2024-03-28T17:32:28Z
https://isfj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=11280
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
اثر سطوح مختلف آرد کنجاله کانولا بر شاخصهای رشد و ترکیب بدن میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در شرایط پرورشی
حسین
آذری
رضا
قربانی واقعی
مهران
جواهری بابلی
این تحقیق به منظور تعیین اثرات افزایش سطوح مختلف آرد کنجاله کانولا بر شاخصهای رشد و ترکیب بدن میگوی سفید غربی با میانگین (انحراف معیار) وزن اولیه 5/0±5/2 گرم انجام گرفت. برای انجام تحقیق 4 تیمار و 3 تکرار در هر تیمار شامل: تیمار شاهد ( فاقد کنجاله کانولا و 30 درصد آرد ماهی) و 3 تیمار با سطوح 15، 30 و 45 درصد پروتئین گیاهی کانولا مورد استفاده قرار گرفت. میگوها بطور تصادفی به 12 تانک پلاستیکی 50 لیتری (25 میگو در هر تانک) معرفی شدند. میگوها 3 وعده در شبانه روز در ساعات 8، 14 و 20 به مدت 8 هفته، در آب با میانگین (انحراف معیار) درجه حرارت 60/0±60/31 درجه سانتیگراد و شوری 8/0±41 گرم در لیتر تغذیه گردیدند. در ابتدای دوره پرورش بطور تصادفی تعداد 40 عدد از بچه میگوها را انتخاب و همچنین در انتهای دوره پرورش از هر تکرار تعداد 10 عدد میگو صید و به منظور آنالیز لاشه به آزمایشگاه منتقل شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که جایگزینی تا 30 درصد کنجاله کانولا به جای آرد ماهی در جیره غذایی میگوی سفید غربی تأثیر منفی بر عملکرد رشد میگوهای تغذیه شده نداشت. تیمارهای 15 و 30 درصد کنجاله کانولا در شاخصهای بهره برداری از پروتئین راندمان کمتری نسبت به تیمار شاهد داشته و بازماندگی در تیمار 1 کمتر از تیمار شاهد و تیمار 2 بیشتر از تیمار شاهد بوده که دارای اختلاف معنیدار آماری بودند. تیمار 15 و 45 درصد کنجاله کانولا در شاخصهای ضریب تبدیل غذایی (FCR)، FE) و نرخ رشد ویژه (SGR) عملکرد ضعیفتری نسبت به تیمار شاهد داشته و دارای اختلاف معنیدار آماری بودند. از نظرترکیب بدن میگوها، شامل چربی، فیبر و خاکستر تیمار شاهد با سایر تیمارها دارای اختلاف معنی دار آماری بودند. ولی در شاخص پروتئین و رطوبت اختلاف معنیدار آماری بین تیمار شاهد و سایر تیمارها مشاهده نگردید. بهترین راندمان ضریب تبدیل غذایی (FCR)FE) و بازماندگی در تیمار 30 درصد کنجاله کانولا مشاهده گردید. بالاترین ضریب بهره برداری از پروتئین در تیمار شاهد مشاهده و اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از جیره حاوی 30 درصد کنجاله کانولا بدلیل صرفه اقتصادی، کاهش هزینه غذا و بازماندگی بهتر می تواند جایگزین آرد ماهی در ساخت جیرههای غذایی میگوی سفید غربی باشد.، نرخ کارائی غذا (نرخ بازده پروتئین، نرخ کارآیی غذا (
میگوی سفید غربی
شاخصهای رشد
ترکیب بدن
کنجاله کانولا
2013
05
22
1
22
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110082_926011c14d74b654f77c4b804109a5de.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
مطالعه تاثیر اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora) بر میزان فعالیت سیستم عامل مکمل و لیزوزیم خون ماهی قزلآلای رنگین کمان
مهدی
سلطانی
طیبه
ظریف منش
سیدجلیل
ذریه زهرا
اثرات محرک ایمنی اسانس آویشن شیرازی (Zataria multiflora)خون ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) با میانگین (±انحراف معیار) وزنی 10±100 گرم مورد بررسی قرار گرفت. ماهیان به روش خوراکی و با غلظتهای 10، 20 و 40 میلیلیتر اسانس آویشن به ازاء هر کیلوگرم غذا به مدت 10 روز متوالی مورد تغذیه قرار گرفتند و مسیر جانبی عامل مکمل Alternative Complement Activity (CH50%) و لیزوزیم خون آنها 1، 8، 15 و 29 روز پس از آخرین تجویز اسانس مورد سنجش قرار گرفت. به منظور مقایسه، یک گروه شاهد نیز بدون افزودن اسانس به جیره غذایی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میانگین عامل مکمل در روزهای اول و هشتم نمونهبرداری در گروههای تغذیه شده با غلظتهای 10، 20 و 40 میلیلیتر اسانس آویشن شیرازی به ازاء هر کیلوگرم غذا نسبت به گروه شاهد افزایش معنیدار داشته است اما در روزهای پانزده و بیست و نهم نمونهبرداری بین گروه شاهد و گروههای تیمار تفاوت معنیدار دیده نشد. نتایج مربوط به میزان فعالیت لیزوزیم سرم در روزها و در تیمارهای مختلف نشان داد که تفاوت آماری معنیداری با گروه شاهد وجود نداشت. روی سیستم عامل مکمل و لیزوزیم Bioss.
