تولید ژلاتین از پوست کفشک ماهیان ، کوسه و ضایعات فیله ماهی در استان خوزستان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

اهواز

چکیده

هدف از این تحقیق، تولید ژلاتین از پوست ماهیان کفشک، کوسه و ضایعات فیله و تعیین شرایط بهینه برای استخراج ژلاتین از آنها بوده است. این طرح در دو مرحله انجام گردید: در مرحله اول، اثر شرایط pH (قلیایی و اسیدی) و نوع ماده اولیه (کفشک ماهی، کوسه ماهی و ضایعات فیله) بر روی مهمترین خواص کمی و کیفی ژلاتین (راندمان، درجه خلوص و رنگ) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم تحقیق نیز اثر دما (در سه دمای سطح 70، 75 و 80 درجه سانتیگراد) و pH (در دو سطح 6 و 5/6) بر روی میزان راندمان ژلاتین ارزیابی گردید. مواد اولیه مورد نیاز تحقیق از شیلات استان بوشهر تهیه شد. نتایج نشان داد که ژلاتین با بیشترین مقدار از روش قلیایی (با حذف ناخالصی های پوست کفشک ماهی در مجاورت محلول هیدروکسید سدیم 4 درصد به مدت سه هفته در دمای 25 درجه سانتیگراد) و همچنین از روش اسیدی در دمای 70 درجه سانتیگراد و 6.5pH بترتیب برابر با 85/20 و 57/21 درصد با بهترین کیفیت بدست آمد که در مقایسه با راندمان ژلاتین بدست آمده توسط دیگر محققین 76/1 درصد بیشتر بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Gelatin production from skin of Psettodes erumei, Pleurotromata and fillet wastes of fish processing plants in Khouzestan province, south Iran

نویسنده [English]

  • A. Abromand
Ahvaz
چکیده [English]

The use of coarse and offal fish and fish wastes for gelatin production was investigated. The research was conducted in two stages. In the first stage, fillet wastes, shark, and flounder were examined for their gelatin yield, purity, color, odor and flavor. in the second stage, the effects of temperature in three levels, 70, 75, 80 degrees centigrade and pH in two levels (6.5 and 6) were evaluated on the gelatin yield content. The raw materials were prepared from fishery factories in Boushehr Province. The alkaline and acid methods resulted in the maximum amount of gelatin. For alkaline method, impurities of the flounder were removed under Sodium Hydroxide 4% and 25degrees centigrade in three weeks which gave 20.85% gelatin. In acid method under a pH 6.5 and 70 degrees centigrade, 21.57% gelatin was produced. The results show an increase of 1.76% in gelatin production compared to similar studies......