ارزیابی تجویز جیره‌ای Lactobacillus plantarum KC426951پوشش‌دار شده بر رشد، درصد ماندگاری، شاخص‌های خون، سرم و فلور باکتریایی روده قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

در این تحقیق اثر  Lactobacillus plantarum KC426951پوشش­دار شده بر رشد، درصد ماندگاری، شاخص­های خون، سرم و فلور باکتریایی روده قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور تعداد 90 ماهی با میانگین وزنی 35/0±94/12 گرم با جیره­های غذایی حاوی باکتری پوشش­دار شده لاکتوباسیلوس پلانتاروم شامل تیمار 1 (CFU/g 107)، تیمار 2 (CFU/g 108) و شاهد (جیره فاقد باکتری ((T0) به مدت هشت هفته تغذیه شدند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، تیمارهایی که CFU/g 107 باکتری دریافت کرده بودند به طور معنی­داری نسبت به تیمار شاهد بیشترین افزایش وزن، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد ویژه و کمترین ضریب تبدیل غذایی را دارا بودند (05/0˂P). اما درصد ماندگاری در بین تیمارهای مختلف اختلاف معنی­داری نداشت (05/0˃P). در بررسی فاکتورهای خونی، تعداد گلبول­های سفید در تیمارهای حاوی باکتری به طور معنی­داری بالاتر از تیمار شاهد بود. در تیمار 1، درصد نوتروفیل کمتر و درصد لنفوسیت بیشتر از دو تیمار دیگر بود (05/0˂P) درصد مونوسیت نیز در تیمار 2 به طور معنی­داری بالاتر از تیمار 1 بود (05/0˂P). میزان گلوگز، تری گلیسرید، کلسترول،LDL ، AST و ALP به طور معنی­داری در تیمار 1 بیشتر از دو تیمار دیگر و میزان پروتئین کل در این تیمار به طور معنی­داری بالاتر از تیمار 2 بود (05/0˂P). اما اختلاف معنی­داری در سایر عوامل خونی در بین تیمارها مشاهده نشد (05/0˃P). با توجه به نتایج، تعداد باکتری­های اسید لاکتیک در تیمارهای حاوی باکتری (1 و 2) به طور معنی داری بیشتر از تیمار شاهد و شمارش کلی باکتری در تیمار 1 بطور معنی داری بالاتر از دو تیمار دیگر بود (05/0˂P). بنابراین افزودن   CFU/g 107 باکتری پوشش­دار لاکتوباسیلوس پلانتاروم به جیره ماهی قزل آلای رنگین کمان می­تواند اثرات مثبتی بر فاکتورهای رشد و سلامت این ماهی داشته باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Evaluating the effects of dietary intake of encapsulated Lactobacillus plantarum KC426951 on growth, survival rate, blood and serum factors and gut bacterial flora of Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)

نویسندگان [English]

  • H. Kordi
  • A. Valipor
  • M. Hafezieh
  • A. Shenavar masoleh
  • S. Kordi
چکیده [English]

In this study, the effects of Lactobacillus plantarum KC426951 on growth, survival rate, blood and serum factors and gut bacterial flora of rainbow trout were investigated. For this purpose, 90 fish with an average weight of 12.94±0.35 g were fed for 8 weeks with the diets containing different amounts of encapsulated Lactobacillus plantarum including treatment 1 (107 CFU/g), treatment 2 (108 CFU/g) and the control treatment without Lactobacillus plantarum (T0). The results of this study showed that the highest weight gain, percent of body weight gain, specific growth rate and the lowest feed conversion rate were observed in the treatments 1 which were significantly different as compared to those of the control treatment (P<0.05). However, the amounts of survival rates were not significantly different among various treatments (P>0.05). In blood factors, the numbers of white blood cells in the treatments containing bacteria were significantly higher than the control treatment (P<0.05). The amount of neutrophil in the treatment 1 was lower than that of the other treatments, whereas the amount of lymphocyte in the treatment 1 was higher than that of the other treatments (P<0.05). The amount of monocyte in the treatment 2 was significantly higher than that of the treatment 1 (P<0.05). The levels of glucose, triglyceride, cholesterol, LDL, AST and ALP were significantly higher in the treatment 1 than those of the other treatments. The amount of total protein in the treatment 1 was significantly higher than that of the treatment 2 (P<0.05). But there were not significant differences among various treatments in other blood parameters (P>0.05). According to the results, the numbers of lactic acid bacteria in the treatments containing bacteria (1 and 2) were significantly higher than the control treatment. The total bacterial count in the treatment 1 was significantly higher than that of the other treatments (P<0.05). Therefore, the addition of 107 CFU/g of encapsulated Lactobacillus plantarum bacteria to fish diet could have positive effects on the growth and health parameters of rainbow trout.
 

کلیدواژه‌ها [English]

  • Encapsulated Lactobacillus plantarum KC426951
  • growth indices
  • Blood factors
  • Gut bacterial flora
  • Rainbow trout