اسانس آویشن شیرازی
ماهی قزل آلای رنگین کمان
سیستم ایمنی ماهی
2013
05
22
13
23
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110083_f68e4a52484a9235f5df2d598d9befec.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
شناسایی، تعیین فراوانی و زیتوده جوامع ماکروبنتیک در آبهای ساحلی جنوب شرقی دریای خزر (استان گلستان)
صفورا
شربتی
رضا
اکرمی
سعید
یلقی
جواد
میردار
زید
احمدی
بررسی فروانی و پراکنش موجودات ماکروبنتیک طی سالهای 90-1389 بصورت فصلی در 12 ایستگاه در دو عمق 1 و 5 متری در ساحل جنوب شرقی دریای خزر (گلستان) با مختصات تقریبی"17 '55 °53 تا "14 '1 °54 طول شرقی و "50 '54 °36 تا "53 '1 °37 عرض شمالی با استفاده از نمونهبردار Van Veenبا سه تکرار انجام شد. در منطقه مورد مطالعه 11 گروه از کفزیان شامل: Pyrgulidae، Ampharetidae، Neritidae، Nereidae، Cardidae، Gammaridae، Naididae، Balanidae، Foraminifera، Ostracoda و Cumaceae، جداسازی و شناسایی شدند. بیشترین درصد فراوانی گروههای غالب موجودات ماکروبنتوز در طول دوره نمونهبرداری بترتیب مربوط به شکمپایان (Gastropoda) با 36/66 درصد، روزنهداران (Foraminifera) با 66/15 درصد، پرتاران (Polychaeta) با 09/14 درصد و دوکفهایها (Bivalvia) با 65/1 درصد نسبت به کل جمعیت بود. بیشترین و کمترین میزان فراوانی بدون تفاوت معنیداری بترتیب در فصول تابستان و پاییز با میانگین 62/34 و 8/17 درصد بدست آمد. حداکثر توده زنده موجودات ماکروبنتوز در فصل تابستان معادل 1/164 گرم در مترمربع و حداقل آن در فصل بهار معادل 75/20 گرم در مترمربع تعیین گردید. عمق، جنس بستر، فصل، اثر متقابل فصل- عمق، فصل- بستر – عمق تاثیر معنیداری روی زیتوده موجودات ماکروبنتوز داشت ولی روی فراوانی آنها تاثیری نداشت.
