بررسی خاصیت آنتی‌اکسیدانی خیار دریایی Holothuria parva در دو حالت خشک ( آبدهی شده) و تازه

نویسندگان

دانشگاه آزاد اسلامی

چکیده

خیار دریایی یک منبع مهم از مواد با ارزش دارویی و تغذیه­ای است. در این پژوهش مقدار فنل، فلاونوئید ، فعالیت آنتی­اکسیدان و تجزیه تقریبی خیار دریایی گونه Holothuria parva در دو حالت تازه و خشک(آبدهی شده) مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور نمونه‌ها از بندر لنگه در خلیج فارس جمع‌آوری شده­است. نمونه‌ها در آزمایشگاه به صورت انجمادی خشک شده و میزان رطوبت آنها اندازه­گیری­گردید  سپس تجزیه تقریبی آن محاسبه گردید. میزان فنل به روش فولین سیوکالتو، میزان فلاونوئید به روش نورسنجی کلریدآلومینیوم و میزان فعالیت آنتی­اکسیدان با استفاده از DPPH سنجیده شد. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان رطوبت در نمونه تازه برابر با 20/81%±، پروتئین ۰/۱۲%±، چربی ۳۴/۰%± ، خاکستر ۵۰/۵% ±و کربوهیدرات ۹۵/۰% ± بوده است. این مقادیر برای نمونه آبدهی به ترتیب برابر با: ۵۰/۹۲%±، ۷۶/۳%±، ۳۶/۰%±، 1%± و ۰۷/۲%± محاسبه شده­است. میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی در نمونه تازه برابر 063/0 ± و در نمونه آبدهی 060/0± میلی­گرم ویتامینC  در گرم نمونه خشک و شاخص IC50در نمونه تازه 26/5± و در نمونه آبدهی 14/4 ±بود. میزان فنل کل در نمونه تازه برابر 22/0 ± و در نمونه آبدهی 19/0 ± میلی­گرم اسید گالیک در گرم نمونه خشک بود. میزان فلاونوئید در نمونه تازه 86/3 ± و در نمونه آبدهی 02/5 ± میلی­گرم کوئرستین در گرم نمونه خشک بود. در مورد تجزیه تقریبی فقط میزان پروتئین و خاکستر در حالت تازه نسبت به حالت آبدهی  بیشتر و دارای اختلاف معناداری بود (05/0p<) ومیزان رطوبت در حالت خشک (آبدهی­شده) بیشتر از حالت تازه و دارای اختلاف معناداری بود(05/0p<). میزان فنل و فلاونوئید در دو حالت یکسان بوده­است. میزان مهار رادیکال آزاد DPPH در حالت تازه بیشتر از حالت آبدهی و دارای اختلاف معناداری بود (05/0p<) و در نتیجه حالت تازه این گونه خیار دریایی دارای فعالیت آتنی اکسیدانی بیشتری نسبت به حالت خشک(آبدهی شده) است و برای استفاده در صنایع دارویی و غذایی سودمندتر است.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluation of the antioxidant activity of dried (rehydrate) and fresh sea cucumber, Holothuria parava

نویسندگان [English]

  • Golriz Diba
  • Shahla Jamili
  • Ehsan Ramezani fard
چکیده [English]

Sea cucumber is a valuable resource containing several materials that can be used as natural products and pharmaceutical industries. In this study, proximate composition and the amount of total phenols, flavonoids and antioxidant activity of fresh and rehydrated (after drying) sea cucumber, Holothuria parva, were examined. The samples were collected from Bandar Lengeh in the Persian Gulf during low tide and kept frozen. The samples were freeze-dried and the moisture content was calculated. The protein, lipid, ash and carbohydrate contents were then measured. The amounts of antioxidant activity (DPPH), phenol and flavonoid contents were also measured. All results have possibility (p<0.05). In fresh sample, the moisture, protein, lipid, ash and carbohydrate contents were ±81.20, ± 12.00, ± 0.34, ±5.50 and ±0.95%, respectively, while they were ±92.50, ± 3.76, ±0.36, ±1.00 and ±2.07% in rehydrated sample. The antioxidant activity in fresh and rehydrated samples were equal to ±0.063 and ±0.060 mg vitamin C/g dry sample, respectively. The IC50 in fresh sample was ±5.26 while in the rehydrated sample was ±4.14. Total phenol content of fresh and rehydrated samples were equal to ±0.22 and ±0.19 mg gallic acid/g dry sample, repectively. The flavonoid contents in fresh and rehydrated samples were equal to ±3.86 and ±5.02 mg Quercetin/g dry sample, respectively. The amounts of protein and ash in fresh sample were significantly higher than rehydrated sample with significant difference (p<0.05). Moisture in rehydrated sample was significantly higher than fresh sample with significant difference (p<0.05). There were no significant difference between fresh and rehydrated samples in terms of their phenon and flavonoid contents. The DPPH radical scavenging capacity was significantly higher in the fresh sample compared to the rehydrated sample with significant difference (p<0.05). It can be concluded that this species of fresh sea cucumber has more antioxidant activity than rehydrated (after drying) sea cucumber and more beneficial to be used in pharmaceutical and food industries.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Sea cucumber
  • Holothuria parva
  • Proximate composition
  • Free radicals
  • DPPH
  • phenols
  • Flavonoids