موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621The effect of different levels of vitamins C and E on the growth indices and survival in farmed sterlet (Acipenser ruthenus)اثر سطوح متفاوت ویتامینهای C و E بر شاخصهای رشد و بقای ماهی استرلیاد پرورشی (Acipenser ruthenus)11211003410.22092/isfj.2017.110034FAمصطفی تاتینارضا طاعتیمحمود بهمنیمهدی سلطانیمهتاب قریب خانیJournal Article20170619This study was conducted to assay the effects of different levels of dietary vitamins C and
E on growth indices in Acipenser ruthenus in International Sturgeon Research Institute. Nine
diets were supplemented with a combination of 0, 100 and 400mg/kg food vitamin C and 0,
100 and 400mg/kg food vitamin E and were fed to sterlets in 2 replicates during 15 weeks.
Two hundreds and seventy sterlets with the average weight of 350.92±14.28g were introduced
to 18 tanks (each tank 15 fish). The fish were fed with 3% of body weight per day. The results
showed that the highest and the lowest weight gain were in fish fed with diet containing
400mg/kg vitamin C and 0mg/kg vitamin E, respectively. The highest and the lowest Feed
Conversion Ratio (FCR) were measured in control and diet 100mg/kg vitamin C and
400mg/kg vitamin E. A significant difference was found in FCR between treatments. The
lowest and the highest amounts of Growth Rate (GR), Specific Growth Rate (SGR), Body
Weight Index (BWI), Food Efficiency (FE) and Protein Efficiency Ratio (PER) were found in
control and treatment 100mg/kg vitamin C and 400mg/kg vitamin E, respectively. This
difference was significant between the treatments. In conclusion vitamins C and E have an
important role in enhancement of growth performance and feed efficiency of sterlet.این تحقیق به منظور سنجش تاثیر سطوح متفاوت ویتامینهای C و Eجیره بر برخی از شاخصهای رشد و بقای ماهی استرلیاد پرورشی(Acipenser ruthenus) در انستیتو تحقیقات بینالمللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان اجرا شد. نه جیره غذایی شامل ترکیبی از مقادیر 0، 100 و 400 میلیگرم در کیلوگرم غذا ویتامین C و 0، 100 و 400 میلیگرم در کیلوگرم غذا ویتامین E در دو تکرار و به مدت 15 هفته برای تغذیه ماهیان استرلیاد در نظر گرفته شدند. تعداد 270 نمونه ماهی استرلیاد با وزن متوسط 28/14±92/350 گرم به 18 عدد تانک فایبرگلاس (هر تانک 15عدد ماهی) معرفی گردیدند. ماهیان روزانه به میزان 3 درصد وزن بدن تغذیه شدند. نتایج نشان دادند که بالاترین متوسط (± انحراف استاندارد) وزن کسب شده در تیمار 400 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C و تیمار صفر میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E و کمترین آن در تیمار شاهد ملاحظه گردید که این اختلاف از نظر آماری معنیدار بود. حداکثر مقدار ضریب تبدیل غذایی (FCR)در تیمار شاهد و حداقل آن در تیمار 100 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C و در تیمار 400 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E، اندازهگیری شد که اختلاف معنیداری را با سایر تیمارها داشت. همچنین کمترین مقدار سرعت رشد (GR)، سرعت رشد ویژه (SGR)، شاخص وزن بدن (BWI)، بازده غذایی (FE) و نرخ کارایی پروتئین (PER) در تیمار شاهد و بیشترین مقدار این فاکتورها در تیمار 100 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C و تیمار 400 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین E مشاهده گردید که اختلاف معنیداری را بین تیمارهای مختلف نشان داد. براساس نتایج بدست آمده میتوان اظهار نمود که ویتامینهای C و E میتوانند نقش مهمی را در افزایش عملکرد رشد و کارایی تغذیه ماهی استرلیاد ایفا نمایند. موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Application of gelatin coating incorporated with cinnamon essential oil on shelf life of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet in refrigerated storageاثر پوشش ژلاتین همراه با اسانس دارچین بر دوره ماندگاری فیله ماهی قزلآلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در دمای یخچال132411003510.22092/isfj.2017.110035FAقاسم تقی زاده اندواریمسعود رضاییJournal Article20170619In this study, the effect of gelatin coating enriched with cinnamon oil for fresh fillet of
rainbow trout on microbial were studied, chemical and sensory characteristics during storage
at refrigerator condition. Fish fillet were treated in gelatin solution (4 percent) containing
cinnamon oil and were stored in refrigerator. Total viable count was acceptable (7 log CFU/g)
for coated fillets with gelatin coating containing cinnamon essential oil on day 15, but the
control fillets also those that were covered with gelatin receipt to 7.88 and 7.44, respectively.
In the tenth day. Psychrotrophic count values for the control and gelatin coated fillets
significantly were increased more than other treatment. Total volatile bases nitrogen and
Thiobarbituric acid values in gelatin with cinnamon coated fillet were less than other
treatment. In general, results suggest successful inhibition microbial growth in refrigerated
rainbow trout fillet is possible with gelatin incorporated cinnamon coating, as together they
kept the sensory characteristics within acceptable limits throughout storage. Gelatin coating
together with cinnamon oil provides a type of active coating that can be utilized as a safe
preservative for fish under refrigerated storage.مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر پوشش ژلاتینی حاوی اسانس دارچین بر حفظ کیفیت فیله تازه ماهی قزلآلای رنگین کمان در زمان نگهداری در یخچال طراحی و انجام شد. فیلههای تازه ماهی با محلول ژلاتینی (4 درصد) حاوی 5/1 درصد اسانس دارچین، تیمار شده و در یخچال ذخیره شدند. آزمایشهای میکروبی و شیمیایی شامل: بار کل باکتریایی و باکتریهای سرمادوست، مجموع بازهای نیتروژنی فرار و تیوباربیتوریک اسید همچنین ارزیابی حسی بصورت دورهای برای همه تیمارها انجام شد. برای نمونههای دارای پوشش حاوی اسانس دارچین میزان بار باکتریایی کل تا روز پانزدهم هنوز در دامنه قابل قبول برای مصارف انسانی قرار داشت ولی در نمونههای دارای پوشش ژلاتینی و شاهد این میزان در روز پانزدهم بترتیب به 88/7 و 44/7 (Log cfu/g) رسید که فراتر از حد مجاز میباشد. مقادیر باکتریهای سرمادوست برای تیمار شاهد و دارای پوشش ژلاتینی بصورت معنیداری افزایش بیشتری نسبت به تیمار دارای پوشش حاوی اسانس داشت. مقادیر مجموع بازهای نیتروژنی فرار و تیوباربیتوریک اسید در فیلههای دارای پوشش حاوی اسانس 5/1 درصد از سایر تیمارها بود. این بررسی نشان داد که با استفاده از پوشش ژلاتین حاوی اسانس دارچین میتوان از رشد باکتریها در فیلههای تازه ماهی جلوگیری کرده و ویژگیهای حسی آن شامل: بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی را نیز تا حدود زیادی حفظ کرده و موجب افزایش دوره نگهداری ماهی در یخچال شد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621An investigation on fish parasites in Hanna Wetland, Semirom, Isfahan Provinceبررسی انگلهای ماهیان تالاب حنا، سمیرم، اصفهان253811003610.22092/isfj.2017.110036FAبهیار جلالینصراله محبوبی صوفیانیسعید اسدالهمریم برزگرJournal Article20170619As a part of a major ecological study of Hanna Wetland, Semirum Region, Isfahan
Province, parasitic infestation of 3 native and one introduced fish species were investigated. A
total of 120 fish specimens were collected by both cast net and a series of gillnets between fall
and winter 2007, and spring and summer 2008. Some of the observed parasites are reported
for the first time as new host records of: Trichodina perforata on gill and skin of Carassius
auratus auratus and three species of leeches namely: Glossiphonia heteroclite, Thromyzon
tessulatum and Hemiclepsis marginata on the skin and fin bases of Capoeta damascina.
