اثر پروبیوتیک Bacillus vallismortis IS03 بر عملکرد رشد و کارایی خوراک میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در استخرهای خاکی

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران

2 مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، پژوهشکده میگوی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بوشهر، ایران

10.22092/isfj.2024.131217

چکیده

عملکرد مثبت باکتری‌های سودمند (پروبیوتیک‌‌ها) در ارتقای تولید آبزیان موضوعی اثبات شده بوده است و خانواده Bacillaceae از پرکاربردترین باکتری‌ها در آبزی‌پروری محسوب می‌شوند. این مطالعه به منظور بررسی و مقایسه اثر پروبیوتیک بومی Bacillus vallismortis IS03 (JQ085958.1) با غلظت 1011 CFU در کیلوگرم،  بر عملکرد رشد، کارایی خوراک و میزان بیومس برداشت شده میگوی سفید غربی در استخرهای پرورشی خاکی انجام شد. برای این منظور دو تیمارشامل افزودن پروبیوتیک به آب و افزودن پروبیوتیک به خوراک و یک گروه شاهد (بدون پروبیوتیک) در نظر گرفته شد. طی 100 روز دوره پرورش در استخرهای پرورشی با تراکم ذخیره‌سازی 500 هزار  عدد در هکتار، کمترین ضریب تبدیل غذایی در تیمار آب (60/1) و سپس در تیمار خوراک (62/1) ثبت شد که با گروه شاهد (74/1) اختلاف معنی‌داری داشت (05/0p<). درصد بازماندگی در تیمار آب (72/80 درصد) و در تیمار خوراک (09/80 درصد) ثبت گردید که بین تیمار آب و شاهد اختلاف معنی‌داری وجود داشت (05/0p<). بیشترین میزان بیومس برداشت شده به‌ترتیب در تیمار آب و سپس در تیمار خوراک بود که با شاهد، اختلاف معنی‌داری مشاهده شد (05/0p<). میزان نرخ رشد نسبی و ویژه در تیمارها با شاهد، اختلاف معنی‌داری نداشت (05/0p<). اما میزان وزن نهایی میگو در زمان برداشت در تیمار آب با  گروه شاهد اختلاف معنی‌داری داشت (05/0p<). با توجه به اثرات مثبت و معنی‌داری پروبیوتیک Bacillus vallismortis IS03 در روش افزودن به آب بر میزان بازماندگی، بیومس برداشت شده و ضریب تبدیل غذایی، می‌توان این باکتری را به عنوان پروبیوتیک مناسب برای افزودن به آب استخرهای پرورش میگو پیشنهاد نمود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of probiotic Bacillus vallismortis IS03 on growth performance and feed efficiency in Pacific white shrimp (Litopenaeus vannamei) in earthen ponds

نویسندگان [English]

  • B. Ghaednia 1
  • M. Mirbakhsh 1
  • M.K. Pazir 2
  • M. Bahmani 1
  • M. Hafezieh 1