بررسی تأثیر سطوح مختلف آرد آزولا در جیره غذایی بر عملکرد رشد و قابلیّت هضم ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

در این مطالعه اثر سطوح مختلف آرد آزولا در جیره غذایی بر عملکرد رشد و قابلیت هضم ظاهری بچّه ماهیان انگشت قد کپور معمولی در طول مدّت 60 روز بررسی شد. پنج جیره های آزمایشی با مقادیر پروتئین (30%) و چربی (10%) یکسان و حاوی سطوح مختلف آرد آزولا  (0، 15، 25، 35 و 45 درصد از کل جیره) فرمول بندی شدند. تحقیق در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار برای هر تیمار روی بچه ماهیان انگشت قد با وزن 2/0± 5/16 گرم انجام شد. 20 قطعه بچه ماهی به هر تکرار اختصاص یافت و در تانک های 300 لیتری ذخیره سازی شدند. نتایج نشان داد که استفاده از آرد آزولا در جیره غذایی کپور معمولی تا سطح 15 درصد، تأثیر منفی بر عملکرد رشد بچه ماهیان نداشت، ولی رشد بچه ماهیان با افزایش سطح آزولا به بیش از 15 درصد،  به طور  معنی داری کاهش یافت. بر اساس نتایج با افزایش سطح آزولا در جیره  میزان قابلیت هضم ظاهری ماده خشک کاهش معنی داری یافت. بالاترین قابلیت هضم ظاهری پروتئین در تیمار شاهد مشاهده شد. با این حال بین تیمار 2 (حاوی 15 درصد آزولا) و  شاهد (بدون آزولا) از لحاظ قابلیت هضم ظاهری پروتئین اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در مجموع نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که از آرد آزولا می توان تا سطح 15 درصد در جیره غذایی ماهی کپور معمولی استفاده نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of different levels of Azolla meal on growth performance and digestibility of common Carp (Cyprinus carpio)

نویسندگان [English]

  • H. Ouraji
  • M. Sudagar
  • K. Jani Khalili
  • F. Dadashi
  • A. Keramat
  • K. Kamali
چکیده [English]

In this study, the effects of different dietary levels of Azolla meal were investigated on growth performance and digestibility of common carp (Cyprinus carpio) fingerlings during 60 days. Five experimental diets approximately iso-protein (30%) and iso- lipidic (10%), were formulated with different levels of Azolla meal consisting of 0, 15, 25, 35 and 45%, respectively. In each experimental treatment, triplicate groups of common Carp fingerlings (16.5± 0.2 g) were used in a completely randomized design. Twenty fish were assigned to each experimental unit and stocked in 300 L tank. The results showed that the use of Azolla meal up to 15% had no negative effect on growth performance. The growth of fish was reduced significantly with increasing Azolla meal level of more than 15% of diet. Based on results, the apparent digestibility coefficients (ADC) of dry matter decreased with increasing Azolla meal in diets. The highest ADC of protein was observed in control treatment. However, no significant difference was observed between the treatment 2 (diet with 15% Azolla meal) and control (without Azolla meal) for ADC of protein. In general, results of the present study showed that Azoll meal can be used up to 15% in Cyprinus carpio diet. 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cyprinus carpio
  • Azolla meal
  • Growth performance
  • Digestibility
فضائلی، ح.، محمدیان تبریزی، ح.م.، قربانی، ا.، اسدپور، ی. و افضلی، م.، 1387. اثر جیره های حاوی آزولای (Azolla filiculoides) سیلو شده با تفاله خشک چغندر قند بر عملکرد پرواری گوساله های نر بومی گیلان. مجله علوم کشاورزی و منابع طبیعی، جلد پانزده هم ، شماره چهار،
AOAC (Association of Official Analytical Chemists), 1995. Official methods of analysis.16th edition. AOAC, Arlington, Virginia.
Abdel-Rahman, M.H.M., Shanab, S.M.M., Shabana, E.F., Shaalan, S.N. and Abdel-Tawwab, M., 2002. Azolla performance and the effect of its natural cover on water quality and phytoplankton abundance in Abbassa area, Sharkia Governorate. Egyptian Journal of Biotechnology, 11, 365-383.
Abdel-Tawwab, M., 2008. The preference of the Omnivorous- Macrophagous, Tilapia zillii (Gervais), to consume a natural free-floating Fern, Azolla pinnata. Journal of the World Aquaculture Society, 39, 104-112.
Buckingham, K.W., Ela, S.W., Morris, J.G. and Goldman, C.R., 1978. Nutrition value of nitrogen-fixing aquatic fern Azolla filiculoides. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 26, 1230-1234.
Caffrey, J.M., Barrett, P.R.F., Ferreira, M.T., Moreira, I.S., Murphy, M.P. and Wade, P.M., 1999. Biomass characterization of Azolla filiculoides grown in natural ecosystems and waste water. Hydrobiology, 415, 323–327.
Cole, D.J. and Van Lunen, T.A., 1994. Ideal amino acid patterns. Amino acids in farm animal nutrition. The Scottish Agricultural College. Edinburgh, UK, pp. 99-112.
Cowey, C.B., 1992. Nutrition: Estimation requirements of Rainbow trout. Aquaculture, 100: 177-189.
 Datta, S.N., 2011. Culture of Azolla and its efficiency in diet of Labeo rohita. Aquaculture, 310, 376-379.
Desilva, S.S. and Anderson, T.A., 1995. Fish nutrition in aquaculture. Chapman and Hall, London, 319P.
Ebrahim, M.S.M., Zeinhom, M.M. and Abou-Seif, R.A., 2007. Response of Nile Tilapia (Oreochromis Niloticus) fingerlings to diets containing Azolla meal as a source of Protein. Journal of the World Aquaculture Society, 2, 54-68.
El-Sayed, A.F.M., 1992. Effect of substituting fish meal with Azolla pinnata in practical diets for fingerling and adult tilapia Oreochromis niloticus (L.). Aquaculture and Fisheries Management, 23, 167-173.
Fasakin, A.E. and Balogun, A.M. 1998. Evaluation of dried water fern (Azolla pinnata) as replacer for soybean dietary components for Clarias gariepinus fingerlings. Journal of Aquaculture in the Tropics, 13(1), 57-64.
 
 
Fiogbe, E.D., Micha, J.C. and Van Hove, C., 2004. Use of a natural aquatic fern, Azolla microphylla, as a main component in food for the omnivores-phytoplanltonphagous, Oreochromis niloticus L. Journal of Applied Ichthyology, 20, 517-520.
Furukawa, A. and Tsukahara, H., 1966. On the acid digestion method for the determination of chromic acid as an index substance in the study of digestibility of fish feed. Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries, 32, 502-506.
Li, Z., Lue, X., Xu, T.and Jiang, Y., 1991. Ecological techniques on broad water body and effects of Azolla raising and its application. Chinese Journal of Applied Ecology, 2, 113-120.
Van Hove, C., 1989. Azolla and its multiple uses with emphasis on Africa. Food and Agriculture Organization. Rome, Italy.