Moreover, 14 internal and external parasites including: one protozoan Ichthyophthirius
multifiliis and two myxosporeans Myxobolus varicorhini, Myxobolus sp., three monogeneans
Dactylogyrus lenkoran, Dactylogyrus intermedius and Gyrodactylus sp., two immature
digeneans Diplostomum spathaceum, Tylodephys sp., two mature digeneans Allocreadium
isoporum and A. layman, one unknown cyst, one Acanthocephalan
Acanthocephalorhynchoides sp., one cestoda Khawia armeniaca. The highest prevalence of
Diplostomum spathaceum (100%) was observed in Aphanius isfahanensis and Alburnus sp.
However, the lowest prevalence was related to A. layman in Capoeta damascina in winter
(0%), and autumn and spring (11%). Leeches infection were only observed in Capoeta
damascina and Alburnus sp. in winter and summer, respectively. The maximum average
(±SD) infection intensity belonged to K. armeniaca in intestine of C. damascina in spring
(12.50±3.40, range: 8-16). Among the parasites identified in the region, D. spathaceum
showed the highest mean (±SD) abundance (41.67±11.79) in C. auratus auratus in spring. In
general, a relatively high diversity of fish parasitic fauna exists in this water body which could
jeopardize fish populations and the whole ecosystem if the ecological status of the Hanna
Wetland is neglected.انگلهای داخلی و خارجی 4 گونه ماهی بومی و معرفی شده تالاب حنا در شهرستان سمیرم استان اصفهان، در طول پائیز و زمستان 1386، بهار و تابستان ۱۳۸۷ مورد بررسی قرار گرفتند. در مجموع تعداد ۱۲0 نمونه ماهی بوسیله دام گوشگیر و تور پره صید و در آزمایشگاه بررسی شدند. براساس نتایج بدست آمده انگل Trichodina perforata در پوست و آبشش ماهی کاراس Carassius auratus auratus و سه گونه زالوی Glossiphonia heteroclita، Thromyzon tessulatum و Hemiclepsis marginata در پوست و قاعده بالهها سیاه ماهی ریز فلس Capoeta damascina برای اولین بار در این میزبانها گزارش میشوند. علاوه براین، 13 گونه انگل داخلی و خارجی دیگر شامل: میکسوزوآ (Myxobolus varicorhini و .Myxobolus sp)، مژهداران (Ichthyophthirius multifiliis)، کرمهای مونوژن (Dactylogyrus lenkorani،Dactylogyrus intermedius و Gyrodactylus sp) و کرمهای دیژن نابالغ Diplostomum spathaceum و .Tylodephys sp و کرمهای دیژن بالغ Allocreadium isoporum ،A. laymani، یک کیست دیژن ناشناخته، یک گونه آکانتوسفا ل .Acanthocephalorhynchoides sp. ، یک گونه سستود Khawia armeniaca شناسایی گردید. بیشترین میزان شیوع به انگل Diplostomum spathaceum در ماهی Aphanius isfahanensis در فصل بهار و تابستان (100 درصد) و ماهی مروارید Alburnus sp. در فصل تابستان (100 درصد) و کمترین میزان شیوع مربوط به انگل Allocreadium laymani در سیاه ماهی در فصل زمستان (صفر در صد) و در فصول پاییز و بهار (11 درصد) مشاهده گردید. آلودگی به زالو صرفاً در سیاه ماهی مشاهده گردید. بیشترین میانگین (± انحراف استاندارد) شدت آلودگی انگل مربوط به K. armeniaca در سیاه ماهی در فصل بهار معادل 40/3±50/12 با دامنه 16-8 مشاهده گردید. بیشترین میانگین (± انحراف استاندارد) فراوانی انگل مربوط به D. spathaceum در ماهی کاراس در فصل زمستان به میزان 79/11±67/41 مشاهده گردید. نتایج حاکی از تنوع گونهای نسبتاً بالای انگلهای ماهی در این تالاب میباشد که در صورت عدم توجه به شرایط اکولوژیک تالاب میتواند در دراز مدت اثر منفی بر جمعیت ماهیان این اکوسیستم بگذارد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Effect of garlic extract on growth and survival rate in Litopenaeus vannami post larvalتاثیر عصاره سیر برفاکتورهای رشد و بازماندگی در پست لاروهای میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)394611003710.22092/isfj.2017.110037FAمریم جوادزادهعلیرضا سالارزادهمازیار یحیویمحمود حافظیهحامد درویش پورJournal Article20170619The effect of garlic extract on growth and survival rates of one day larvae of Litopenaeus
vannamei shrimp was tested for 12 days .Six nutritional treatments each with three replicates
were fed to shrimp larvae (average weight 0.0013g) including control treatment (unriched
Artemia nauplii) and second to sixth Artemia nauplii enriched with 200, 400, 600, 800 and
1000mg garlic extract per kg, respectively. The one way ANOVA results showed that all
treatments were different in terms of average weight and total length of larvae compared to
control group. Shrimps being fed by Artesia enriched with 200mg garlic extract per kg food
have the best growth, survival rates and length (0.0062mg, 81.6% and 10.6mm).
