جیره بر ترکیب اسید چرب بافت ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
جعفر
کریم زاده
عبدالصمد
کرامت امیرکلایی
عبدالمحمد
عابدیان کناری
قاسم
کریم زاده
هدف اصلی این آزمایش تعیین اثر سلنیوم در غذای حاوی سطوح بالای چربی بر ترکیب اسیدهای چرب بافت ماهی قزلآلای رنگین کمان بود. در این تحقیق شش غذای آزمایشی با استفاده از دو سطح چربی (15 و 30 درصد) و سه سطح سلنیوم (1/0، 15/0 و 2/0 میلی گرم در کیلوگرم غذا) در چهارچوب طرح فاکتوریل (2×3) ساخته شد. بچه ماهیان قزلآلا با وزن اولیه 99/6 گرم و تراکم 25 عدد در 18 تانک 300 لیتری در شش گروه سهتایی برای هفت هفته با جیره های ساخته شده تغذیه شدند. نتایج حاصله نشان داد با افزایش چربی جیره میزان اسیدهای چرب غیراشباع و میزان اکسیداسیون بافت افزایش مییابد. افزایش سلنیوم جیره باعث فعالیت بیشتر آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز شده و در جیرههای پرچرب (30 درصد چربی) وجود سلنیوم بعنوان عامل بازدارنده اکسیداسیون باعث بهبود ترکیب اسیدهای چرب غیراشباع میشود . از سوی دیگر وجود سلنیوم بالا (2/0 میلیگرم در کیلوگرم) در جیره می تواند اثرات محدود کننده بر اسیدهای چرب غیراشباع مانند آراشیدونیک اسید و EPA داشته باشد. در نتیجه وجود مکمل سلنیوم میتواند بعنوان عامل کنترل کننده اکسیداسیون باعث حفظ کیفیت اسیدهای چرب عضله در غذاهای پرچرب شود و براساس تحقیق انجام شده مقدار 15/0 میلی گرم سلنیوم در کیلوگرم غذا برای سطوح بالای چربی پیشنهاد می شود.
اکسیداسیون
قزل آلای رنگین کمان
تغذیه
گلوتاتیون
2011
06
22
107
116
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110028_17f0d3ac250fb3ed1b2ad7ea6265bb46.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
تغییرات زیتوده جلبکهای قرمز در مناطق کشندی استان بوشهر
محسن
گراوند کریمی
علی
دادالهی سهراب
حسین
ریاحی
طاهره
فاضلی دهکردی
این مطالعه طی چهار فصل از پاییز 1387 تا تابستان 1388 در سواحل استان بوشهر انجام گرفت. نمونهبرداری از شش ایستگاه در هنگام جزر کامل و با روش ترانسکت خطی از ساحل به سمت دریا بصورت پرتاب تصادفی کوادرات (به ابعاد 50 در 50 سانتیمترمربع) در محدوده ترانسکت فرضی انجام شد. میزان کل زیتوده بدست آمده 91/2598 گرم در مترمربع برای 15 گونه جلبک قرمز بوده است. ایستگاه نیروگاه با مقدار زیتوده 32/1114 گرم بر مترمربع (43 درصد) دارای بیشترین زیتوده جلبکهای قرمز بوده است. همچنین فصل تابستان با داشتن 36/1076 گرم زیتوده در مترمربع (41 درصد) بیشترین زیتوده جلبکهای قرمز را داشته است. در حالی که بیشترین مقدار زیتوده جلبکهای قرمز در منطقه پایین کشندی ثبت گردیده است. نتایج نشان میدهد که جلبکهای قرمز انتشار وسیعی در مناطق میان بین کشندی و پایین کشندی دارند. گونه Geracilaria canaliculata بیشترین زیتوده را بخود اختصاص داد.
