تاثیر نایسین Z بر برخی پارامترهای شیمیایی و باکتریایی مولد فساد در سوریمی ماهی کیلکا معمو لی (Clupeonella cultriventris caspia) نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتی گراد

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

در این مطالعه تاثیر ضد باکتریایی و ضد اکسیدانی نایسین Z در دو شکل آزاد و ریزپوشانی شده بر برخی پارامترهای میکروبی (شمارش کلی باکتریها، شمارش باکتریهای سرماگرا) و شاخصهای شیمیایی فساد (عدد پراکسید، میزان تیوباربیتوریک اسید، مقدار بازهای ازته فرار) سوریمی ماهی کیلکای معمولی(Clupeonella cultriventris caspia) در روزهای 0، 3، 6، 9، 12 و  15 دوره نگهداری مورد سنجش قرار گرفت. غلظتهای مورد استفاده برای نایسین آزاد و ریزپوشانی شده (به روش خشک کن پاششی در پوشش لیپوزوم) دو غلظت  IU700 و  IU1000بر گرم بوده که به روش اسپری به سوریمی کیلکا اضافه شده و یک نمونه نیز به عنوان شاهد (فاقد هر گونه ماده نگهدارنده) در نظر گرفته شد. نتایج بررسی فاکتورهای شیمیایی و میکروبی نشان داد که میزان این شاخصها در تیمارهای حاوی نایسین ریزپوشانی شده به طور معنی داری نسبت به تیمارهای آزاد و همچنین در تیمارهای آزاد به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کمتر بوده است. همچنین تیمار حاوی IU1000 نایسین ریزپوشانی شده که در معرض بیشترین غلظت نایسین به شکل ریزپوشانی شده بود، به طور معنی­داری کمترین تیمار از نظر شاخصهای ذکر شده نسبت به سایر تیمارها بود. با توجه به حد قابل قبول پیشنهادی برای شاخص­های مذکور، عمر ماندگاری فراورده از نظر شاخص­های میکروبی برای تیمارهای شاهد، آزاد و ریزپوشانی شده به ترتیب برابر 9،12، 15 روز و برای تیوباربیتوریک اسید، بازهای ازته فرار و عدد پراکسید به ترتیب 6، 15و حداقل 15 روز بود. با توجه به کمتر بودن نتایج کلی فاکتورهای شیمیایی و میکروبی اندازه گیری شده در این تحقیق در تیمارهای نایسین ریز پوشانی شده نسبت به نایسین آزاد،  می توان نتیجه گیری کرد که ریزپوشانی نایسین با لیپوزوم باعث بهبود عملکرد نایسین می­شود.

عنوان مقاله [English]

Effect of nicin z on some of spoilage chemical and bacterial properties in surimi of kilka (Clupeonella cultriventris caspia) stored in 4° c

نویسندگان [English]

  • A. Dehbandi
  • A. A. Motallebi
  • V. Razavilar
  • R. Pourgholam
چکیده [English]