Group 3 with concentration of 400mg garlic extract per kg of feed followed by control
group showed better growth and survival rates in shrimp larvae than other treatments but the
lowest survival rate evaluated in shrimps fed by Artemia nauplii enriched with 600, 800 and
1000mg garlic extract per kg feed, orderly. Specific growth rates (SGR) for treatment groups
2 and 3 were higher compared to other groups.تاثیر عصاره سیر بر فاکتورهای رشد و بازماندگی پست لاروهای یک روزه میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei)، به مدت 12 روز مورد آزمایش قرار گرفت. آزمایش در 6 تیمار و هر کدام با سه تکرار صورت پذیرفت. پست لاروها با وزن متوسط 3/1میلیگرم، در تیمار شاهد با ناپلیوس آرتمیای غنی نشده و در سایر تیمارها با ناپلیوس آرتیمای غنی شده با عصاره سیر با غلظتهای 200، 400، 600، 800 و 1000 میلیگرم در لیتر تغذیه گردیدند. نتایج حاصل از بررسی نشان داد که در تمام تیمارها میانگین وزن و طول کل لاروها نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنیداری داشتند. همچنین در بین تیمارها، تیمار دوم یعنی ناپلیوس آرتیمای غنی شده با غلظت 200 میلیگرم عصاره سیر در لیتر از میزان رشد، بازماندگی و طول مطلوبتری بترتیب (0062/0 میلیگرم، 6/81 درصد و 6/10 میلیمتر) در مقایسه با سایر تیمارهای غنی شده با عصاره سیر برخوردار بوده و اختلاف معنیداری با سایر تیمارها نشان داد. از نظر میزان بقاء نیز بعد از تیمار 2، تیمار 3 (غلظت 400 میلیگرم در لیتر عصاره سیر) و شاهد از درصد بالاتری نسبت به بقیه گروهها برخوردار بود و کمترین میزان بقا بترتیب در تیمارهای تغذیه شده با غلظتهای 600، 800 و 1000 میلیگرم در لیتر بدست آمد ولی فقط تیمار 2 از نظر بقاء نسبت به سایر تیمارها اختلاف معنیداری را نشان داد. نرخ رشد ویژه (specific growth rate) کلیه تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد اختلاف معنیداری داشتند و بین تیمارهای آزمایشی نیز تیمارهای 2 و 3 در مقایسه با سایر تیمارها از میزان نرخ رشد ویژه بالاتری برخوردار بودند.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Integrated culture of white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) with different densities of Nile tilapia (Oreochromis niloticus) in recirculation systemپرورش توام میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) و ماهی تیلاپیا نیل (Oreochromis niloticus) در سیستم مدار بسته476411003810.22092/isfj.2017.110038FAمحمود حافظیهJournal Article20170619Recirculation water system in shrimp culture with objective of decline waste materials of
culture media and decreasing the disease is one of strategy which helping the shrimp
production. In this investigation, effects of different densities of Nile tilapia (Oreochromis
niloticus) culture with white leg shrimp (Litopenaeus vannamei) on growth, nutrients
conversion rate (nitrogen and phosphor) of shrimp biomass and production economy in
recirculation system were studied. Economical efficiency obtained according to final
harvested biomass (shrimp and tilapia), the price and other costs for each treatment.
Experiments were done in tanks with 6 treatments including: Culture shrimp with exchanged
water (T1), culture shrimp with recirculated water system (T2) and integrated culture of
shrimp with different densities of tilapia (T3- 0.01, T4- 0.025, T5- 0.05 and T6- 0.075
shrimp- tilapia ratio). The density of shrimp in all treatments was constant about 40/m2.
Shrimps were fed with commercial food pellet for 8 weeks. Tilapia was not fed during 7
weeks of experiment. Growth rate and total production of shrimp in T2 compared to that of
T5 and T6 and results showed significant differences. No significant differences were
detected with other treatments. Growth rate in T3 significantly increased compared to other
treatments. Nitrogen conversion rate of biomass (tilapia and shrimp) in all treatments except
T1 statistically demonstrated an increasing rate as the tilapia-shrimp ratio was increased.
Phosphor conversion ratio of biomass (tilapia and shrimp) showed an increment in T3, T4, T5
and T6 and was significantly different with T1 and T2. Production economy in T2 followed
by T4 was significantly increased compared with other treatments. The lowest economical
efficiency obtained in T5 and T6 and the highest found in T2. The results of present study
suggest that in integrated culture system (tilapia-shrimp), increasing tilapia densities may
have a direct significance effect on phosphor conversion rate improvement and an inverse
effect on nitrogen conversion and shrimp growth rates. Regarding to studied parameters,
decreasing the tilapia- shrimp ratio (0.01 and 0.025) increased nitrogen conversion rate with
no decrease in shrimp growth rate.سیستم مدار بسته در تکثیر و پرورش میگو با هدف کاهش مواد دفعی محیط کشت، یکی از استراتژیهایی است که میتواند به اقتصاد تولید کمک نماید. در این تحقیق، تاثیر نسبت تراکمهای مختلف ماهی تیلاپیای نیل (Oreochromis niloticus) و میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) بر رشد، ضریب تبدیل مواد مغذی نیتروژن و فسفر غذا – زیتوده و اقتصاد تولید در سیستم مدار بسته مورد مطالعه قرار گرفت. راندمان اقتصادی با توجه به میزان برداشت نهایی زیتوده میگو و تیلاپیا و محاسبه قیمت روز و هزینههای هر تیمار آزمایشی بدست آمد. آزمایشها در تانک با 6 تیمار، (T1) تیمار دارای فقط میگو با سیستم آب تعویضی، (T2) تیمار دارای فقط میگو با سیستم مدار بسته و (T3-T6) تیمارهای سوم تا ششم دارای تراکمهای مختلف تیلاپیا و میگو با نسبتهای ذخیرهسازی بترتیب 01/0، 025/0، 05/0 و 075/0 که در تمام تیمارها تعداد 40 میگو در هر مترمربع در نظر گرفته شد. میگوها فقط با غذای پلت تغذیه گردیدند و غذای خاصی برای تیلاپیا به سیستم اضافه نگردید. مدت زمان آزمایش برای میگو 8 هفته و برای ماهی 7 هفته در نظر گرفته شد. نرخ رشد و میزان تولید میگو در تیمار دوم به نسبت تیمارهای پنجم و ششم افزایش معنیداری نشان داد هر چند که با سایر تیمارها اختلافی نشان نداد. افزایش نرخ رشد تیلاپیا در تیمار سوم نسبت به سایر تیمارها معنیدار بود. ضریب تبدیل نیتروژن زیتوده کل (میگو– تیلاپیا) در تمام تیمارها بجز تیمار نخست افزایش معنیداری را نشان داد. که بین آنها، با افزایش نسبت تیلاپیا – میگو، افزایشی در این ضریب بدست آمد. ضریب تبدیل فسفر زیتوده کل (تیلاپیا – میگو) بترتیب در تیمار سوم تا ششم اختلاف افزایشی معنیداری با تیمارهای اول و دوم نشان داد. اقتصاد تولید در تیمار دوم و سپس تیمارهای سوم و چهارم افزایش معنیدار آماری را با سایر تیمارها نشان داد. کمترین بازده اقتصادی مربوط به تیمارهای پنجم و ششم و بیشترین آن در تیمار دوم بدست آمد. بطور کلی در کشت توام، افزایش تراکم تیلاپیا در تیمارها، تاثیر آماری مستقیمی بر بهبود نرخ تبدیل فسفر و تاثیر آماری معکوسی بر ضریب تبدیل نیتروژن و نرخ رشد میگو بجای خواهد گذاشت. با توجه به پارامترهای مطالعه شده، در سیستم کشت توام، با کاهش نسبت تراکمی تیلاپیا- میگو (نسبتهای 01/0 و 025/0) بدون تاثیر کاهنده بر نرخ رشد میگو، افزایش تاثیرگذاری در بهبود ضریب تبدیل نیتروژن بدست خواهد آمد. موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Changes in growth and amino acid composition of Rutilus frisii kutum during larval developmentتغییرات رشد و ترکیب اسیدهای آمینه لارو ماهی سفید(Rutilus frisii kutum) در طول دوره تکامل لاروی657811003910.22092/isfj.2017.110039FAندا خسروی بختیاروندیعبدالمحمد عابدیان کناریرجب محمد نظریچنگیز مخدومیJournal Article20170619The present study investigated changes in growth and amino acid composition Kutum
Rutilus frisii kutum during larval development. For this purpose, the periodic sampling from
larvae obtained from breeders propagation was carried out at the fish aquaculture center of
Shahid Rajaee in Sari. The samples were obtained at 1, 3, 7, 10, 15, 20, 25, 30, 35, 40 and 50
days after hatching (DAH). The result of larvae growth showed that mean initial and final
length of Kutum (1 DAH, 50 DAH) were 8.47±0.02mm and 35.34±0.41mm, respectively.
