تغییرات فصلی ترکیب شیمیایی و سطوح اسیدهای چرب در تخمدان ماهیان کپور دریایی حوضه جنوب شرقی دریای خزر (سال 1386-1387)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

 



در این تحقیق، ترکیب شیمیایی و سطوح اسیدهای چرب گناد (تخمدان) کپور معمولی (Cyprinus carpio) مورد بررسی قرار گرفت. پروتئین، لیپید، ترکیب اسیدهای چرب و رطوبت محتوای تخمدان در کپور دریایی در 4 فصل سال (تابستان، پاییز و زمستان سال 1386 و بهار (1387 تعیین شد. آزمایشات مورد نظر بر روی تخمدان 10 ماهی، در هر فصل انجام گرفت. میانگین (±انحراف استاندارد) ضریب گنادوسوماتیک ماهیان دریایی در طول سال 7.53±5.02 بود. ترکیب تقریبی تخمدان در طول سال بترتیب: لیپید 8.06±2.20؛ پروتئین 23.26±4.85؛ رطوبت 67.12±3.85 تعیین شد. لیپید محتوای تخمدان ماهی کپور دریایی از تابستان تا بهار افزایش یافت (تابستان 6.875±0.53؛ پاییز 7.07±2.12؛ زمستان 7.96±1.22؛ بهار (9.44±3.62، پروتئین از تابستان تا بهار افزایش یافت (تابستان 12.92±0.09؛ پاییز 23±1.32؛ زمستان 25.16±0.63؛ بهار (27.11±0.63 در حالیکه رطوبت از تابستان تا بهار کاهش یافت (تابستان 75.235±1.75؛ پاییز 68.25±2.28، زمستان 65.685±0.40؛ بهار (63.43±0.11. تغییرات پروتئین و رطوبت محتوای تخمدان در طول سال معنی دار بود (P<0.05)، اما لیپید محتوای تخمدان در طول آزمایش تغییر معنی داری نداشت (P>0.05). اسیدهای چرب اشباع و چند غیراشباع از تابستان تا بهار (فصل تخمریزی) افزایش یافتند، اسیدهای چرب اصلی محتوای گناد کپور دریایی بترتیب اولئیک (C18:1)، پالمتیک (C16:0)، دکوزاهگزانوئیک (C22:6 DHA)، پالمیت اولئیک (C16:1)، آراشیدونیک اسید (C20:4)، استئاریک (C18:0)، اکوزاپنتاانوئیک (C20:5 EPA) و لینولئیک (C18:2) بودند. لیپید، پروتئین و اسیدهای چرب امگا 3 طی بلوغ تخمک افزایش یافتند. به نظر می رسد این منابع انرژی در رشد جنینی مورد نیاز هستند.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

SEASONAL VARIATION OF CHEMICAL COMPOSITION AND FATTY ACID PROFILE OF OVARY IN WILD COMMON CARP (CYPRINUS CARPIO) OF SOUTHEASTERN CASPIAN SEA

نویسندگان [English]

  • S. Yeganeh
  • B. Shabanpor
  • H. Hosseini
  • M. Imanpor
  • A. Shabani
  • M. Moeini
  • A. Mottalebi
چکیده [English]

Chemical composition and fatty acid profile of common carp's gonad (ovary) were assessed. Protein, lipid, fatty acid profile and moisture content were determined during 4 seasons' summer, autumn, winter in 2007 and spring in 2008. For each season 10 samples were examined. Average of gonadosomatic index ill wild common carp was 7.53±5.02. Proximate composition of ovary during the study period showed the lipid at 8.06±2.20 protein at 23.26±4.85 and moisture at 67.12±3.85. The results showed lipid content of wild fish ovary increased from summer to spring (summer 6.875±0.53 autumn 7.07±2.12 winter 7.96±1.22 spring 9.44±3.62) protein content also increased from summer to spring (summer 12.920.09; autumn 23±1.32 winter 25.16±0.63 spring 27.11±0.63), moisture content decreased in this period (summer 75.235±1.75 autumn 68.25±2.28 winter 65.685±0.40; spring 63.43±0.11). Significant differences (P<0.05) in protein and moisture content were found during different seasons, but for lipid content the differences were not significant (P>0.05). Saturated and polyunsaturated fatty acids increased from summer to spring (spawning season). The major fatty acids identifiedin common carp ovary were Oleic (C18:1), palmitic (C16:0), Docosahexanoic acid (C22:6 DHA), Palmitoleic (C16:1), Arachidonic, AA (C20:4), Stearic (C18:0), Eicosapentaenoicacid (C20:5 EPA) and Linoleic (C18:2) in all seasons. Lipid, protein and w3 PUPA increased during gonad maturation. It seems that these resources of energy are necessary for embryogenesis.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Cyprinus carpio
  • OVARY
  • Fatty acid
  • Iran