The effect of antibacterial and antioxidant of nicin z in two forms (free and encapsulated) was investigated on Total Viable Count(TVC) ,Psychrotrophic Counts(PTC) , Peroxide Value(PV)  , Thiobarbituric  acid (TBA) and Total volatile nitrogen(TVN) in zero, 3, 6, 9, 12, 15 days of storage.Two concentrations (700IU/gr ,1000IU/gr) of free and encapsulated nicin in liposome (by spray-dried method) were added as spray on surimi of kilka and one treatment was selected as a control. The results showed that change of chemical and bacterial parameters in treatment of encapsulated nicin was lower than free nicin and control treatments. Concentration of 1000IU/gr of nicin was better than results of other treatments. The shelf life of surimi of kilka in control, free and encapsulated nicin treatments for bacterial results were 9,12 , 15 days, respectively, and forTBA , TVN and PV were  6 , 15 and at least 15 days, respectively. The conclusion was that encapsulated nicin in liposome improved shelf life of surimi of kilka.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Free nicin
  • Encapsulated nicin
  • surim
  • Kilka
آخوندزاده بستی، ا.؛ بکایی، س. و قنائی، ک.، 1378. بررسی مقایسه ای دو روش اندازه­گیری ازت فرار تام (TVN) و شمارش کلی باکتری های هوازی (Total count) در تعیین کیفیت برخی از ماهیان دریایی استخوانی منجمد. مجله دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، 18-15 ،(2)54.
اصغری، م.؛ علیزاده دوغیکلایی، ا.؛ صفری، ر.؛ ارشدی، ع.  و سعیدی اصل، م.ر.، 1388. بررسی تاثیر نایسین Z. واستات سدیم بر زمان ماندگاری فیله کپور نقره­ای (Hypophthalmichthys molitrix) در طی نگهداری در دمای 4 درجه سانتیگراد فصلنامه ی علوم و فناوری غذایی. 64-56 ،(3)1.
انوری، م.؛ بهنام، ش.؛ رضایی، م.؛ سلطانیان، س. و صفری، ر.، 1388. پتانیل آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی باکتریوسین Zدر افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای (Oncorhynchus mykiss) بسته بندی شده در خلأ در دمای ºC 4. ششمین همایش ملی بیوتکنولوژی جمهوری اسلامی ایران، مرداد 1388.
رضوی شیرازی، ح.، 1373. تکنولوژی فرآورده­های دریایی (اصول نگهداری و عمل آوری). انتشارات پارس نگار، چاپ دوم، صفحات 55-49.
سالنامه آماری شیلات ایران. 1383. دفتر طرح و توسعه شیلات ایران.
سالنامه آماری شیلات ایران. 1391. دفتر طرح و توسعه شیلات ایران.
شاملوفر، م.، 1391. استفاده از نایسین ریزپوشانی شده و سیترات سدیم به منظور افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی قزل آلای رنگین کمان (Onchorynchus mykiss)در بسته بندی باروش اتمسفر اصلاح شده (MAP) و تاثیر آنها بر باکتری   استافیلوکوکوس اورئوس.رساله دکتری. گروه شیلات. دانشگاه آزاد اسلامی  واحد علوم وتحقیقات تهران،160صفحه.
عبداله زاده، ا.؛ رضایی، م.؛ حسینی، ه. و صفری، ر.، 1390. تاثیر نایسین واسانس آویشن شیرازی به تنهایی و  توام با یکدیگر بر    جمعیت لیستریا مونوسیتوژنز تلقیح شده در گوشت چرخ شده ماهی فیتوفاگ.مجله علوم صنایع غذایی ایران، 20-13 ،4.
محمدزاده، ب. و رضایی، م.، 1390. اثر عصاره چای سبز بر کیفیت چربی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss به هنگام نگهداری زیر یخ. نشریه شیلات. مجله منابع طبیعی ایران، 93-85 ،(1)64.
موسوی نسب، م.؛ موسوی نسب، س.؛ عابدی،  ع.؛ حقیقی منش، س.؛ خالصی، ه. و عباسفر،  ا.، 1387. تولید فرآورده های دریایی با ارزش افزوده. هجدهمین کنگره ملی علوم وصنایع غذایی ایران، مشهد.
Al-Dagal, M.M. and Bazarra, W.A., 1999. Extension  of shelf-life of whole and peeled shrimp with organic acid salts and bifidobacteria. Journal of Food Protect, 62, 51–56.
Al-Holy, M., Lin, M. and Rasco, B., 2005. Destruction of Listeria monocytogenes in sturgeon Acipenser transmontanus caviar by a combination of nisin with chemical antimicrobials or moderate heat. Journal of Food Protection, 68(3), 512-520.
 