Initial and final weights were 4.02±0.01mg and 483.33±1.11mg, respectively. The
composition of total amino acids of Kutum larvae changed significantly during ontogeny.
High correlations were found between rotifers and dry food but correlations dry food was
higher than that rotifer. No major imbalance was found in essential amino acids profile of the
diet of fish larvae. Nevertheless, low correlation of rotifer to dry food in rotifer AA nutritional
balances was less than dry food. During this study, methionine, lysine, arginine, threonine and
histidine appeared to be limiting amino acids. These fatty acids showed the significant
difference between the amino acid profile in larva and the diet.
*Corresponding author این تحقیق به منظور بررسی تغییرات رشد و پروفیل اسید آمینه لارو ماهی
سفید Rutilus frisii kutum در طول دوره تکامل لاروی
ماهی صورت گرفت. برای این منظور از لاروهای حاصل از تکثیر مولدین ماهی سفید در
مرکز تکثیر و پرورش ماهیان شهید رجائی ساری نمونهبرداری دورهای شد. نمونهبرداری در روزهای 7 ، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 و 50 پس از تخمگشایی انجام گرفت. نتایج رشد نشان
داد که میانگین (± انحراف استاندارد) طول ماهی
سفید در روز اول و آخر پس از تخمگشایی بترتیب 02/0±47/8 و
41/0±34/35 میلیمتر و میانگین وزن (± انحراف
استاندارد) آن بترتیب 01/0±02/4 میلیگرم و 11/1±33/483 میلیگرم بود. بررسی تغییرات ترکیب اسیدهای آمینه
ماهی سفید در مراحل مختلف رشد و تکامل لاروی، از روز 7 تا روز 50 پس از تخمگشایی،
نشان داد که ترکیب اسید آمینههای لارو ماهی سفید تغییرات معنیداری را از
خود نشان میدهد. مقایسه ترکیب اسید آمینهی لارو ماهی سفید و روتیفر همبستگی قوی
و معنیداری را نشان میدهد، اما در مقایسه با روتیفر، ضریب همبستگی غذای خشک
بالاتر بود. این نتایج نشان دادند که
ظاهراً هیچ عدم تعادل عمده و مهمی در پروفیل اسید آمینههای ضروری جیرهی غذایی
لارو ماهی وجود نداشت با این وجود ضریب همبستگی پایینتر روتیفر نسبت به غذای خشک نشان
داد که روتیفر از نظر اسید آمینههای ضروری دارای توازن و تعادل کمتری بود. در طول این مطالعه اسید آمینههای
متیونین، لیزین، آرژنین، ترئونین و هیستیدین بعنوان اسیدهای آمینه محدود کننده ظاهر
شدند و بیشترین تفاوت بین ترکیب اسید آمینهی لارو و غذای مصرفی را از خود نشان
دادند. موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Assessment of total mercury bioaccumulation in white and red muscle and liver tissues of Cyprinus carpio collected from Sanandaj Gheshlagh Reservoirبررسی تجمع زیستی جیوه کل در بافتهای عضله سفید، عضله قرمز و کبد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) دریاچه سد قشلاق سنندج798811004010.22092/isfj.2017.110040FAمهدی خوشناموندشهرام کبودوندپورJournal Article20170619Previous studies showed that the level of mercury in Sanandaj Gheshlagh Reservoir (SGR)
was higher than limits established by the World Health Organization. Total Mercury (T-Hg)
concentrations in white muscle, red muscle and liver tissues of Common carp as the most
consumed fish in the region were investigated. For the first time the content of mercury in red
muscle tissue was measured and compared with white muscle and liver tissues. During the
July to December 2009, 24 Common carp were caught from SGR (4 samples per month). THg
concentrations in above mentioned tissues were measured, using Mercury Analyzer. T-Hg
concentrations variations in white muscle, red muscle and liver tissues were (123-458), (115-
455) and (107-303) ng g-1, respectively. Statically significant differences were found between
three tissues. A significant monthly variations of T-Hg concentrations were observed within
liver tissue samples. Fish weights in this ranged between 330.1 to 753 grams. T-Hg in white
and red muscle tissues in all samples weighted above 500 grams were higher than the limits
established by the EPA. Therefore, additional researches are needed to evaluate any potential
effluence of this fish consumption on people health.