کفزیان
بیمهرگان
دریای خزر
ایران
2013
05
22
23
31
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110084_8f25e4e8aa92c35667f4bd3dc6b2b7d6.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
بررسی اثر بیهوش کنندگی عصارههای آبی و الکلی تنباکو (Nicotiana tabacum) بر ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
داود
ضرغام
مصطفی
شریف روحانی
عیسی
فلاحت ناصرآبادی
طیبه
باشتی
هدف اصلی از بیهوشکردن ماهی قزلآلا کاهش تحرک و کم کردن استرس ناشی از دستکاری به منظور تکثیر مصنوعی و نیز تسهیل عملیاتی مانند نشانگذاری، زیست سنجی، رقم بندی، معاینه و نمونهبرداری میباشد. در تحقیق حاضر از عصارههای آبی و الکلی گیاه تنباکو (Nicotiana tabacum) برای بیهوش کودن ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncohrynchus mykiss) در 3 گروه وزنی بچه ماهی (کوچکتر از 80 گرم)، پرواری (حدود 200 گرم) و مولد (بزرگتر از 1500 گرم) مورد استفاده قرار گرفت که غلظت موثر تنباکو در عصاره آبی در تیمارهای 200 ، 400 ، 800 و 1600 میلیگرم در لیتر آب و غلظت مؤثر عصاره الکلی تنباکو در تیمارهای 7/0، 1 ، 7/1 و 5/3 میلی لیتر در یک لیتر آب مورد آزمایش قرار گرفت. به طور کلی می توان گفت عصاره تنباکو قزلآلا را در کمتر از 3 دقیقه بیهوش میکند و بازگشت از بیهوشی کمتر از 5 دقیقه طول میکشد. با توجه به مدت بیهوشی، زمان بازگشت از بیهوشی و آرامش ماهی در زمان بیهوشی، عصاره آبی در مقایسه با عصاره الکلی بیهوشی آرامتری را در ماهی قزل آلا اعمال میکند و غلظتهای 200 تا 800 میلیگرم در لیتر عصاره آبی عملکرد موفق تری را دارا بودند. همچنین با توجه به ارتباط معنی داری که بین غلظت و شدت بیهوشی ومدت زمان ریکاوری وجود دارد. میتوان از غلظتهای پایینتر عصاره تنباکو برای آرام کردن ماهی برای حمل و نقل استفاده کرد.
تنباکو
قزلآلای رنگین کمان
بیهوش کننده
2013
05
22
33
40
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110085_c78040fa3e178503bf1e6c27366f207e.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
تاثیر سطوح مختلف پروتئین و انرژی جیره بر شاخص های رشد و راندمان غذا در هامور خالدار جوان Epinephelus coioides
جاسم
غفله مرمضی
اسماعیل
پقه
زهره
مخیر
به منظورتعیین پروتئین و انرژی مورد نیاز ماهی هامور معمولی Epinephelus coioides در مرحله انگشت قدی, 9 جیره غذایی نیمه خالص حاوی سه سطح پروتئین خام (40، 50 و 60 درصد) و سه سطح انرژی قابل هضم (16,14 18و کیلوژول بر گرم)، در یک سیستم آب در گردش (2 لیتر بر دقیقه ) با متوسط (±انحراف معیار) دمایی 11/1±32/24 درجه سانتیگراد برای 8 هفته آزمایش شد. سه تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد که هر تکرار 20 عدد ماهی با میانگین (± انحراف معیار) (4/0±79/16 گرم) در مخازن پلی اتیلینی حدود 300 لیتری ذخیره سازی و روزانه دوبار تا حد سیری تغذیه می شدند. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که بازماندگی, شاخص کبدی و شاخص وضعیت به صورت معنی داری تحت تاثیر سطوح مختلف پروتئین و انرژی قرار نمی گیرد. اما پارامتر های کارایی رشد, بازده غذایی و پروتئینی, ضریب تبدیل غذایی و دریافت غذای روزانه به طور معنی داری تحت تاثیر سطوح مختلف پروتئین و انرژی قابل هضم قرار گرفته اند. جیره شماره 5 (50 درصد و انرژی قابل هضم 16کیلوژول بر گرم ( مناسب ترین جیره بود و بهترین میزان کارایی رشد, بازده غذایی و پروتئین را در بین جیره های آزمایش شده نشان داد. مقدار ظاهری استفاده از پروتئین خالص (ANPU) در بین سطوح مختلف پروتئین و انرژی قابل هضم اختلاف معنی داری نداشت. میزان چربی, رطوبت و خاکستر ترکیبات بدن تحت تاثیر سطوح مختلف پروتئین و انرژی قرار گرفت. چربی بدن ماهی با افزایش سطح انرژی افزایش و رطوبت و خاکستر لاشه کاهش یافتند. پروتئین لاشه تحت تاثیر سطوح مختلف انرژی جیره غذایی قرار نگرفت, اما با افزایش پروتئین جیره غذایی از 40 به 50 درصد در سطوح ثابت انرژی به طور معنی داری افزایش یافت. این مطالعه نشان داد که ماهی هامور معمولی E. coioides بهترین رشد را در جیره غذایی حاوی پروتئین 50 درصد، انرژی قابل هضم 16 کیلوژول برگرم و با نسبت پروتئین به انرژی قابل هضم، 25/31 میلی گرم بر کیلوژول دارند.