شکوفایی جلبکی
جلبکهای ماکروسکوپی
تراکم
بوشهر
2011
06
22
117
128
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110029_9d39df1f6c6f6c20aaec273a1c0b7aaa.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
تعیین الگوی برداشت، میزان حداکثر ثابت برداشت و بازگشت شیلاتی ماهی هوور (Thunnus tonggol) در آبهای استان هرمزگان
علیرضا
نظری بجگان
مهران
یاسمی
محمد
درویشی
احسان
کامرانی
ماهی هوور یکی از گونههای مهم سطح زیان درشت درآبهای استان هرمزگان محسوب میشود. میزان صید این گونه در سال 1389 بالغ بر 32405 تن گردید که این مقدار 65 درصد از کل صید ماهیان سطحزی درشت را تشکیل داد. جهت برداشت پایدار از ذخایر ماهی هوور لازم است الگوی برداشت٬ حداکثر ثابت برداشت و بازگشت شیلاتی مورد محاسبه قرار گیرد. به همین منظور اطلاعات مربوط به فراوانی طولی و وزنی در تمامی ماههای سال 1389 از 6 تخلیهگاه اصلی حسینه، کنگ، بندرعباس، سلخ، سیریک و جاسک در استان هرمزگان جمعآوری گردید. پیراسنجههای رشد ∞L و K بترتیب 23/112 سانتیمتر و 3/0 درسال بدست آمد و از آنجا٬ میزان مرگ و میر طبیعی 43/0 درسال بدست آمد و سپس مقدار حداکثر ثابت برداشت 11880 تن برآورد گردید . رابطه توانی W = a.FLbطول (سانتیمتر) – وزن (گرم) این بررسی بصورت82/2 FL5-10× 3 W = محاسبه شد که نشاندهنده رشد همگون این گونه بود. الگوی برداشت نشان داد که حدود 85 درصد از ماهیان صید شده قبل از اولین طول بلوغ موردبهرهبرداری قرار میگیرند. بیشترین مقدار بازسازی شیلاتی در آبان ماه و با میانگین طولی 27 سانتیمتر بدست آمد. جهت تصحیح الگوی برداشت مناسب این گونه٬ پیشنهادات ممنوعیت صید در زمان بیشترین بازگشت شیلاتی و تعدیل ابزار صید (گوشگیر سطح) ارائه میگردد.
صید و صیادی
ذخایر
تون ماهیان
استان هرمزگان
2011
06
22
129
138
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110030_c8da6896fcce565d76b57d5bdb42779f.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
پارامترهای رشد و نرخ مرگ و میر جمعیت ماهی چغوک رشته دار (Gerres filamentosus) و ماهی چغوک دم بلند (Gerres longirostris) در خوریات منطقه حفاظت شده حرای جاسک، ایران
سید حسن
هاشمی
علی
سالارپوری
احسان
کامرانی
افشین
دانه کار
پارامترهای جمعیتی ماهی چغوک رشتهدار (Gerres filamentosus) و ماهی چغوک دم بلند (Gerres longirostris) در خوریات منطقه حفاظت شده حرای جاسک شامل: خور مرکزی جاسک، خور خلاصی و خور گابریک از دی ماه 1384 تا آذر ماه 1385 مورد مطالعه قرارگرفت. میانگین طول کل برای ماهی چغوک رشتهدار 2/6 سانتیمتر و برای ماهی چغوک دم بلند 4/5 سانتیمتر ثبت شدند. پارامترهای رشد L∞ ،K وt0 برای ماهی چغوک رشتهدار بترتیب 8/16 سانتیمتر، 99/0 (در سال) و 12/0- برای ماهی چغوک دم بلند 15 سانتیمتر، 77/0 (در سال) و 12/0- تخمین زده شدند. بیشینه سن ماهی چغوک رشتهدار 3 سال و برای ماهی چغوک دم بلند 8/3 سال محاسبه شد. رابطه طول کل- وزن کل برای ماهی چغوک رشتهدار بصورت 21/3L0088/0= W و برای ماهی چغوک دم بلند 18/3L0087/0=W بدست آمد. نتایج مشخص نمود که چغوک ماهیان در خوریات منطقه مورد بررسی جوان بودند و بر نقش حمایتی خوریات بعنوان نوزادگاه این ماهیان تاکید مینماید.
ارزیابی ذخایر
پویایی جمعیت
چغوک ماهیان
رشد
دریای عمان
2011
06
22
139
150
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110031_1764f1c77d188f1b6c28cf7858fa1837.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
یافته علمی کوتاه: کارآیی تور گوشگیر ثابت با چشمه 170 میلیمتر در کاهش میزان صید ماهیان نارس تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus)
بهروز
خوشقلب
فرخ
پرافکنده حقیقی
محمود
توکلی
هاشم
جوشیده
بهروز
فدایی
یزدان
مرادی
صیادی
ارزیابی ذخایر
اندازه چشمه تور
دریای خزر
2011
06
22
151
158
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110032_692f02d3e07726c8824351e6a96354dc.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1390
20
4
یافته علمی کوتاه: گزارش موردی سندرم لکه سفید چشمی در پیش مولدین پرورشی میگو پاسفید غربی (Litopenaus vannamei)
امراله
قاجاری
مریم
میربخش
وحید
یگانه
آذر
صیدی
تکثیر و پرورش
بیماری
سخت پوستان
باکتری Aeromonas
2011
06
22
159
162
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110033_215a30afeae47d6dc9b3772a3d0300f7.pdf