تاثیر پروبیوتیک پدیوکوکوس اسید لاکتیکی روی رشد، فاکتورهای خونی و سرمی در ماهی آزاد دریای خزر

نویسندگان

چکیده

هدف از این تحقیق بررسی اثر پروبیوتیک باکتوسل بر روی عملکرد رشد، پارامترهای خونی و سرمی بچه ‌ماهیان آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius) بود. بدین منظور، بچه ماهیان آزاد دریای خزر (با وزن اولیه1/0± 9/6 گرم)، به مدت 8 هفته با به کارگیری پنج جیره شامل سطوح 0 (شاهد)، 1/0، 2/0، 3/0 و 4/0گرم در کیلوگرم نگهداری شده و این آزمایش در 5 تیمار، 3 تکرار انجام شد. پس از پابان دوره از پارامترهای رشد ماهیان اندازه گیری شد، همچنین در انتها از ماهیان خونگیری بعمل آمد و شاخص های خونی شامل: تعداد گلبولهای قرمز، تعداد گلبولهای سفید، هموگلوبین و هماتوکریت، شاخص های بیوشیمیایی (کلسترول،گلوکز، تری گلیسرید و پروتئین کل) بررسی شد. نتایج نشان داد که ضریب تبدیل غذایی در تیمار پنجم (4/0 گرم پروبیوتیک) به طور معنی داری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت. ضریب رشد ویژه، وزن نهایی و افزایش وزن در تیمار سوم‌ (2/0گرم) در مقایسه با گروه شاهد به طور معنی‌داری افزایش یافت. استفاده از پروبیوتیک در جیره غذایی اختلاف معنی‌داری در هموگلوبین، هماتوکریت و غلظت متوسط هموگلوبین گلبول قرمز (MCHC) ایجاد نکرد. در حالی که هموگلوبین متوسط سلولی (MCH) و حجم متوسط گلبولی (MCV) در تیمار پنجم (4/0 گرم پروبیوتیک) مقایسه با گروه شاهد به صورت معنی‌داری افزایش و همچنین گلبول قرمز به صورت معنی داری در مقایسه با گروه شاهد کاهش یافت (05/0P

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The effect of probiotic bactocell on growth performance, blood parameters and some serum parameters in Caspian salmon (Salmo caspius)

نویسندگان [English]

  • i A. Hossein
  • H. Oraji
  • S. Yegane
  • H. Shahabi
چکیده [English]

The effect of probiotic Pediococcus acidilactici on growth performance, blood and some serum parameters on Caspian salmon (Salmo trutta caspius) was studied. An experiment was designed with five treatments each with three replicates. Two hundred and seventy Caspian salmons average (±SD) initial weight of 6.9 ± 0.1 g were assigned to fifteen experimental tanks. The experimental period was eight weeks. At the end of this period, the growth parameters were measured. In addition, after 8 weeks feeding on experimental diets, hematological parameters and metabolic products (cholesterol, glucose and total protein) were measured. Results showed that feed conversion in five treatments (0.4 g probiotic) significantly was lower than control group. Specific growth rate, final weight and weight gain in treatments (0.2 g) compared with the control group significantly increased. Use of probiotics in the diet, showed no significant differences in hemoglobin, hematocrit and mean cell hemoglobin concentration (MCHC). The mean cellular hemoglobin concentration (MCH) and mean corpuscular volume (MCV) were significantly increased in five treatments (0.4 g) compared with the control group, but significantly decreased red blood cell counts (RBC) in five treatments. White blood cells also increased the amount of probiotics 0.2 g. The results of this study indicated that 0.2 g/kg Pediococcus acidilactici probiotics in the diet could be a useful food supplement and should be used to improve the growth parameters in Caspian salmon.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Pediococcus acidilactici
  • Parameters of blood
  • Growth
  • Caspian salmon