AOAC. 2002. Official methods of analysis of the association of the official analysis
 
chemists. Association of Official Analytical Chemists, (14th ed.), Washington, DC New York.AOAC. 2005. Official method of analysis (17th ed). Washington, DC: Association of Official    Analytical Chemists.
Aubourg, S.P., Perez-Alonso, F. and Gallardo, J.M., 2004. Studies on rancidity inhibition in frozen horse mackerel (Trachurus trachurus) by citric acid and ascorbic acids. European Journal of Lipid Science and Technology, 106, 232-240.
Benech R.O., Kheadr E.E., Laridi R., Lacroix C. and Fliss I., 2002. Inhibition of listeria innocua in Cheddar cheese by addition of Nisin Z in Liposomes or by in situ production in mixed culture. Applied and Environmental Microbiolgy, 68(8), 3683-3690.
Chaijan, M., Benjakul, S., Visessanguan, W. and Faustman, C., 2006. Changes of lipids in sardine (Sardinella gibbosa) muscle during iced storage. Food Chemistry, 99, 83-91.
Cogus,  U., Bozoglu, F. and Yurdugul, S., 2006. Comparative effects of lactic acid, nisin, coating combinated and alone applications on some postmortem quality criteria of refrigerated sardina pilchardus[electronic resource]. Journal of Food Quality. Malden, USA : Blackwell Publishing Inc 2006 Dec., 29(6), 658-671.
Egan, H., Kril, R.S . and Sawyer, R., 1997. Pearsons chemical analaysis of food. 9 (End), pp. 609-634.
Faghani Langroudi, H., Soltani, M., Kamali, K., Ghomi, M.R., Hoseini, S.E., Benjakul, S. and Heshmatipour Z., 2011. Effect of Listeria monocytogenes inoculation, sodiuma cetate and nisin on microbiological and chemical quality of grass carp Ctenopharyngodon idella during refrigeration storage. African Journal of Biotechnology, 10(42), 8484-8490.
Fazli,  H., Zhang,  C.I.,  Hay,  D.E., Lee,  C.W., Janbaz,  A.A. and Bourani, S.S., 2007. Population dynamics and stock  assessment of common kilka (Clupeonella cultriventris caspia) in Iranian water. . Iranian Journal of Fisheries Science, 7, 47-70.
Kordel M. and Sahl H.G.,1986. Susceptibility of bacterial eukaryotic and artificial membranes to the disruptive action of cationic peptides pep5 and nisin. FEMS Microbiology Letters, 34, 139-144.
Lakshmanan, P.T., 2000. Fish spoilage and quality assessment. In: Iyer TSG, Kandoran MK, Thomas M, Mathew PT (Eds.) Quality assurance in seafood processing (pp. 26–40). Cochin: Society Fisher Techno (India).
Lindsay, R.C., 1991. Flavour of fish. Paper presented at 8th World Congress of Food Science and Technology, 29th September - 4th October, Toronto, Canada.
L´opez-Caballero, M.E., G´omez-Guill´en, M.C., P´erez-Mateos, M. and Montero P., 2004. A chitosan-gelatin blend as a coating for fish patties. Food Hydrocolloids, 19(2), 303-311.
McFaddin, J.F., 2000. Biochemical tests for identification of medical bacteria, 7nd Ed., Baltimore, Williams and Wilkins.
Mirdamadi, S., Agha Ghazvini, S., Falahpour, M. and Farzaneh, A.M., 2010. Study of antimicrobial effect of nisin, encapsulated nisin in liposomes and lactococcus lactis as a nisin producer on food born pathogenes. In: International Conference on Food Innovation: FoodInnova 2010. University of Valencia, Spain.
Mulders J.W., Boerrigter I.J., Rollema H.S., Siezen R.J. and De Vos W.M., 1991. Identification and characterization of the lantibiotic nisin Z, a natural nisin variant. European Journal of Biochemistry, 201(3), 581-584 .
Ojagh, S.M., Rezaei, M., Razavi, S.H. and Hosseini, S.M.H., 2010. Effect of chitosan coatings enriched with cinnamon oil on the quality of refrigerated rainbow trout. Food Chemistry, 120, 193–198.