ماهی هامور
پروتئین
انرژی
جیره غذایی
رشد
تغذیه
2013
05
22
41
56
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110086_17c0025d4b39cab4b02f87839653e5fc.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
بررسی تغییرات ذخایر ماهی کیلکای آنچوی ((Clupeonella engrauliformis در سواحل ایرانی دریای خزر طی سالهای 1374تا 1390
حسن
فضلی
علی اصغر
جانباز
فرهاد
کیمرام
شهرام
عبدالملکی
کامبیز
خدمتی
هدف از این تحقیق ارزیابی کمی و کیفی صید و ذخایر کیلکای آنچوی طی سالهای 90-1374 و بررسی امکان احیاء ذخایر این ماهی در دریای خزر می باشد. نتایج نشان دادند که میزان صید پس از یک افزایش اولیه از 32000 تن در سال 1374 به بیش از 67000 تن در سال 1378، بشدت کاهش یافته است (فقط 80 تن در سال 1390). میزان صید در واحد تلاش که طی سالهای 1374 تا 1378 تقریبا ثابت بود (بین 92/2-52/3 تن بازا هر شناور در هر شب) به 01/0 تن بازاء هر شناور در هر شب در سال 1390 کاهش یافت. میزان زیتوده کل و مولدین نیز روند مشابه ای شبیه صید در واحد تلاش داشته است. بطوریکه میزان زیتوده کل که در سالهای 1374 تا 1378 بین 185900-158500 تن برآورده شده بود پس از کاهش شدید به تقریبا 2000 تن در سال 1386 رسید. میزان زیتوده مولدین نیز از 105500 تن در سال 1376 به حدود 1950 تن در سال 1386 کاهش یافت. در ساختار سنی صید ابتدا ماهیان کلاس سنی +3 سال غالب بودند ولی در سالهای 1380 تا 1382 ماهیان +2 سال و نهایتا فراوانی ماهیان جوان بشدت کم و ماهیان خیلی مسن (گروههای +6 و +7 سال) در صید غالب شدند. براساس نتایج بدست آمده بدلیل وضعیت بحرانی ذخایر کیلکای آنچوی، یک همکاری و تلاش همه جانبه توسط همه کشورها برای مدیریت و حفظ ذخایر این ماهی در کل دریای خزر ضروری است.
صید
ارزیابی ذخایر
Clupeonella enrauliformis
دریای خزر
2013
05
22
57
66
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110087_723c6a887ee704852d41d465519886e5.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
مطالعه تنوع وغنای گونهای ماهیان رودخانه های حوضه شرق دریاچه ارومیه
حمید
قاسمی
محمود
رامین
حوضه دریاچه ارومیه از اکوسیستمهای مهم و با ارزش در شمال غربی ایران است و رودخانههای جاری در آن ، زیستگاه گونههای بومی و اندمیک ماهیانی می باشند و مطالعات جامعه زیستی آنه اهمیت فراوان دارد. این پژوهش از آبان ماه 1386 لغایت مهر ماه 1387 روی فون ماهیان رودخانههای صوفی، آجی، قلعه و مردوق چای در بخش شرقی حوضه آبریز دریاچه ارومیه انجام پذیرفت. برای صید نمونههای ماهی از دستگاه الکتروشوکر استفاده شد و نمونهها به کمک کلیدهای شناسایی معتبر شناسایی شدند. نتایج حاصل از بررسی 404 عدد ماهی صید شده، نشان دادکه این رودخانهها زیستگاه 11 گونه ماهی متعلق به 3 خانواده کپور ماهیان ( Cyprinidae ) ، آزاد ماهیان ( Salmonidae ) و نماچلیده ( Nemacheilidae ) است. از میان ماهیان شناسایی شده، دو گونه Acanthalburnus urmianus و Chalcalburnus atropatenae جزو گونههای اندمیک و انحصاری ( Endemic ) و دو گونه Pseudorasbora parva و Carassius auratus از گونههای غیربومی ( Exotic ) و بقیه ماهیان جزو گونههای بومی ( Native ) حوضه آبریز دریاچه ارومیه هستند. ماهیان شناسایی شده در مردوق چای 11 گونه، آجی چای 5 گونه، قلعه چای 4 گونه و صوفی چای 3 گونه هستند. در میان رودخانهها، بیشترین تنوع گونهای و غنای گونهای ماهیان بترتیب 89 / 1 = َ H و 90 / 1 R= مربوط به مردوق چای بود.