*Corresponding authorمطالعهی کیفیت آب در سد قشلاق سنندج حاکی از غلظت بیش از حد مجاز جیوه در این منبع آبی بوده و از آنجائیکه این سد مهمترین منبع شیلاتی شهر سنندج است، احتمال آلوده بودن ماهی کپور معمولی به عنوان پر مصرف ترین ماهی منطقه به فلز جیوه مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه برای اولین بار تجمع زیستی جیوه در بافت عضله قرمز بررسی و با جیوه موجود در عضله سفید و کبد ماهی مورد مقایسه قرار گرفت. تعداد 24 نمونه ماهی کپور معمولی در طول ماههای تیر تا آذر سال 1388، از دریاچه سد قشلاق سنندج صید گردید و غلظت جیوه کل تجمع یافته در بافتهای عضله سفید، عضله قرمز و کبد توسط دستگاه اندازهگیری شد. دامنهی مقادیر جیوه تجمع یافته در بافت های عضله سفید، عضله قرمز و کبد بترتیب بین (458-123)، (455-115) و (303- 107) برحسب نانوگرم در گرم وزن خشک بود. مقایسه غلظت جیوه کل تجمع یافته در بافت های مذکور نشاندهنده وجود اختلاف معنیداری بین این سه بافت بود. مقایسه تغییرات میانگینهای ماهانه جیوه تجمع یافته تنها در بافت کبد دارای اختلاف معنیدار بود. وزن ماهیهای صید شده در این تحقیق بین 1/330 تا 753 گرم متغیر بود. غلظت جیوه تجمع یافته در بافتهای عضله سفید و قرمز ماهیانی که وزن آنها بیشتر از 500 گرم بود، بالاتر از استاندارد EPA بود. بنابراین انجام مطالعات تکمیلی برای بررسی تأثیرات احتمالی مصرف این ماهی بر سلامت انسان ضروری به نظر می رسد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Effect of astaxanthin pigment on growth performance, survival and pigmentation in postlarval stage of white leg shrimp, Litopenaeus vannameiتاثیر رنگدانه آستازانتین بر کارایی رشد، بازماندگی و تجمع رنگدانه در پست لارو میگوی پا سفید (Litopenaeus vannamei)8910011004110.22092/isfj.2017.110041FAبیژن رجبیعلیرضا سالارزادهمازیار یحیویسعید مسندانیمحسن نیرومندJournal Article20170619The aim of this reaserch was to study the effect of astaxanthin pigment on growth
performance (weight again, specific growth rate and final body weight), survival and pigment
accumulation in postlarvae of white leg shrimp. This study was carried out in spring 2011 at
Kolahi Aquatic Development Center. Some 8-day postlarvae with mean (±SD) initial weight
5.3±1.6mg were fed diets with containing various levels (0, 50, 100 and 200mg/kg diet) of
astaxanthin pigment for 30 days. Shrimp fed with diet without astaxanthin pigment served as
control. Shrimp fed diets containing 50, 100 and 200mg/kg astaxanthin, growth performance
and survival was significantly higher than control group. The pigment accumulation rate was
determined by high performance liquid chromatography (HPLC). The analysis of pigment
accumulation showed that the higher increasing astaxanthin pigment amount in the diets, the
higher growth performance and survival rate in postlarvae as in postlarvae fed with 200mg
astaxanthin/kg, final weight (700.6±12.7mg) and survival rate (82±1.5%) was significantly
higher than control group (484.2±28.9, 54.7±4.5% final weight and survival rate,
respectively). Due to nutritional properties of astaxanthin pigment and the positive effect on
growth and survival, the feeding of postlarval white leg shrimp with the diet containing at
least 100mg astaxanthin/kg is recommended.
*Corresponding authorهدف از این تحقیق بررسی تاثیر رنگدانه آستازانتین بر کارایی رشد (افزایش وزن نسبی، نرخ رشد ویژه و وزن پایانی)، بازماندگی و تجمع رنگدانه آستازانتین در پست لارو میگوی پاسفید (Litopenaeus vannamei) میباشد. این مطالعه در مرکز توسعه آبزیان کلاهی در بهار 1390 انجام گردید. در این آزمایش پست لاروهای 8 روزه با متوسط (± انحراف استاندارد) وزن اولیه 6/1±3/5 میلیگرم بوسیله رژیم غذایی که حاوی سطوح مختلفی (0، 50، 100 و 200 میلیگرم در هر کیلوگرم از رژیم غذایی) از رنگدانه آستازانتین بود به مدت 30 روز مورد تغذیه قرار گرفتند. در میگوهای تغذیه شده با رژیم غذایی حاوی 50، 100 و 200 میلیگرم رنگدانه آستازانتین، کارایی رشد و بازماندگی بطور قابل ملاحظهای نسبت به گروه شاهد بالاتر بود. میزان تجمع رنگدانه در بدن پست لاروها به روش HPLC مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل تجمع رنگدانه در بدن پست لاروها نشان داد که با افزایش میزان رنگدانه آستازانتین در رژیم غذایی کارایی رشد و بازماندگی در پست لاروها افزایش مییابد بطوریکه در پست لاروهای تغذیه شده با 200 میلیگرم رنگدانه، میانگین (± انحراف استاندارد) وزن پایانی (7/12±6/700 میلیگرم) و نرخ بازماندگی (5/1±82 درصد) نسبت به پست لاروهای گروه شاهد (وزن پایانی 9/28±2/484 میلیگرم و بازماندگی 5/4±7/54 درصد) بطور معنیداری بالاتر بود. از این رو با توجه به خواص تغذیهای رنگدانه آستازانتین و تاثیر مثبت آن بر رشد و بازماندگی، توصیه میگردد رژیم غذایی پست لارو میگوی پاسفید حداقل حاوی 100 میلیگرم رنگدانه آستازانتین در هر کیلوگرم از رژیم غذایی باشد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Comparison study of the proximate composition and amino acid profile in the bones of Goldstripe sardine (Sardinella gibossa), Anchovy kilka (Clupeonella engrauliformis) and Indian anchovy(Stolephorus indicus)بررسی مقایسهای ترکیبات مغذی و پروفیل اسیدهای آمینه در استخوان های ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa)، کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) و موتو ماهی (Stolephorus indicus)10111211004210.22092/isfj.2017.110042FAندا سرحدیعلی معتمدزادگانعلی طاهریمنصور آزادJournal Article20170619The aim of this study was to determine proximate composition and the profile of amino
acids in the bones of three pelagic fish including: Gold stripe sardine (sardinella gibossa),
anchovy kilka (Clupeonella engrauliformis) and Indian anchovy (Stolephorus indicus).
Proximate composition of the bones showed maximum moisture and protein in the Indian
anchovy. Maximum content of lipid and ash and highest ratio of ash/protein in the dry matter
whiteout lipid was found in anchovy kilka. The amino acid composition of the bones was
determined on a dry weight basis. The total essential amino acids showed no significant
difference between anchovy kilka and gold stripe sardine but showed different levels of
essential amino acids to that of Indian anchovy. Total non essential amino acids in anchovy
kilka and Indian anchovy were not significance but gold stripe sardine had the minimum
content. Highest amount of total sulfur amino acids was found in the anchovy kilka. The
amino acid score showed that three species have good essential amino acid for the growth of
the human recommended by FAO/WHO. The predicted protein efficiency ratio shows that the
quality of protein was high. Chemical composition of three species had a good nutritional
value but some parameters were lower than the human needs. The best chemical composition
observed in the gold stripe sardine. It is seems that bones powder of these kind of fish may be
used as ingredient in the food industries.
