تغییرات فیتوشیمیایی جلبک سبز Ulva lactuca و جلبک قهوه‌ای Sargassum vulgare در فصل‌های زمستان و بهار

نویسندگان

1 گروه علوم گیاهی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه مازندران، ایران

2 گروه زیست دریا، دانشکده علوم دریایی و محیطی، دانشگاه مازندران، ایران

10.22092/isfj.2024.130839

چکیده

فرآورده‌‌های طبیعی جلبک‌‌های دریایی به دلیل کاربرد در زمینه‌های مختلف دارویی، تغذیه‌ای و کشاورزی در دنیا مورد توجه قرار گرفته‌‌اند. تحقیقات اخیر نشان داده ‌است که متابولیت‌‌های دریایی می‌توانند آینده اقتصاد زیستی را شکل دهند. جمعیت‌های فراوانی از جلبک‌های جنس Ulva و Sargassum در سواحل جنوبی ایران وجود دارد. لذا، در این پژوهش، جمعیت‌های U. lactuca و S. vulgare از سواحل بوشهر جمع‌آوری و رنگدانه‌های فتوسنتزی، کربوهیدرات‌های محلول، پروتئین کل و ترکیبات اسانس آنها در فصل‌های زمستان و بهار بررسی شد. نتایج نشان داد که گونه S. vulgare در بهار و گونه U. lactuca در زمستان دارای بیشترین میزان کلروفیل‌ها و کاروتنوئید کل بودند. میزان کربوهیدرات‌های محلول گونه U. lactuca در بهار نسبت به زمستان افزایش معنی‌داری داشت. میزان پروتئین کل در هر دو گونه در زمستان نسبت به بهار به ‌طور معنی‌داری افزایش یافت. ترکیبات عمده اسانس هر دو گونه شامل هیدروکربن‌های آلکانی بود که اغلب درصد فراوانی بیشتری در زمستان داشتند. در فصل بهار، اسیدهای چرب و ترکیبات آروماتیک دارای حلقه‌(های) فنیل در اسانس دو گونه مشاهده شد. با توجه به تغییر محتوای متابولیت‌‌های موجود در این گونه‌ها همراه با تغییرات فصلی، نتایج حاضر می‌تواند در انتخاب هدفمند گونه جلبکی و زمان برداشت مناسب جهت کاربردهای مختلف مؤثر باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Phytochemical variations of green algae, Ulva lactuca, and brown algae, Sargassum vulgare, in winter and spring seasons

نویسندگان [English]

  • E. Nazifi 1
  • F. Tarizizadeh 2