حوضه دریاچه ارومیه
ماهیان
تنوع گونهای
غنای گونهای
2013
05
22
67
74
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110088_98fd836ebbfdbc319f7c2879fe698cdd.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
تعیین پارامترهای رشد ماهی کوپر (Argyrops spinifer) با استفاده از روش پیشینهپردازی و دادههای حاصل از تعیین سن در سواحل استان بوشهر
مهری
قنبرزاده
نصراله
محبوبی صفوفیانی
یزدان
کیوانی
سعید
اسداله
سید امین اله
تقوی مطلق
در این تحقیق سن و رشد ماهی کوپر (Argyrops spinifer) در خلیج فارس (سواحل بوشهر) مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 622 ماهی کوپر از خرداد 1389 تا اردیبهشت 1390 جمعآوری شد. دامنه طول کل ماهیان نمونهبرداری شده بین 5/13 تا 2/64 سانتیمتر (ماده) و 15 تا 2/61 سانتیمتر (نر) بود. دامنه سنی ماهیان از +2 تا +25 سال برای جنس نر و +2 تا +21 سال برای جنس ماده محاسبه گردید. مقادیر پارامترهای رشد ونبرتالانفی با استفاده از روش پیشینهپردازی و دادههای حاصل از تعیین سن در جنس ماده، نر و کل جمعیت محاسبه شد. مقدار این پارامترها براساس دادههای حاصل از تعیین سن در جنس ماده (10/82=L سانتیمتر (طول کل)، 0/061=K در سال و 39/2-= t0سال) و برای جنس نر (90/67=L سانتیمتر، 0/082=K در سال و 88/2-= t0سال) و در کل جمعیت (50/75=L سانتیمتر، 065/0=K در سال و 21/3-= t0سال) و براساس روش پیشینهپردازی در جنس ماده (37/76=L سانتیمتر (طول کل)، 0/088=K در سال و 329/ 0-=t0 سال) و برای جنس نر (71/65=L∞ سانتی متر، 0/101=K در سال و 0/168-= t0سال) و در کل جمعیت (55/74=L سانتیمتر ، 0/094=K در سال و 0/191-= t0سال) برآورد گردید. نتایج بدست آمده از این تحقیق میتواند در مدیریت ذخایر این گونه برای بهرهبرداری پایدار از آن در خلیج فارس بکار رود.∞∞∞∞∞ Forsskal, 1775
ارزیابی دخایر
ماهیان استخوانی
صید و صیادی
2013
05
22
75
84
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110089_364d2fdc430c82bdad872320755dd105.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
تاثیر سطوح مختلف کربوهیدرات جیره بر رشد، بازماندگی و ترکیبات بدن بچه ماهیان سفید دریای خزر ( Rutilus frisii kutum Kamenskii, 1901)
صدیقه
محمدزاده
حمید
نویریان
حسین
اورجی
بهرام
فلاحتکار
این تحقیق به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کربوهیدرات بر عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذا و ترکیبات بدن بچه ماهی سفید دریای خزر انجام شد. ماهی ها با وزن اولیه 2 / 0 ± 8 / 0 گرم (میانگین ± انحراف معیار) با پنج جیره (سه تکرار) دارای انرژی و پروتئین یکسان و درصدهای مختلف کربوهیدرات (1 5 ، 20، 25، 30 و 35 درصد) به مدت ده هفته و چهار وعده در روز براساس اشتها غذادهی شدند. نتایج نشان داد بکارگیری کربوهیدرات تا سطح 35 درصد باعث افزایش برخی از شاخصهای رشد از جمله وزن نهایی ( WF )، افزایش وزن بدن ( WG )، درصد افزایش وزن بدن ( BWI )، نرخ رشد ویژه ( SGR ) و نرخ کارایی پروتئین ( PER ) شده است . همچنین نتایج مربوط به آنالیز ترکیبات بدن نشان داد که افزایش سطح کربوهیدرات باعث افزایش سطح پروتئین بدن شده است، بطوریکه بیشترین مقدار پروتئین در بچه ماهیان تغذیه شده با سطح 35 درصد کربوهیدرات مشاهده شد. ن تایج این مطالعه نشاندهنده این است که افزایش سطح کربوهیدرات از 15 تا 35 درصد اثر منفی بر پارامترهای رشد بچه ماهیان سفید نداشت، بنابراین سطح 35 درصد کربوهیدرات در جیره بچه ماهیان 1 تا 2 گرمی سفید دریای خزر میتواند باعث رشد مطلوب، کارآیی بهتر پروتئین شود .
