تاثیر سطوح مختلف نوکلئوتید جیره بر شاخصهای رشد، بقاء و آنزیمهای کبدی ماهی آزاد دریای خزر(Salmo trutta caspius Kessler، 1877)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



تاثیر نوکلئوتید جیره در سطوح مختلف بر شاخصهای رشد، بقاء و آنزیمهای کبدی ماهی آزاد دریای خزر ( Salmo trutta caspius) با وزن متوسط 001/0±26/12 گرم به مدت 60 روز بررسی شد. آزمایش درون مخازن 300 لیتری با تراکم ذخیره سازی 35 عدد ماهی در هر تانک انجام گرفت. نوکلئوتید جیره در 5 سطح صفر، 15/0، 25/0، 35/0 و 5/0 درصد به جیره غذایی ماهی آزاد دریای خزر اضافه گردید. غذادهی 5 بار در روز بین 3 تا 5 درصد وزن توده زنده در یک دوره پرورش انجام شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش آنالیز واریانس یکطرفه ((one way ANOVA انجام شد. افزودن نوکلئوتید جیره به ترکیب غذایی ماهی آزاد دریای خزر سبب افزایش معنی داری در وزن نهایی، ضریب رشد ویژه، نرخ بازده پروتئین، ارزش تولیدی پروتئین، غذای مصرفی و کاهش معنی داری در ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با تیمار شاهد گردیده است. از نظر شاخص وضعیت و میزان بقاء اختلاف معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد (05/0

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

EFFECTS OF DIFFERENT LEVELS OF DIETARY NUCLEOTIDE ON GROWTH PERFORMANCE, SURVIVAL AND LIVER ENZYME ACTIVITY OF CASPIAN SALMON (SALMO TRUTTA CASPIUS KESSLER, 1877) JUVENILES

نویسندگان [English]

  • N. Mahmodi
  • A. Abedian
  • M. Soltani
چکیده [English]

Caspian salmon (Salmo trutta caspius) juveniles were fed with dietary nucleotide levels of 0, 0.15, 0.25, 0.35 and 0.5% to investigate their effects on growth performance, survival rate and liver enzymes. Juveniles with an initial average weight of 12.26±0.001g were fed with the experimental diets for 60 days. The trial was carried out in 300 liter tanks each containing 35 fish which were fed with five meals a day at the rate of 3-5% of body weight. Statistical analysis was performed using One-way ANOYA.
Results of the study showed that the addition of dietary nucleotide led to significant increase of body weight gain (BW), weight increase percentage (BWI), specific growth rate (SGR), protein efficiency ratio (PER), protein productive value (PPY) and feed intake but significant decrease of food conversion ratio (FCR) as compared to the control treatment (P<0.05). No significant difference was found in condition factor (CF) and survival rate among the treatments (P>0.05). The best value of growth improvement indices was observed at the dietary level of 0.25% nucleotide. Liver enzymes including AST, ALT and LDH at the level of 0.35% and ALP at the level of 0.25% were significantly lower than control treatment (P<0.05). Our results also indicated that dietary nucleotide can have positive effects on growth performance and would decrease liver demolition.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Nutrition
  • NUCLEOTIDE
  • Growth
  • LIVER ENZYME
  • Salmo trutta caspius
  • Iran