*Corresponding authorدر تحقیق حاضر به بررسی ترکیبات تقریبی و پروفیل اسیدهای آمینه در استخوانهای ماهی ساردین پهلو طلایی (Sardinella gibossa)، کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) و موتو ماهی (Stolephorus indicus) در فصل پاییز پرداخته شد. بالاترین میزان رطوبت و پروتئین در استخوان موتو ماهی و بالاترین میزان چربی و خاکستر در کیلکای آنچوی وجود داشت. موتو ماهی با ماهی کیلکا در تمامی فاکتورها اختلاف معنیداری را نشان داد. اختلاف معنی دار بین ساردین پهلو طلایی و دو گونه دیگر نیز دیده شد. در بررسی ماده خشک بدون چربی بیشترین نسبت خاکستر به پروتئین در کیلکای آنچوی دیده شد. اسیدهای آمینه کل در ماهی کیلکا و ساردین پهلو طلایی فاقد اختلاف معنیدار بود اما هر دو گونه با موتو ماهی اختلاف معنیداری داشتند. اسیدهای آمینه غیرضروری کل در ماهی کیلکا و موتو ماهی فاقد اختلاف معنیدار بود و کمترین میزان در ماهی ساردین پهلو طلایی مشاهده شد. کمترین میزان اسیدهای آمینه بازی در موتو ماهی و بیشترین میزان در ماهی ساردین پهلو طلایی بود. همچنین بیشترین میزان اسیدهای آمینه سولفوردار در کیلکا ماهی دیده شد که اختلاف معنیداری را با دو گونه دیگر مورد مطالعه نشان داد. در بررسی شاخص شیمیایی هیچ اسید آمینه ضروری در سه گونه ماهی کمبودی را در مقابسه با پروتئین مرجع نشان نداد. بر این اساس ترکیب استخوان هر سه گونه ماهی مورد مطالعه کیفیت خوبی را از نظر تغذیهای نشان میدهند اما در برخی از پارامترها ضعف دارند. بهترین ترکیب مشاهده شده در ساردین پهلو طلایی بوده و کیلکای آنچوی و موتو ماهی در جایگاه بعدی هستند. درنتیجه به نظر میرسد استفاده از پودر استخوان این ماهیان بعنوان مکمل غذایی در صنایع غذایی توجیهپذیر باشد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621THE EFFECTS OF PREBIOTIC OLIGOFRUCTOSE ON SOME GROWTH FACTORS, SURVIVAL, BODY COMPOSITION AND RESISTANCE TO SALINITY STRESS OF CASPIAN ROACH (RUTILUS RUTILUS) FRYبررسی اثرات پربیوتیک الیگوفروکتوز بر برخی شاخصهای رشد، بازماندگی، کیفیت لاشه و مقاوت در برابر تنش شوری بچه ماهی نورس کلمه (Rutilus rutilus)11312111004310.22092/isfj.2017.110043FAنرگس سلیمانیسید حسین حسینی فرمحسن براتیزهره حسن آبادیJournal Article20170619<span>This study investigates the effects of prebiotic oligofructose on some growth factors, survival, body composition and resistance to salinity stress of Caspian Roach (Rutilus rutilus) fry. Fries with average (±SD) weight of O.06±O.03g supplied form Sijowal Center, Golestan Province and were randomly allocated in 12 tanks and after acclimation, triplicate groups were fed with diets supplemented with 0 (control), 1, 2 and 3% prebiotic oligofructose. At the end of the trial growth factors (final weight, weight gain, SGR, CF) as well as survival rate, body composition (crude protein, lipid, ash and moisture) and resistance to salinity stress were measured. Our results showed that roach fries fed with prebiotics supplemented diet had better growth condition include final weight, specific growth rate, condition factor compare to control treatment. Caspian roach fed with 2% oligofructose had significantly higher final weight, SGR, CF compare to control and 1% oligofructose treatments. Weight gain showed no significant difference between prebiotic supplemented treatment. The study of body composition showed no significant difference between treatments groups. Roach fries fed with prebiotic supplemented diet had significantly higher resistance to salinity stress and highest survival observed in 3% oligofructose treatment.</span>در این تحقیق اثرات پربیوتیک الیگوفروکتوز بر شاخصهای رشد، بازماندگی، ترکیب لاشه و مقاوت در برابر تنش شوری بچه ماهیان نورس کلمه (Rutilu rutilus) بررسی شد. بچه ماهیها با میانگین (± انحراف استاندارد) وزنی 03/0±67/0 گرم از استخرهای مرکز سیجوال استان گلستان تأمین و با تراکم 100 عدد در تشتهایی با حجم تقریبی60 لیتر ذخیرهسازی و پس از سازگاری، به مدت 7 هفته با جیرههای آزمایشی حاوی 0 (شاهد)، 1، 2 و 3 درصد پربیوتیک الیگوفروکتوز تغذیه شدند (4 تیمار و 3 تکرار). در انتهای (هفته هفتم) دوره شاخصهای رشد (وزن نهایی، افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، فاکتور وضعیت)، بازماندگی، ترکیب شیمیایی لاشه (رطوبت، خاکستر، چربی، پروتئین خام) و همچنین مقاومت بچه ماهیها در برابر تنش شوری بررسی شد. نتایج بدست آمده نشان داد بچه ماهیان تغذیه شده با پربیوتیک وضعیت بهتری از نظر شاخصهای رشد شامل وزن نهایی، نرخ رشد ویژه بیشتر، فاکتور وضعیت بهتر و ضریب تبدیل غذایی کمتری در مقایسه با تیمار شاهد داشتند. وزن نهایی و نرخ رشد ویژه در بچه ماهیهای تیمار 2 درصد الیگوفروکتوز بطور معنیداری بیشتر از تیمار 1 درصد الیگوفروکتوز و شاهد بود. از نظر میزان افزایش وزن و شاخص وضعیت تفاوتی بین تیمارهای پربیوتیکی مشاهده نشد. بررسی ترکیب شیمیایی لاشه تفاوت معنیداری بین تیمارها نشان نداد. پربیوتیک بطور چشمگیری مقاومت بچه ماهیهای کلمه را در برابر تنش شوری افزایش داد و بیشترین میزان بازماندگی در تیمار الیگوفروکتوز 3 درصد مشاهده شد. موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621CULTURE OF CYCLOPOID COPEPOD METACYCLOPS GRACILIS FED ON SCENEDESMUS QUADRICAUDA AT DIFFERENT OXYGEN CONCENTRATIONSپرورش سیکلوپئید پاروپای Metacyclops gracilis تغذیه شده با جلبک سبز Scenedesmus quadricauda در سطوح مختلف اکسیژن محلول12313211004410.22092/isfj.2017.110044FAامیدوار فرهادیانJournal Article20170619<span>One of the essential factors in zooplankton culture is dissolved oxygen (DO), especially copepods. This is because of DO effects on their growth and reproductive parameters. Effects of different DO concentrations on growth and production of cyclopoid copepod Metacyclops gracilis fed on green algae Scenedesmus quadricauda were investigated in laboratory conditions. Experiment treatments were 2, 3, 4, and 6mg/l of DO. Results showed that mean total production (nauplii+copepodids+adults) of M. gracilis were 3666.7, 3133.3, 3600.0 and 3733.3ind./1 at 2, 3, 4, and 6mg/1 DO, respectively. While total nauplii production was 1533.3, 2000.0, 2466.7 and 2800.0ind./l, and copepodids were 1266.7, 666.7, 600.0, and 600.0ind./l, respectively. The specific growth rates (SGR) of M. gracilis were 0.088, 0.082, 0.061 and 0.081/day at 2, 3, 4, and 6mg/1 DO, respectively. This study showed that M. gracilis can grow and produce at different concentrations of DO, but at 4 and 6mg/1 DO nauplii stage and at 2 and 3mg/1 DO adults stage significantly increased in population. This species could be used as live food for fish larval rearing in aquaculture industry.