تغذیه
تکثیر و پرورش
غذای دستی
2013
05
22
85
94
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110090_d06fcc024bd334b55e7b61088c6b739d.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
اثرات هیستوپاتولوژیک کلرید جیوه بر بافت کلیه و روده بچه تاسماهی ایرانی Acipenser persicus
سعیده
مسافرخورجستان
صابر
خدابنده
زهرا
خشنود
به منظور مطالعه اثرات کلرید جیوه روی بافت کلیه و روده بچه تاسماهیان ایرانی Acipenser persicus، بچه ماهیان در آب شیرین حاوی ppb 15 کلرید جیوه و گروه شاهد در آب شیرین فاقد کلرید جیوه به مدت 48 ساعت نگهداری شدند. مهمترین اثرات هیستوپاتولوژیک کلرید جیوه بر بافت کلیه در مقایسه با گروه شاهد شامل گشادشدگی مویرگهای گلومرولی و در نتیجه افزایش حجم گلومرول، اشغال کامل کپسول بومن، جدا شدن غشای پایه سلولهای توبولهای کلیوی، کاهش فضای داخلی توبولها، نکروزه شدن سلولها، کاهش بافت پیوندی در دیواره میزنای و همچنین کاهش انسجام بافت کلیه به دلیل تخریب شدید بافت لنفوهماتوپوئتیک بود. در بافت روده از بین رفتن و کنده شدن حاشیه مسواکی سلولهای اپیتلیومی روده، نکروزه شدن سلولهای اپیتلیومی، کاهش سلولهای ترشحی، چروکیده شدن و تغییر شکل یافتن فولیکولهای ترشحی و همچنین کاهش یا بسته شدن لومن فولیکولهای ترشحی مشاهده گردید. بررسی نتایج نشان میدهد حتی مقادیر کم (ppb 15) جیوه غیرآلی میتواند اثرات نامطلوبی بر سلامت بچه تاسماهیان ایرانی که از گونههای اقتصادی مهم و در معرض خطر دریای خزر محسوب میشود، داشته باشد.
کلرید جیوه
تاسماهی ایرانی
کلیه
روده
هیستوپاتولوژی
2013
05
22
95
104
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110091_80d2e89ebd885602ee8bd5e8e038cee9.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
اثر سطوح مختلف سلنیوم جیره غذایی بر روند رشد و استرس اکسیداتیو بچه فیلماهی پرورشی(Huso huso) تغذیه شده با سطوح بالای مس
محمود
محسنی
امیرمجتبی
ستوده
تاثیر سطوح مختلف سلنیوم جیره غذایی بر روند رشد و استرس اکسیداتیو ( Oxidative stress ) بچه فیلماهی پرورشی ( Huso huso ) تغذیه شده با سطوح بالای مس بررسی گردید. بچه ماهیان با متوسط ( ± انحراف معیار) وزن 69 / 0 ± 39 / 13 گرم به مدت 12 هفته با جیرههای محتوی مقادیر مختلف سلنیوم شامل: سطوح پایین (صفر میلیگرم سلنیوم در کیلوگرم جیره HCuLSe )، به میزان کافی (11 میلیگرم در کیلوگرم جیره HCuNSe ) و پنج برابر حد کفایت ( 5 5 میلیگرم در کیلوگرم جیره HCuHSe ) هر یک حاوی سه برابر حد بهینه مس (30 میلیگرم در کیلوگرم جیره) و جیره شاهد محتوی مقادیر کافی سلنیوم (11 میلیگرم در کیلوگرم جیره) و مس (10میلیگرم در کیلوگرم جیره) در شرایط یکسان پرورشی تغذیه شدند. درصد افزایش وزن، شاخص رشد ویژه و ضریب چاقی ماهیان تغذیه شده با HCuHSe بطور معنیداری کمتر از سایر تیمارها بود . غلظت مس و سلنیوم کبد با افزایش مقادیر مس و سلنیوم جیره رابطه مستقیم داشت، بطوریکه بالاترین غلظت این