تعیین ارزش غذایی آرد آرتمیا با استفاده از روشهای شیمیایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



نمونه های آرتمیای مورد نیاز از سه منطقه شامل: دریاچه ارومیه، استخرهای خاکی پرورشی در حاشیه دریاچه ارومیه و دریاچه قم جمع آوری و پس از خشک و آسیاب کردن همراه با آرد ماهی جهت تجزیه تقریبی و تعیین میزان مواد معدنی، مورد تجزیه شیمیایی قرار گرفتند. در مرحله بعد تحت شرایط in vitro قابلیت هضم پروتئین نمونه ها در آنزیم پپسین و همچنین میزان لیزین فعال آنها از طریق روش اتصال رنگ تعیین شد. نتایج بدست آمده از آنالیز شیمیایی انواع آرد آرتمیا بیانگر متغیر بودن ارزش غذایی این ماده خوراکی می باشد. نوع گونه، شرایط تغذیه آرتمیا، منطقه و فصل برداشت و ناخالصی های موجود در توده زنده جمع آوری شده در این مورد نقش مهمی دارند.
در آزمایش قابلیت هضم پروتئین نمونه ها در آنزیم پپسین بین تیمار آرتمیای دریاچه ارومیه با سایر تیمارها، اختلاف معنی داری مشاهده شد (P<0.05). بیشترین درصد قابلیت هضم مربوط به تیمار آرتمیای دریاچه قم (92.74 درصد) و کمترین درصد مربوط به تیمار آرتمیای دریاچه ارومیه (90.47 درصد) بود. از نظر میزان لیزین فعال نمونه ها، بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی داری مشاهده نشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

CHEMICAL ANALYSIS OF THE NUTRITIONAL VALUE OF THE FISH MEAL PRODUCED FROM ARTEMIA SP.

نویسندگان [English]

  • A. Zarei
  • M. Hafezeih
چکیده [English]

Artemia sp. samples were gathered from three regions, including Urmia Lake, earthem ponds beside Urmia Lakeand Ghom Salt Lake. After drying and grinding the samples chemical tests were implemented to determine nutritional value and the mineral composition of the samples. In the next step, under in vitro condition, protein digestibility of samples was determined with Pepsin enzyme method and active lysine was assayed by dye binding method.
Results showed that nutritional value of Artemia sp. meal is variable. We found that species, region and season of harvest and biomass impurity bring about part of the variability. In Peps indigestibility test, there was a significant difference between the meal produced from Artemia sp. of Urmia Lake and other locations (P<0.05). The highest digestibility was recorded for the Artemia sp of the Ghom Salt Lake (92.74%) and the lowest was found for that of the Urmia Lake (90.47%). For active lysine value, no significant difference was found between the locations. The highest value of the active lysine belonged to the fish meal produced from Artemia sp. of the Urmia Lake (36.68 mmol/16g N) and the lowest value related to the Ghom Artemia sp. (21.65 mmol/16gN).

کلیدواژه‌ها [English]

  • ARTEMIA SP
  • nutritional value
  • protein