</span>موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621The role of dietary nucleotide on energy sources and growth function of common carp, Cyprinus carpioنقش تغذیه ای نوکلئوتید بر منابع انرژی بدن و عملکرد رشد ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)13314611004510.22092/isfj.2017.110045FAبهرام فلاحتکارحسام الدین عبدینعمت اله محمودیJournal Article20170619Considering the effects of dietary nucleotides on growth and metabolism, this study was
conducted to determine the effect of different levels of this nutrient on the sources of the body
needed energy, and growth performance of common carp. Fish with average (±SD) weight of
7.5±0.2g were fed to five levels of dietary nucleotides containing 0, 0.1, 0.2, 0.3 and 0.4
percent for 8 weeks. Fish were fed 5 times daily according the satiation. After 56 days, the
results showed that the level 0.2% nucleotide had the highest growth rate in terms of weight
and length, but other parameters such as body weight, specific growth rate and feed
conversion ratio, differences were not significantly changed. Biochemical analysis of serum
parameters and proximate analysis showed that the physiological function of fish affected by
different levels of nucleotides whereas in the energy supply sources, including glucose,
triacyleglycerol, total protein and albumin there were no significant difference in cholesterol
and lipid content of carcass. This study conveys a positive effect on the biosynthesis of
dietary nucleotides on energy sources and growth functions, while the common carp has
ability to synthesize this substance into the body, the level of 0.2% in the diet can affection
*Corresponding author
sufficient effect on growth and some biochemical indices.با توجه به اثرات نوکلئوتید جیره بر رشد و متابولیسم، این مطالعه با هدف تعیین اثر سطوح مختلف این ماده غذایی بر منابع انرژی بدن و عملکرد رشد بچه ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) (انجام پذیرفت. بچه ماهیان کپور با میانگین (انجراف استاندارد) وزن 2/0±5/7 گرم با 5 سطح نوکلئوتید جیره شامل مقادیر صفر، 1/0، 2/0، 3/0و 4/0 درصد به مدت 8 هفته در مخازن پرورشی مورد تغذیه قرار گرفتند. غذادهی 5 بار در روز در حد سیری ماهیان صورت گرفت. پس از طی 56 روز، نتایج نشان داد با اینکه سطح 2/0 درصد بیشترین میزان رشد را از نظر وزن و طول نشان داد اما در خصوص سایر شاخصهای اندازهگیری شده مانند درصد افزایش وزن، نرخ رشد ویژه و ضریب تبدیل غذایی، اختلافات حاصله معنیدار نبودند. آنالیز بیوشیمیایی نمونههای سرم و تجزیه لاشه نشان داد برخی شاخصهای بیوشیمی ماهی تحت تأثیر تغذیه با سطوح مختلف نوکلئوتید قرار گرفته و در مورد منابع تامین انرژی شامل: گلوکز، تری اسیل گلیسرول، پروتئین کل و آلبومین سرم اختلاف معنیداری مشاهده نشده اما کلسترول و چربی لاشه اختلاف معنیداری را نشان داد. نتایج این تحقیق بیان کننده اثر مثبت نوکلئوتید جیره بر سنتز منابع انرژی و عملکرد رشد ماهی کپور معمولی بوده و با اینکه قابلیت سنتز این ماده در بدن وجود دارد اما سطح 2/0 درصد آن در جیره اثرات مثبتی بر رشد و برخی از شاخصهای بیوشیمیایی گذاشتموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Quantitative analysis of heavy metals in muscle, liver and gill tissues of Euryglossa orientalis in northern Persian Gulf watersبررسی کمی فلزات سنگین در بافت عضله، کبد و آبشش ماهی کفشک (Euryglossa orientalis) در آبهای شمال خلیج فارس14716011004610.22092/isfj.2017.110046FAعلی صدوق نیریمحمد تقی رونقرضوان احمدیJournal Article20170619In this research, concentrations of heavy metals (i.e., cadmium, lead, copper) in muscle,
liver and gill tissues of Euryglossa orientalis (Family: Soleidae) in two fishing areas, from
northern Persian Gulf that names Hendijan port (Bahrekan) in Khuzestan province and
Deylam port in Bushehr province were measured and compared. Fifty fish samples randomly
were collected from Hendijan and Deylam ports each from 3 stations, in summer 2008. Tissue
samples were digested using MOOPAM method and metal concentrations (Cd, Pb, Cu) were
measured using atomic absorption spectrophotometer (AAS). Cadmium, lead and copper
concentrations were varied significantly among gills, liver and muscle tissues of fish samples
in any area from Hendijan and Deylam. In Hendijan area higher mean (±SD) concentrations
of cadmium and copper were observed in the liver (2.11±0.22 and 366.41±15.63μg/g,
respectively. Lower concentrations in the muscle (0.70±0.07 and 5.08±0.27μg/g respectively.
In Deylam area higher mean (±SD) concentrations of cadmium and copper were observed in
the liver (1.47±0.10 and 240.24±10.50μg/g, respectively lower concentrations in the muscle
(0.49±0.07 and 3.08±0.52μg/g), respectively. In Hendijan area higher concentration with
mean (±SD) of lead was observed in the gill (10.72±1.71μg/g with lower concentration was
noted in the muscle (5.20±0.05μg/g) of fish. In Deylam area higher mean (±SD) concentration
of lead was observed in the gill (6.91±0.52μg/g) with lower concentration in the muscle
(4.09±0.52μg/g). In general, our study showed that concentration of heavy metals in different
tissues of fish in Hendijan area was significantly higher than Deylam area. Also, cadmium
and lead concentrations in muscle tissue of Euryglossa orientalis in both sampling area were
higher than the acceptable limits reported by WHO, FAO, ITS and others.