Özogul, F., Polat, A. and Özogul, Y.,  2004. The effects of modified atmosphere packaging and vacuum packaging on chemical, sensory and microbiological changes of sardines (Sardina pilchardus). Food Chemistry. 85, 267-273.
Özyurt, G., Kuley, E., Özkűtűk, S. and Özogul, F. 2009. Sensory, microbiological and chemical assessment of the freshness of red mullet (Mullus barbutus) and goldband goatfish (Upeneus moluccensis) during storage in ice. Food Chemistry, 1(114), 505-510.
Pacheco-Aguilar, R., Lugo-Sanchez, M. E., and Robles-Burgueno, M. R, 2000. Postmortem biochemical and functional characteristic of Monterey sardine muscle stored at 0°c. Journal of Food Science,65(1): 40-47.
Pawar, D.D., Malik, S.V.S., Bhilegaonkar, K.N. and Barbuddhe, S.B., 2000. Effect of nisin and its combination with sodium chloride on the survival of Listeria monocytogenes added to raw buffalo meat mince. Meat Science, 56(3), 215-219.
Pearson, D., 1994. Laboratory technic in food analysis. Butter Worth. London, UK. pp. 256-270.
Rehbein , H. and Oehlenschlager, J., 2009. Fishery products quality, safety and authenticity, John Wiley and Sons.
Roler, S., 1995. The quest for natural antimicrobials as novel means of food preservation: Status reports on a European research project. International Biodeterioration and Bioegradation, 36, 333-345
Ruiz-Capillas, C. and Moral, A., 2005. Sensory and biochemical aspects of quality of whole bigeye tuna (Thunnus obesus) during bulk storage in controlled atmospheres. Food Chemistry, 89(3), 347–354.
Sallam, K.I., 2007. Antimicrobial and antioxidant effects of sodium acetate, sodium lactate and sodium citrate in refrigerated sliced salmon. Food Control, 18(5), 566-575.
Salmaso, S., Elvassore, N., Bertucco, A., Lante, A. and Caliceti, P., 2004. Nisin-loaded poly-L-lactide nano-particles produced by CO2 anti-solvent precipitation for sustained antimicrobial activity. International Journal of Pharmaceutics, 287(1-2), 163-173.
Schmidt S.E., 2009. Antimicrobial efficacy of liposome encapsulated nisin and nisin’s inhibition against Listeria monocytogenes in fluid milk at different storage temperatures.master s thesis,Texas A&M University .
Shimizu, Y., Toyohara, H. and Lanier, T.C., 1992. Surimi production from fatty and dark fleshed fish species.pp.181-207.
Shirazinejad, A., Noryati, R., Rosma, A. and Darah, I., 2010. Inhibitory effect of lactic acid and nisin on bacterial and spoilage of chilled shrimp. World Academy of Science Engineering and Technology, 65, 163-167.
Stiles M.E., 1994. Potential for biological control of agents of food born disease. Food Research International, 27(30), 245-250.
Suarez, M., Héctor, P., Sandra, C. and Cortes, R.M.2008. Physical-chemical quality and sensory attributes of cut bio-preserved cachama fillets vacuum packaging under refrigeration. Rev Colom Cienc Pecua [online]. 21, 330-339.
Tome, E., Teixeira, P., & Gibbs, P. A., 2006. Anti-listerial inhibitory lactic acid bacteria isolated from commercial cold smoked salmon. Food Microbiology, 23, 399-405.
Xiao D., 2010. Novel delivery systems of nisin to enhance longterm efficacy against foodborne pathogen Listeria monocytogenes. Doctoral Dissertations. University of  Tennessee, Knoxville. pp. 1-3.
Yeldiz, M., Şener, E. and Gün, H. 2006. Effect of refrigerated storage on fillet lipid quality of Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss W.) fed a diet containing different levels of DL α-Tocopherol Acetate. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 30, 143-150.