عناصر در کبد ماهیان تغذیه شده با جیره HCuHSe مشا هده شد. همچنین بالاترین و کمترین مقادیر متوسط (TBARS) Thiobarbiturice acid reactive substances و پراکسیداز گلوتاتیون ( Glutathione peroxidase activity ) در ماهیان تغذیه شده با HCuHSe ملاحظه گردید. فعالیت توتال ایمونوگلوبین و لایزیوزیم پلاسما ماهیان تغذیه شده با NCuNSe در بالاترین سطح بود و بدنبال آن ماهیان تغذیه شده تیمار HCuNSe قرار داشت، بطوریکه پایینترین مقادیر آن در ماهیان تغذیه شده با جیره HCuHSe ثبت گردید. این نتایج دلالت بر این نکته دارند که سطوح مناسب مس و سلنیوم اضافه شده به جیره موجب کاهش استرس و بهبود پاسخهای ایمنی در ماهی میگردد. برعکس جذب بالای مس و سلنیوم موجب تحریک استرس و کاهش پاسخهای ایمنی در تحقیق حاضر گردید.
فیلماهی
سلنیوم
مس
روند رشد و استرس اکسیداتیو
2013
05
22
105
114
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110092_8d55353a21a4c0e9f4ccb446408bef14.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
بررسی تاثیراستفاده مجدد از آب خروجی بر شاخصهای رشد و بازماندگی ماهی قزلآلای رنگین کمان پرورشی (Oncorhynchus mykiss)
علی
نکوئی فرد
همایون
حسین زاده صحافی
عباسعلی
مطلبی مغانوجی
ابوالحسن
راستیان نسب
داریوش
آزادیخواه
بیژن
مصطفی زاده
این تحقیق با هدف دستیابی به حداکثر توان بهرهگیری مجدد از تواناییهای بالقوه آب برپایه حداقل تاثیرگذاری در شاخصهای رشد درماهیان قزل آلای رنگین کمان به اجرا در آمد. بدین منظور 4گروه از ماهیان شامل گروههای: شاهد (پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان با استفاده از 100 درصد آب تازه)، آزمون 1 (پرورش ماهی با استفاده از 30 درصد آب برگشتی (با تصفیه فیزیکی) و70 درصد آب تازه) ، آزمون 2 ( پرورش ماهی با استفاده از 70 درصد آب برگشتی (با تصفیه فیزیکی) و 30 درصد آب تازه)، آزمون 3 (پرورش با استفاده از 100 درصد آب برگشتی) انجام شد. ماهیدار کردن گروهها با در نظر گرفتن 62 عدد ماهی درهر مترمربع با وزن متوسط ( 5/1 ± 1 5 ) گرم صورت گرفت.شاخصهای رشد: ضریب رشد ویژه SGR) )، ضریب چاقی (CF) ، ضریب تبدیل غذای واقعی (FCR) ، میزان بازماندگی (SR) بین گروههای آزمون درهرماه محاسبه و تعیین شد، مقایسه میانگین افزایش رشد ماهانه گروههای مختلف مبین کاهش معنیدار رشد ماهیان گروههای آزمون نسبت به گروه شاهد است. همچنین بین گروههای آزمون 1و2 با گروه آزمون 3 نیز اختلاف معنی دار مشاهده شد. فاکتور ضریب رشد ویژه بین گروههای آزمون 1 و2 اختلاف معنیدار نداشت. میانگین SR FCR , در تمام گروهها دارای اختلاف معنیدار با یکدیگر بودند. با توجه به نتایج بدست آمده میتوان بیان کرد که با افزایش درصد جایگزینی آب در جریان استخرهای پرورش ماهی قزلآلای رنگین کمان با آب برگشتی سبب افزایش معنی دار در ضریب تبدیل غذایی، کاهش معنی دار درمیزان بازماندگی و ضریب چاقی ،افزایش معنی دار درمیزان تلفات ماهیان ونهایتا کاهش میزان تولید نهایی می شود.