*Corresponding authorموسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Assessment of efficiency between fyke net with fixed gill net in Anzali Wetlandمقایسه کارایی تله مخروطی و تور گوشگیر ثابت برای صید ماهیان استخوانی تالاب انزلی16117011004710.22092/isfj.2017.110047FAغضنفر مرادی نسبرسول قربانیسید یوسف پیغمبریعلی اصغر خانی پورJournal Article20170619Fixed gill net has been used for Teleostei fishery by the fishermen in Anzali Wetland. The
aim of this study was to compare the CPUE, species composition, length frequency and the
vulnerability of Teleostei between fixed gill net and fyke net from 1st November 2010 to 30st
March 2011 in Anzali Wetland. Ten fixed gill nets and ten fyke nets were set. Mean CPUE
(±SE) was estimated 0.17±0.03 and 0.26±0.07Kg/24h for fixed gill net and fyke net,
respectively. Mean CPUE differed significantly between two gears. Also mean CPUE (±SE)
differed significantly between fixed gill net and fyke net for 100m2 with higher CPUE
(2.14±0.54Kg/24h) in fyke net. The relative frequency of caught species in fixed gill net and
fyke net were dominated by Carassius auratus (38%) followed by Esox lucius (65%),
respectively. Length-frequency distributions of the species had greater range of length and
weight in fyke net in relative to fixed gill net. The amount of damage differed significantly
between fixed gill net and fyke net with less damage and with higher survival in fyke net. The
results of this study showed that fyke net has valuable and marketability catch in relative to
gill net that resulted to higher income for fishermen. Also these results demonstrated that fyke
net had less pressure on environment of Anzali Wetland.
*Corresponding authorدر حال حاضر صیادان تالاب انزلی برای صید ماهیان استخوانی از تور گوشگیر ثابت استفاده مینمایند. این تحقیق با هدف مقایسه CPUE (صید به ازای واحد تلاش)، ترکیب گونه ای، فراوانی طولی و میزان آسیبپذیری ماهیان استخوانی تالاب انزلی با دو روش تور گوشگیر ثابت و تله مخروطی به مدت 5 ماه از آبان تا اسفند 1389 در تالاب انزلی صورت پذیرفت. برای این منظور 10 رشته تور گوشگیر ثابت و 10 دستگاه تله مخروطی مستقر گردید. میزان میانگین (± انحراف استاندارد) CPUE هر رشته تور گوشگیر ثابت 03/0±17/0 و هر دستگاه تله مخروطی 07/0±26/0 کیلوگرم در 24 ساعت بدست آمد که اختلاف معنیدار بود. همچنین میزان آن برای هر 100 مترمربع از تور گوشگیر ثابت و تله مخروطی بترتیب 28/0±36/1 و 54/0±14/2 کیلوگرم در 24 ساعت محاسبه گردید که اختلاف معنیدار بود. بیشترین فراوانی نسبی (درصد) ماهیان صید شده برای تور گوشگیر ثابت، ماهی کاراس با 38 درصد و برای تله مخروطی، اردک ماهی با 65 درصد تعیین گردید. ماهیان صید شده در تلههای مخروطی از نظر ترکیب گونهای با دامنه تغییرات کمتر ولی از نظر فراوانی طولی و وزنی با دامنه تغییرات بیشتری نسبت به تورهای گوشگیر ثابت بودند. میزان صدمات وارده به ماهی صید شده در تلههای مخروطی در مقایسه با تورهای گوشگیر ثابت، کمتر و مدت زمان ماندگاری یا زنده بودن ماهی در آن بیشتر بود. نتایج این بررسی نشان داد که استفاده از تله مخروطی به جای تور گوشگیر ثابت از نظر میزان صید، بازارپسندی و در نتیجه ارزش ریالی برای صیادان تالاب انزلی مقرون به صرفهتر خواهد بود و با بکارگیری این ابزار صید بر میزان درآمد آنان افزوده گردیده و همچنین آسیب کمتری به محیط زیست تالاب وارد میگردد.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Identification of Cypraeidae in southern intertidal zones of Qeshm Island, the Persian Gulfیافته علمی کوتاه: معرفی شکم پایان خانواده Cypraeidae در ناحیه بین جزر و مدی سواحل جنوبی جزیره قشم،خلیج فارس17117411004810.22092/isfj.2017.110048FAفاطمه امینی یکتاآریا اشجع اردلانمحمد رضا شکریJournal Article20170619Gastropod communities were investigated along two intertidal sandy and rocky shores in Qeshm
Island, the northern Persian Gulf, IR Iran to identify the species of the family Cypraeidae. Monthly
sampling was undertaken from May 2007 to April 2008 by haphazardly placing eighteen 0.25 m2
quadrates along two 30m wide transects located approximately 300m apart, perpendicular to the sea,
in each sandy and rocky shore. Four species and subspecies belonging to the family Cypraeidae
were identified including Cypraea feline fabula, Cypraea grayana, Cypraea nebrites and Cypraea
turdus winckworthi. All species occured on rocky shores. Identifications were verified by Dr.
Robert G. Moolenbeek, from Natural History Museum of Amsterdam, The Netherlands.موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشورمجله علمی شیلات ایران1026-135421120120621Seasonal changes of fatty acids in Nerita textiles on intertidal area of Chabahar Bay (Oman Sea)یافته علمی کوتاه: بررسی تغییرات فصلی اسیدهای چرب در نرمتن Nerita textiles در مناطق جزر و مدی خلیج چابهار (دریای عمان)17518011004910.22092/isfj.2017.110049FAنوشین سجادیپیمان اقتصادیکاظم درویش بسطامیJournal Article20170619The aim of this research was to identify and isolate the fatty acids composition of Nerita
textiles in intertidal area of Chabahar Bay, and also to explore the seasonal changes of fatty
acid content in Nerita textiles. GC/MS resulted thirteen fatty acids, that saturated fatty acids
(SFA) of palmitic acid (16:0) was the most abundant category of fatty acid obtained in total
lipids. There were no significant differences in total saturated fatty acids between different
seasons. No significant differences were also observed in total unsaturated fatty acids between
different seasons. The majority of unsaturated fatty acid reached their maximum levels during
winter, while saturated acids reached their maximum levels in summer. Saturated acids were
more than unsaturated fatty acids. Statistical analysis showed the positive significant
correlation between temperature and saturated fatty acids and a negative significant
correlation between temperature and unsaturated fatty acids. Biomarker fatty acids revealed
that diet of Nerita textiles probably includes phytoplankton, zooplankton, detritus, bacteria,
diatoms, red and brown algae. The results showed that meat quality indicated n-6/n-3 ratio in
the range of 1.9 to 4.3.
*Corresponding author