افزایش زمان ماندگاری فیله ماهی اوزون برون تازه (Acipenser stellatus) در شرایط بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده (MAP) و خلاء

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

چکیده

در مطالعه کنونی، اثر بسته بندی اتمسفر اصلاح شده (MAP) روی زمان ماندگاری فیله ماهی اوزون برون  (Acipenserstellatus)در مدت نگهداری در دمای یخچال با درجه حرارت 4 درجه سانتیگراد، ارزیابی و با بسته بندی تحت شرایط خلاء مورد مقایسه قرار گرفت. کیسه های سه لایه (LDPE/EVOH/LDPE) با ضخامت 110 میکرومتر برای بسته بندی مورد استفاده قرار گرفت. ماهیان نگهداری شده تحت شرایط MAP و نمونه های بسته بندی شده در شرایط خلاء (بعنوان شاهد)، در زمانهای مختلف مورد آزمونهای کیفی، شیمیایی (TVN, PV, pH)، جمعیت باکتریایی (شمارش کلی) و بررسی های حسی قرار گرفتند. بنابراین مخلوط های مختلفی از گازهای CO2،O2  و N2 در غالب 8 تیمار تحت بسته بندی اتمسفر اصلاح شده و خلاء استفاده شدند. مقادیر گازهای دی اکسیدکربن از 20 تا 100 درصد، نیتروژن از 35 تا 80 درصد و اکسیژن از صفر تا 5 درصد متغیر بود. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که عوامل مورد آزمایش در طول دوره نگهداری در سردخانه اختلافات معنی داری داشتند (P<0.05). مخلوط های گازی شرایط MAP موجب توقف کامل عوامل فساد نشدند، اما سرعت روند فساد را آهسته تر نمودند. افزایش عوامل نامطلوب شیمیایی، باکتریایی و حسی در نمونه های شاهد نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتیگراد، بین روزهای نهم و دوازدهم نگهداری صورت پذیرفت، در حالیکه در بسته های MAP بویژه بسته D (با 60 درصد CO2 و 40 درصدN2 ) تا روز پانزدهم نگهداری نیز سالم ماندند. مخلوط گازی «60 درصد دی اکسیدکربن و 40 درصد نیتروژن» و پس از آن ترکیب «40 درصد دی اکسیدکربن، 35 درصد نیتروژن و 5 درصد اکسیژن» (بسته) بهترین فرمولاسیون را در بین بسته بندی های MAP نشان دادند، بطوریکه زمان ماندگاری بسته ها حداقل 15 روز بود. با افزایش میزان CO2 در بسته ها، مقدار مواد ازته فرار و جمعیت باکتریایی برای ماهیهای بسته بندی شده تحت اتمسفر اصلاح شده کاهش یافته و عمر ماندگاری فیله افزایش می یابد. نتایج نشان داد که نگهداری فیله ماهی اوزون برون، در دمای 4 درجه سانتیگراد یخچال، در شرایط بسته بندی MAP موجب افزایش زمان ماندگاری و حفظ کیفیت آن حتی پس از پانزده روز می گردد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Improvement of shelflife for Stellate sturgeon fillet, Acipenser stellatus, under Modified Atmosphere Packaging (MAP) and vacuum conditions

نویسندگان [English]

  • M. Hedayatifard
  • A. Orojalian
چکیده [English]

The effects of modified atmosphere packaging (MAP) on the shelf life of Stellate sturgeon, Acipenser stellatus, fillets, (headed and gutted) stored in 4°C was examined and compared to vacuum condition. Three-layered packs (LDPE/EVOH/LDPE) were used with 11141m of thickness. Fish stored in MAP conditions and vacuum samples (as controls), in different times, were evaluated for quality, chemical factors (TVN, PV and pH), microbial parameters (total viable count) and sensory factors. Different gases compositions of CO25 02 and N2 were used for 8 treatments of MAP and vacuum packages. Mixed gases including 20-100% CO2, 35-80% N2 and 0aw5% 02 were used for MAP conditions. Statistical analyses showed that quality, chemical, microbial and sensory factors were significantly different during cold storage (P<0.05) among treatments. Mixed gases showed no inhibitory effect on spoilage factors (chemical and microbial count), but the spoilage progress was delayed. Increasing of the chemical, microbia.....