قزلآلای رنگین کمان
تصفیه فیزیکی
پرورش
شاخص های رشد
2013
05
22
115
124
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110093_9c3a5efd256fc315a514e5bbe27c73fc.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
بررسی کفزیان رودخانه قزل اوزن استان زنجان
نوان
مقصودی
رودخانه قزلاوزن یکی از دو حوزه آبی سد سفیدرود میباشد که درتقسیمات آبریز ایران بخشی از حوزه دریای خزر محسوب میشود. نمونهبرداری هر 45 روز یکبار از مهر سال 1386 تا مهر سال 1387در قالب سه منطقه مطالعاتی و هرمنطقه دارای سه ایستگاه توسط دستگاه GPS تعیین شد. نمونهها بافرمالین 4 درصد تثبیت، شناسایی درحد جنس یا گونه سپس برپایه شاخص بیولوژیک هیلسنهوف ( HBI ) مورد ارزیابی آلودگی مواد آلی قرارگرفت. 20 جنس یا گونه کفزی در7 راسته یا خانواده با غالبیت خانواده Chironomidae شناسایی شد. براساس شاخص بیولوژیک ( BI )گونه یا جنس یا خانواده، HBI ایستگاهها تعیین گردید که بترتیب 4 /5 ، 3 / 6، 46 /5 ، 11 /5 ، 13 /5 ، 13 /4 ، 2 5/4 ، 4 ،23 / 4 و وضعیت بیولوژیک رودخانه از نظر کیفی درحد مناسب تا خیلی خوب قرار گرفت. درصد فراوانی کفزیان درحوزه استان زنجان Chironomidae با30 درصد،. Caenis sp با 16 درصد، Baetis sp. با 12 درصد، . Hydropsyche sp با 13 درصد، . Simulium sp با 11 درصد، Tabantus atratus و. Sericostoma sp هرکدام با 2 درصد وسایر کفزیان با14 درصد درکل ایستگاهها در رودخانه قزلاوزن حوزه استان زنجان تعیین شد. معیار EPT که نشانه موجودات شاخص با اکسیژن بالای آب و غلظت کم مواد مغذی است بر پایه تعداد و تجمع کفزیان رودخانه قزلاوزن 41 درصد EPT درمقابل 5 9 درصد DO بیان میکند یعنی 41 درصد کفزیان درمقابل آلودگی مواد آلی حساس و 5 9 درصد سازگار با آلودگی است؛ آلودگی با کاهش اکسیژن محلول و افزایش غلظت مواد ارگانیک و بالانس این دو مقدار روی کفزیان و حیات Biota) ) رودخانه اثر میگذارد.
کفزیان
رودخانه قزل اوزن
شاخص هیلسنهوف
استان زنجان
2013
05
22
125
138
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110094_6813bb10e3d5f977f87afc2f72086131.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
بررسی عادات غذایی، تخمین سطح غذایی و نرخ غذای مصرفی ماهی حسون معمولی (Teleostomi/Synodontidae) در خلیج فارس (استان بوشهر)
آرزو
وهاب نژاد
امین اله
تقوی مطلق
جواد
شعبانی
2013
05
22
125
150
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110095_6833caa12b0abf46e7ba042e96a5e170.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
یافته علمی کوتاه: آلودگی انگلی ماهیان تیز کولی (Hemiculter lucisculus)، کفال طلایی ((Liza auratus و سه خاره (Gasterosteus aculeatus) در رودخانه زردی (مازندران)
مهدیه
تقوی
بابا
مخیر
علی اصغر
سعیدی
هادی
موسوی
2013
05
22
151
156
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110096_33b39e862ec7f8539880f45b72167085.pdf
مجله علمی شیلات ایران
1026-1354
1026-1354
1392
21
4
یافته علمی کوتاه:بیوتکنیک نگهداری کوتاه مدت اسپرم ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
محمود
پورکاظمی
علی
شکیبی دریا کناری
محمد رضا
کلباسی
حسین
عبدالحی
شهروز
برادران نویری
اسپرم
قزل آلای رنگین کمان
درصد تحرک
درصد لقاح
2013
05
22
157
164
https://isfj.areeo.ac.ir/article_110097_439fdc8e73bdea731c026f697de3b889.pdf