فعالیت آنزیم های گوارشی روده تحت تأثیر نسبت های مختلف مکمل های غذایی متیونین و لیزین در جیره غذایی ماهی جوان صبیتی (Sparidentex hasta)

نویسندگان

چکیده

این تحقیق با هدف مطالعه اثرات نسبت­های مختلف مکمل­های غذایی متیونین و لیزین بر فعالیت آنزیم­های گوارشی روده در ماهی جوان صبیتی (Sparidentex hasta) طراحی و اجرا گردید. ۱۸۰ قطعه ماهی جوان صبیتی با میانگین وزنی 4/1± 38/31 گرم در ۱۸ تانک پلی اتیلنی 300 لیتری با تراکم یکسان در هر تانک (10 عدد ماهی در هر تانک) توزیع گردید. ماهیان با 6 جیره غذایی آزمایشی با نسبت­های مختلف متیونین به لیزین شامل تیمار فاقد متیونین و لیزین (گروه شاهد)، تیمار 1 حاوی100% متیونین، تیمار 2 حاوی 75% متیونین و 25% لیزین، تیمار 3 حاوی 50% متیونین و 50% لیزین، تیمار 4 حاوی 25% متیونین و 75% لیزین، تیمار 5 حاوی100% لیزین در حد 2 درصد وزن خشک جیره غذایی، به مدت 8 هفته و در حد سیری به روش دستی تغذیه شدند. در پایان دوره آزمایش، آنزیم­های گوارشی تریپسین، کیمو­تریپسین، آلکالین­فسفاتاز، پروتئاز کل، لیپاز و آلفا­آمیلاز مورد اندازه­گیری قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که استفاده از نسبت­های مختلف مکمل­های اسید­آمینه­ای متیونین و لیزین بر فعالیت آنزیم­های گوارشی تریپسین، کیمو­تریپسین، آلکالین­فسفاتاز و لیپاز به طور معنا­دار تأثیر گذاشت (05/0P<). آنزیم­های تریپسین و کیمو­تریپسین با افزایش میزان لیزین در جیره غذایی روند افزایشی را داشتند، بطوریکه تیمار 5 بیشترین فعالیت این آنزیم­ها را نشان داد. در حالیکه فعالیت آنزیم آلکالین­فسفاتاز در تیمار­هایی با مقادیر بیشتر اسید­آمینه متیونین در جیره غذایی، میزان بالاتری داشت (تیمار 2). افزایش اسید­آمینه لیزین در جیره غذایی سبب کاهش فعالیت آنزیم لیپاز گردید. سنجش میزان فعالیت آنزیم­های آلفا­آمیلاز و پروتئاز کل، تفاوت معناداری را نشان نداد. همچنین با توجه به حد متعادل­تر مکمل­های اسید­­آمینه­ای متیونین و لیزین در تیمار 2، می­توان جیره غذایی با نسبت 75 درصد مکمل اسید آمینه متیونین و 25 درصد لیزین را مطابق نیاز این گونه معرفی نمود.  

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Intestinal digestive enzyme activity under the influence of different dietary supplements methionine and lysine in the diet of Sparidentex hasta

نویسندگان [English]

  • R. Movahedian
  • M. Zakeri
  • P. Kochanian
  • S.M. Mousavi
  • A. Taghavi Moghadam
چکیده [English]

This study was conducted to determine the effects of dietary methionine and lysine supplementation on digestive enzymes activity in juvenile Sobaity, Sparidentex hasta. For this purpose, 180 juvenile fish with an initial average weight of 31.38 ± 1.4 g were distributed randomly in eighteen (300 L) polyethylene tanks. 6 experimental diets were prepared with different levels of methionine and lysine including control diet (without dietary methionine and lysine), Diet 1: 100% methionine; Diet 2: 75% methionine and 25% lysine; Diet 3: 50% methionine and 50% lysine; Diet 4: 25% methionine and 75% lysine; Diet 5: 100% lysine. During the experimental period, fish were fed to satiation thrice daily (8:00, 13:00 and 18:00 hours) for 8 weeks. At the end of the experiment, digestive enzymes (trypsin, chymotrypsin, alkaline phosphatase, amylase, lipase and total protease were effected by different dietary levels of methionine and lysine supplementations (P<0/05). Also, the activity of trypsin and chymotrypsin had showed an increasing trend with increased amount of diet lysine while enzyme activity of alkaline phosphatase was higher in treatments contains maximum amount of methionine supplementation. According to results, the increasing of lysine in diet reduced enzyme activity of lipase. The results, showed no significant differences between experimental treatments in amylase and total protease (P<0/05). Based on the results of evaluation digestive enzymes, amino acids supplements of lysine and methionine were changed the activity of digestive enzymes in juvenile Sobaity, (S. hasta). Finally, Diet 2 with 75% methionine and 25% lysine was suggested for used by Sobaity, as to the balance of dietary methionine and lysine supplementation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Methionine
  • Lysine
  • Digestive enzymes
  • Sparidentex hasta